Τον υπαρκτό κίνδυνο να εξαπλωθεί και στην Κύπρο η ευλογιά των πιθήκων, ανέφερε στον «Φ» ο σύμβουλος Επικοινωνίας του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στη χώρα μας υπάρχει πρωτόκολλο, το οποίο ακολουθείται πολύ αυστηρά. Ο κ. Αθανασίου απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να επικοινωνούν με τον προσωπικό τους ιατρό σε περίπτωση συμπτωμάτων ή ύποπτων εξανθημάτων. Πάντως, χθες έλαβε εξιτήριο 46χρονος που διαγνώστηκε με ευλογιά των πιθήκων, ενώ θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό περιορισμό στην οικία του.

«Υπάρχει ο κίνδυνος. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει σημάνει συναγερμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων», είπε και υπογράμμισε: «Εμείς, ως Κύπρος, από την πρώτη αναφορά τον περασμένο Μάιο είχαμε καταρτίσει ειδικά πρωτόκολλα, έτσι ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα». Όπως διευκρίνισε ο κ. Αθανασίου, μέχρι και σήμερα η Κύπρος διαχειρίστηκε γύρω στα 15 ύποπτα περιστατικά, τέσσερα από τα οποία επιβεβαιώθηκαν.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μην διστάζουν να κάνουν αναφορά σε περίπτωση που παρουσιάσουν το οτιδήποτε. «Αν εμφανίζουν συμπτώματα συμβατά με την ευλογιά των πιθήκων να απευθύνονται στον προσωπικό τους γιατρό. Εκείνος με τη σειρά του θα αξιολογήσει την κατάσταση». Όπως είπε, το ύποπτο περιστατικό υποβάλλεται σε εξετάσεις και εφόσον χρειαστεί είτε νοσηλεύεται, είτε μένει σε κατ’ οίκον περιορισμό. «Η αποδέσμευση γίνεται μόνο από τον προσωπικό γιατρό, όταν επουλωθούν εντελώς τα εξανθήματα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εξιτήριο για τον 46χρονο που διαγνώστηκε με ευλογιά πιθήκων

Ο κ. Αθανασίου τόνισε, ταυτόχρονα, «ότι η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που έχει λάβει εμβόλια μετά από συντονισμένες ενέργειες του υπουργού Υγείας και της Ευρωπαίας Επιτρόπου, Στέλλας Κυριακίδου. Μετά το πρώτο κρούσμα ανταποκρίθηκαν και άλλες χώρες, οι οποίες διέθεταν ήδη εμβόλια, για να μας εφοδιάσουν. Άλλωστε, είπε, προ ημερών η Κύπρος παρέλαβε 1.260 δόσεις. «Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για εκείνους που συστήνονται. Τις στενές επαφές και τους επαγγελματίες υγείας».

Εξάλλου, είπε, με νέα εισήγηση για διαφοροποίηση στη χορήγηση του εμβολίου από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες, πρόκειται να εξοικονομηθούν επιπλέον δόσεις. Θα εξασφαλίζονται για κάθε φιαλίδιο, εξήγησε, πέντε επιπλέον δόσεις. «Σήμερα είναι υποδόρια η χορήγηση, ενώ με τη νέα οδηγία θα γίνεται ενδοδερμικά».

Στο μεταξύ, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν, Στέλλα Κυριακίδου, καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ να προετοιμαστούν για αυξημένα κρούσματα ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη για ενίσχυση του ρυθμού εμβολιασμών, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».