Τελεσίγραφο στη Νομική Υπηρεσία προκειμένου να παραδοθεί το πόρισμα για τον θάνατο του Θανάση Νικολάου, στην οικογένεια του αδικοχαμένου εθνοφρουρού. Ο Λουκής Λουκαΐδης, δικηγόρος των οικείων του προ 17ετίας αποβιώσαντα, απέστειλε χθες νέα επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη.

Τον καλεί, στη βάση νομολογίας, να παραδώσει αντίγραφο του πορίσματος των ποινικών ανακριτών Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλου, εντός του επόμενου 10ημέρου. Προειδοποιεί, μάλιστα, με λήψη νομικών μέτρων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το εν λόγω αίτημα.

Η επιστολή φέρει ως θέμα την «Παράλειψη παράδοσης του Πορίσματος στην οικογένεια του δολοφονηθέντος Θανάση Νικολάου». Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν ανταποκρίθηκε στα επανειλημμένα αιτήματα της οικογένειας: «Σας έστειλα ήδη δύο επιστολές ζητώντας να μου παραχωρήσετε το Πόρισμα των Ανακριτών για την υπόθεση του δολοφονηθέντος Θανάση Νικολάου. Σας υπέδειξα και τη νομική υποχρέωσή σας με βάση τις αποφάσεις Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρά ταύτα δεν έτυχα της επιβαλλομένης απαντήσεως». Ακολουθεί παράθεση νεότερης νομολογίας (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Η επιστολή που φέρει την υπογραφή του κ. Λουκαΐδη, καταλήγει ως εξής: «Εκ μέρους των συγγενών, σας ζητώ για τελευταία φορά όπως μου παραδώσετε αντίγραφο του Πορίσματος εντός των προσεχών 10 ημερών. Άλλως πως θα είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουμε το Πόρισμα, το οποίο έπρεπε ήδη να είχε λάβει η οικογένεια του δολοφονηθέντος».

Η πρώτη επιστολή

Η χθεσινή είναι η δεύτερη επιστολή από τον δικηγόρο της οικογένειας του Θανάση Νικολάου κατά το τελευταίο τετραήμερο. Προηγήθηκε ακόμη μία που στάλθηκε την Παρασκευή 16/9, μια ημέρα μετά την παράδοση του ογκώδους πορίσματος των ποινικών ανακριτών στον Γενικό Εισαγγελέα. Σ’ αυτήν, ο κ. Λουκαΐδης εκφράζει την έκπληξή του γιατί όπως σημειώνει «δεν δόθηκε σ’ εμένα ή την μητέρα του θύματος αντίγραφο του πορίσματος των ανακριτών που προέβησαν στην επανεξέταση της προηγούμενης λανθασμένης ανάκρισης (όπως αποφάνθηκε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ)». Προσθέτει πως «η παράλειψης αυτή αντίκειται προς τη νομολογία του εν λόγω Δικαστηρίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακολούθως και αφού πρώτα έκανε αναφορά σε νομολογία, σημειωνόταν: «Είναι, συνεπώς, φανερό ότι το πόρισμα θα έπρεπε να δοθεί και εις τους συγγενείς. Αυτό επιβάλλει η νομολογία που δεσμεύει και την κυπριακή Δικαιοσύνη, αφού έχουμε προσυπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βάσει της οποίας το ΕΔΑΔ λειτουργεί με δεσμευτικές αποφάσεις». 

Στην επιστολή της περασμένης Παρασκευής που απευθύνεται προς το πρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, αφήνονται και σαφείς αιχμές για στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας: «Παρεμπιπτόντως αναφέρω ότι μέλη του γραφείου σας, ως αντιπρόσωποι του Γενικού Εισαγγελέα, έφεραν ένσταση και αγόρευσαν εναντίον της αίτησής μας ημερ. 2/9/2016 με την οποία επιδιωκόταν διάταγμα λόγω παραλείψεων και ανεπαρκούς προσπάθειας των αρμοδίων οργάνων της Δημοκρατίας στις πρώτες ανακρίσεις (βλ. αγόρευση κ. Μαυρομουστάκη, 17 σελίδες στην εν λόγω αίτηση). Αναμένετε αν εξεταστεί το πόρισμα η εν λόγω κυρία να παραδεχθεί ότι οι ισχυρισμοί της ήταν εσφαλμένοι;».

Όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρονται πιο πάνω, αλλά και από πληροφορίες του «Φ», οι εν λόγω επιστολές δεν είχαν απαντηθεί μέχρι χθες αργά το απόγευμα. Ούτε είχε γίνει κάποια επικοινωνία από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, προς την οικογένεια του Θανάση Νικολάου. Ο «Φ» επικοινώνησε δύο φορές με αρμόδια πρόσωπα εντός της χθεσινής ημέρας για να μεταφέρει τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας, χωρίς αποτέλεσμα. 

Να σημειωθεί πως χθες η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα των ομογενών στην Αυστραλία, «Νέος Κόσμος».

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλου, παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη (15/9) στη Νομική Υπηρεσία. Ο θάνατος του Θανάση Νικολάου στις 29/9/2005 αποδίδεται από τους ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές σε στραγγαλισμό. Προκύπτουν ποινικές ευθύνες και για τρία πρώην μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού που είχαν εμπλακεί στις έρευνες για τον θάνατο του Θανάση και έναν ιατροδικαστή. Στο πόρισμα υπάρχει αναφορά για τρία πρόσωπα που ενδεχομένως να σχετίζονται με τη δολοφονία του 26χρονου τότε εθνοφρουρού. Διευκρινίζεται πως δεν εντοπίστηκαν στοιχεία για τα προαναφερθέντα πρόσωπα, αλλά υπάρχουν υποψίες.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Δεν βρίσκεις προφανή εξήγηση

Αναλγησία; Ασυνεννοησία; Όπως και να το δεις, πάντως, αδυνατείς να βρεις προφανή εξήγηση για το γεγονός ότι η Νομική Υπηρεσία και δη ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, δεν δίνουν απάντηση στην οικογένεια του Θανάση Νικολάου και συγκεκριμένα στο αίτημά τους να τους δοθεί αντίγραφο του πορίσματος των ποινικών ανακριτών.

Θα αρκούσε ακόμη και μια προφορική κι ανθρώπινη επικοινωνία (που δεν δεσμεύει), κατά την οποία θα μπορούσαν να επεξηγηθούν στους οικείους του θανόντα οι λόγοι για τους οποίους η Νομική Υπηρεσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα. Στην Κύπρο, βέβαια, ακόμα και τα πιο απλά ζητήματα χειρισμού υποθέσεων, «πετυχαίνουμε» να τα περιπλέξουμε…