Τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων για την απολύμανση του εδάφους των πρώην διυλιστηρίων και για τον τερματισμό της εφαρμογής της οδηγίας Seveso, ζητά ο Δήμος Λάρνακας, ώστε να μπορεί να προχωρήσει η εφαρμογή του Σχεδίου Περιοχής, στον δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας όπου υπάρχουν σχέδια για μεγάλες αναπτύξεις. 

Ο χώρος όπου βρίσκονταν οι πετρελαιοδεξαμενές καθαρίζεται από τις ίδιες τις εταιρείες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποξήλωσης των εγκαταστάσεων γκαζιού, που αναμένεται να εγκαταλείψουν τον χώρο τους επόμενους μήνες. Αυτό που απομένει είναι η έναρξη της διαδικασίας καθαρισμού του χώρου των πρώην διυλιστηρίων από το κράτος, μέρος του οποίου επιθυμεί να μετατρέψει σε φοιτητούπολη ο Δήμος Λάρνακας.  

Ο δήμαρχος Λάρνακας, συναντήθηκε προχθές με την υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου και ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να επισπευσθούν και οι τελευταίες εργασίες που απομένουν, για να προχωρήσει η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής. Εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το γεγονός πως κλείνει το κεφάλαιο της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, η κ. Πηλείδου ανέφερε πως ήδη προωθούνται, και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς, λύσεις για τις ελάχιστες εκκρεμότητες που απομένουν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έργα 100 εκατομμυρίων για τη «νέα» Λάρνακα-Φιλόδοξα σχέδια

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, σύντομα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων, προκειμένου να τεθούν χρονοδιαγράμματα για την αποκατάσταση της περιοχής, για την οποία υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα πραγματοποιηθούν και δημόσια έργα που θα ξεπεράσουν τα €100 εκατ. Για να δρομολογηθούν όλα αυτά, ωστόσο, πρέπει να τερματιστεί η οδηγία Seveso, που εφαρμόζεται για την πρόληψη ατυχημάτων, λόγω των ευαίσθητων υλικών που υπάρχουν στην περιοχή.

Η υπουργός Ενέργειας επισκέφθηκε βιομηχανίες στη Λάρνακα, ενώ είχε συναντήσεις με στελέχη του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ. Όπως είπε, δόθηκε μεγάλη σημασία και ώθηση στον τομέα της Βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια, με τη χαρτογράφηση των προκλήσεων και την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Δεν είναι τυχαίο, υπέδειξε, «που η συνεισφορά του τομέα της βιομηχανίας στο ΑΕΠ αυξήθηκε σχεδόν κατά 1%, φτάνοντας το 8,7% το 2021 σε σχέση με 7,9% το 2019». 

Οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής του Virtual Net Billing, ώστε να μπορούν να τοποθετούν μεγάλα συστήματα φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων έγινε ενημέρωση και για τα Σχέδια Χορηγιών. Οι βιομηχανίες κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο Χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων με προϋπολογισμό ύψους €40 εκατ., το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023. Ενημερώθηκαν, επίσης, πως σύντομα θα προκηρυχθούν τα Σχέδια Ψηφιακής Αναβάθμισης με προϋπολογισμό €10 εκατ., το Σχέδιο προώθησης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων ύψους €2,9 εκατ. και το Σχέδιο για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας ύψους €13,3 εκατ.