Το νομοσχέδιο για τη λειτουργία και την αδειοδότηση παροχής Υπηρεσιών Ασθενοφόρων προτίθεται να προωθήσει πριν από τη λήξη της θητείας του ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ενώ το θέμα των πανεπιστημιακών κλινικών θα απασχολήσει μια τελευταία σύσκεψη σήμερα και αύριο ενδεχομένως να σταλεί στη Νομική Υπηρεσία με στόχο να τεθεί ενώπιον του παρόντος Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας κατά την επίσκεψή του το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας το «νομοσχέδιο για τα ασθενοφόρα, που δυστυχώς έχει μείνει πίσω, θα προσπαθήσω να πάει και αυτό πριν το τέλος της θητείας μου».

Δυστυχώς, σημείωσε, «στη χώρα μας δεν υπάρχει νομοσχέδιο που να ρυθμίζει τη λειτουργία των ασθενοφόρων». Ήταν, συνέχισε ο κ. Χατζηπαντέλα, «και αυτό ένα νομοσχέδιο που έχει μείνει πίσω». 

Πρόσθεσε ότι έκαναν αρκετή δουλειά τους τελευταίους 18 μήνες και έχουν μείνει κάποιες μικρές εκκρεμότητες. «Στόχος μας είναι να δουλέψουμε όσο χρόνο χρειαστεί αυτές τις τελευταίες μέρες ώστε να πάει και αυτό υπουργικό Συμβούλιο», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τις πανεπιστημιακές κλινικές, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «θα γίνει μια τελευταία σύσκεψη σήμερα στο Υπουργείο Υγείας και ελπίζω αύριο να σταλεί στη Νομική Υπηρεσία και αν τα καταφέρω να πάει και αυτό στο Υπουργικό Συμβούλιο», ενώ για το θέμα του Συνηγόρου του ασθενή, είπε ότι θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού την Τετάρτη.

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη στη μονάδα αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ο κ. Χατζηπαντέλα, δήλωσε συγκινημένος, «επειδή θυμήθηκα στις αρχές Μαρτίου, όταν πήγα στο νοσοκομείο αρκετά στεναχωρημένος επειδή είχα αντιληφθεί πώς λειτουργούσε εκείνη η μονάδα. Νιώθω ικανοποιημένος επειδή αρκετός κόσμος μου είπε, όταν μας έλεγες ότι θα λειτουργήσει αυτή η μονάδα, κανείς δεν το πίστευε.  Νιώθουν μεγάλη ικανοποίηση.  Είδα και τους ασθενείς και λαμβάνουν τις θεραπείες τους σε ένα αξιοπρεπέστατο χώρο και όχι στο χώρο που ήταν προηγουμένως», είπε.

Συμβουλές στον επόμενο Υπουργό Υγείας

Κληθείς να δώσει μια συμβουλή στον νέο Υπουργό Υγείας που θα διοριστεί από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι «υπάρχουν αξιόλογοι επαγγελματίες στον χώρο της υγείας, στα δημόσια νοσηλευτήρια και πρέπει να τους αγκαλιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους γιατί έχουν αποδείξει στα δύσκολα το έργο που έχουν κάνει και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς».

Ερωτηθείς πού θα βρει τον ίδιο η επόμενη μέρα, είπε ότι «θα ξεκουραστώ, αλλά πάντοτε θα ενδιαφέρομαι και για τα νοσηλευτήρια και για τους γιατρούς και για τους νοσηλευτές μας».

Ευχαριστίες σε στελέχη νοσηλευτηρίων

Ο κ. Χατζηπαντέλα σε άλλο σημείο των δηλώσεών του αναφέρθηκε στις επισκέψεις του σε δημόσια νοσηλευτήρια, σημειώνοντας ότι «από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, ήταν το δεύτερο μου σπίτι και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το προσωπικό η δεύτερη μου οικογένεια».

Επιθυμεί, όπως είπε, πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο Υγείας, να επισκεφθεί τα νοσηλευτήρια. «Θα προσπαθήσω να δω όλο τον κόσμο ένα προς ένα και να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το γεγονός ότι ήταν δίπλα μου σε όλο αυτό το υπέροχο ταξίδι, να τους ευχαριστήσω, να τους αγκαλιάσω και να τους διαβεβαιώσω ότι θα είμαι πάντοτε δίπλα τους», δήλωσε.

Προσωπικές ευχαριστίες απεύθυνε ο Υπουργός Υγείας «σε δύο άτομα που πραγματικά ήταν δίπλα μου στα δύο νοσοκομεία».  Ο πρώτος, είπε, είναι ο γιατρός Αδάμος Χατζηπαναγής «που είναι εδώ μαζί μου γιατί είχαμε έγνοια τι συμβαίνει στο νοσοκομείο καθημερινά» και με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία ακόμα και αργά το βράδυ, καθημερινές και Σαββατοκύριακα. «Πάντοτε μου απαντούσε το τηλέφωνο και μου έλεγε, μην ανησυχείς θα πεταχτώ να δω με τα μάτια μου. Είχαμε αρκετά επείγοντα περιστατικά με νεαρά άτομα και ενημερωνόταν ο γιατρός και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ερχόταν για να δει τι συμβαίνει», σημείωσε.

Ο κ. Χατζηπαντέλα ευχαρίστησε, επίσης, τη γιατρό Αμαλία Χατζηγιάννη. «Η Αμαλία όταν αναλάβαμε το Υπουργείο σε δύσκολες συνθήκες με κορωνοϊό ξεκινούσαμε τη μέρα με το πρώτο τηλέφωνο της Ριάνας στα ασθενοφόρα και το δεύτερο στην Αμαλία που ήταν πάντοτε δίπλα μας. Πάντοτε είχε έγνοια για να ανταπεξέλθουμε τις δύσκολες στιγμές και δίδαμε θάρρος ο ένας στον άλλο ότι θα τα καταφέρναμε.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ από την Πολιτεία και στους δύο», είπε.

ΚΥΠΕ