Στο τελικό τους στάδιο εισέρχονται οι έρευνες της Αστυνομίας, οι οποίες διενεργούνται μετά από αίτημα του υπουργείου Υγείας για το κατά πόσον προκύπτουν ευθύνες γιατρών, για τον θάνατο της 15χρονης Ιωάννας Σκορδή στο Μακάρειο Νοσοκομείο, πέρσι τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, πρόσφατα διαβιβάστηκαν στους ανακριτές από τους ιατροδικαστές, τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων που έγιναν σε δείγματα από τη σορό της 15χρονης, μετά την εκταφή της τον περασμένο Νοέμβριο, με διάταγμα του Δικαστηρίου. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου που διερευνούν την καταγγελία, έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα των τοξικολογικών αναλύσεων και τώρα θα προχωρήσουν στο τελικό στάδιο των ανακρίσεων.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι αναμένεται στο ΤΑΕ να κληθούν τις επόμενες ημέρες οι τρεις γιατροί που είχαν εμπλακεί στο χειρουργείο της Ιωάννας. Οι ίδιοι πάντως και δημόσια και σε εσωτερική έρευνα του υπουργείου Υγείας, είχαν δηλώσει πως η κατάστασή της όταν εισήχθη τη δεύτερη φορά στο Μακάρειο ήταν μη αναστρέψιμη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θάνατος 15χρονης: Σε τρίμηνη διαθεσιμότητα δύο γιατροί

Υπενθυμίζεται ότι η σορός της ανήλικης είχε εκταφεί από το Κοιμητήριο Μαρωνιτών στην Ανθούπολη τον περασμένο Νοέμβριο και υποβλήθηκε στη νενομισμένη νεκροτομή από τους ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξο Ορθοδόξου, στην παρουσία της εξ Ελλάδος καθηγήτριας Χαράς Σπηλιοπούλου. Η εξέλιξη αυτή είχε κριθεί αναγκαία ώστε να διαφανούν τα ακριβή αίτια του θανάτου της.

Τώρα αυτό που αναμένεται να γίνει, είναι να κληθούν οι γιατροί που είχαν εμπλακεί στην επέμβαση της Ιωάννας, να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις και ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις των ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου. Στη συνέχεια και αν κριθεί ότι δεν απαιτείται η λήψη νέων καταθέσεων, ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβαστεί με όλο το μαρτυρικό υλικό στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες. Παρενθετικά αναφέρουμε ότι στις έρευνες συνέδραμε και ιατρικός λειτουργός που όρισε το υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναζητούν ευθύνες για τη 15χρονη μέσω της εκταφής

Υπενθυμίζεται ότι η 15χρονη άφησε την τελευταία της πνοή τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, δέκα μήνες προηγουμένως υποβλήθηκε σε επέμβαση για μεταμόσχευση νεφρού. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν, παρουσίασε αιμορραγία από το πεπτικό σύστημα και οδηγήθηκε στο χειρουργείο όπου παρουσιάστηκε να έχει εκτεταμένους κακοήθεις όγκους (καρκίνο) σε όλη την κοιλιακή χώρα. 

Μετά την έναρξη ποινικής ανάκρισης το Υπουργείο αποτάθηκε στην ΕΔΥ και έθεσε σε διαθεσιμότητα τους δυο κυβερνητικούς γιατρούς που είχαν την ευθύνη της χειρουργικής επέμβασης. Ωστόσο αυτοί προσέφυγαν στο Διοικητικό Δικαστήριο τον περασμένο Νοέμβριο, το οποίο αφού εξέτασε τις προσφυγές τους, ακύρωσε τις διαθεσιμότητες τους και επέστρεψαν κανονικά στα πόστα τους, αφού κρίθηκε ότι δεν επηρέαζαν με οποιονδήποτε τρόπο τις έρευνες.