Φρένο στις εγκαταλείψεις σκύλων και στη μαζική παραγωγή αδέσποτων, επιδιώκει να βάλει το νέο νομοσχέδιο για τα εν λόγω τετράποδα. Η κατοχή σκύλου χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή θα επιφέρει στον ιδιοκτήτη πρόστιμο €200. Για μη λήψη μέτρων που θα περιορίζουν την οχληρία από το γάβγισμα, πρόστιμο €200. Για την παράλειψη άμεσης απομάκρυνσης κοπράνων ή άλλων ακαθαρσιών, πρόστιμο €300. Τα όσα προβλέπει «Ο περί Σκύλων (τροποποιητικός) νόμος του 2022», άρχισαν να εξετάζονται χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, με τη συζήτηση να συνεχίζεται με πρόσθετες τοποθετήσεις.

Συγκεκριμένα, κανείς κάτω των 18 ετών δεν μπορεί να έχει σκύλο χωρίς να εξασφαλίσει άδεια κατοχής από την αρμόδια Αρχή. Η άδεια κατοχής ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους και ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να την ανανεώνει ετησίως, παρουσιάζοντας επικαιροποιημένο κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες βιβλιάριο υγείας. Τα τέλη της άδειας κατοχής ανέρχονται σε €5 για στειρωμένους σκύλους και έως €30 για μη στειρωμένους.

Ο ιδιοκτήτης οφείλει να ενημερώνει τους αρμοδίους για οποιαδήποτε αλλαγή των στοιχείων επικοινωνίας και της διεύθυνσης διαμονής, εντός δέκα ημερών. Υποχρεούται, επίσης, να έχει αναρτημένη πινακίδα «προσοχή σκύλος» μαζί με εικόνα σκύλου στην είσοδο της κατοικίας.

Ο σκύλος παύει να βρίσκεται στην κατοχή του ιδιοκτήτη αν μεταβιβαστεί σε νέο κάτοχο εφόσον ενημερωθεί η αρμόδια Αρχή, αν κατατεθεί πιστοποιητικό θανάτου (εντός εφτά ημερών) και αν δηλωθεί κλοπή ή απώλεια (εντός δύο ημερών) και παρέλθουν από τότε έξι μήνες.

Όλοι οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο σκύλοι πρέπει να σημαδεύονται (τσιπ) με τρόπο μόνιμο που φέρει κωδικό αριθμό ή άλλο στοιχείο που αντιστοιχεί με τον αριθμό εγγραφής του. Οι σκύλοι ηλικίας άνω των δύο μηνών πρέπει να φέρουν περιλαίμιο, στο οποίο να αναγράφεται ο αριθμός άδειας κατοχής και ο αριθμός τηλεφώνου του ιδιοκτήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Εγκαταλείπονται πάνω από 250.000 σκύλοι τον χρόνο»

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται ποινές φωτιά για τους ιδιοκτήτες σκύλων.

Οποιοσδήποτε κατέχει σκύλο χωρίς άδεια, που δεν είναι εγγεγραμμένος και σημασμένος, που προσπαθεί να εξαπατήσει την αρμόδια Αρχή, εγκαταλείπει σκύλο ή και δεν λαμβάνει μέτρα για να μην του φύγει, επιτρέπει οχληρία, ρυπαίνει, αφήνει το σκύλο ελεύθερο σε χώρο που δεν του ανήκει, αρνείται να παραδώσει τον σκύλο ή να παραχωρήσει στοιχεία της ταυτότητάς του στους αρμόδιους ή επιτρέπει να διαβιεί ο σκύλος σε ακατάλληλους χώρους, είναι ένοχος αδικήματος. Σε περίπτωση πρώτης καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση έως 12 μηνών ή/και πρόστιμο €2.000. Σε περίπτωση επανάληψης υπόκειται σε φυλάκιση έως 24 μηνών ή/και πρόστιμο €4.000.

Καμία δίωξη δεν ασκείται στον ιδιοκτήτη αν το εξώδικο καταβληθεί πριν από την πάροδο 30 ημερών από την έκδοση της ειδοποίησης. Μετά το διάστημα αυτό, το πρόστιμο αυξάνεται κατά 50% και μετά τις 45 μέρες ασκείται δίωξη.

«Μπάτε σκύλοι αλέστε»

Πλήθος ήταν οι καταγγελίες των φιλοζωικών οργανώσεων για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς αναφέρουν πως οι μαζικές εγκαταλείψεις σκύλων έχουν φέρει σε ασφυκτικό σημείο τις ίδιες και τα καταφύγια. Όπως υπογραμμίστηκε, πέρα από τη νομοθεσία που εκσυγχρονίζεται είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλιστεί ότι αυτή θα εφαρμοστεί. 

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Φιλοζωικών Οργανώσεων Κύπρου «Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου» καταγγέλθηκε ότι δεν εφαρμόστηκε καμία πρόνοια από την νομοθεσία του 2002 και αυτό οδήγησε στη σημερινή, τραγική κατάσταση. «Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Δεν έχουμε χώρους, δεν έχουμε λεφτά, δεν έχουμε υιοθεσίες. Βγαίνει ένα σκυλί και έρχεται αμέσως άλλο. Είναι μπάτε σκύλοι αλέστε», αναφέρθηκε. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με την ομοσπονδία, είναι ότι δεν τοποθετούνται τα μικροτσίπ στα σκυλιά. «Αυτό θα εξασφάλιζε ότι πίσω από κάθε σκύλο θα υπάρχει και ένας ιδιοκτήτης. Έπρεπε η σήμανση να γίνει χθες». Σε σχέση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, χαρακτηρίστηκε ως πολύ μικρό το πέναλτι των €30 για την ετήσια ανανέωση της άδειας κατοχής για μη στειρωμένους σκύλους. 

Εκ μέρους του Nicosia Dog Shelter, σημειώθηκε πως απευθύνουν στο κράτος κραυγή απόγνωσης. «Δεν έχει αξία να ετοιμάσουμε μια τέλεια νομοθεσία, αν στο τέλος δεν την εφαρμόσουμε». Παράλληλα, η Εταιρεία Προστασίας Ζώων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αυξημένα περιστατικά λύσσας και εχινοκοκκίασης. Αυτά τα περιστατικά, αποδόθηκαν μεταξύ άλλων στις αγέλες αδέσποτων σκύλων, οι οποίες αναζητούν οπουδήποτε τροφή.

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Θήρας ξεκαθάρισε πως έχουν τοποθετηθεί τσιπ σε 36.000 κυνηγετικούς σκύλους. «Οι κυνηγοί εγγράφουν τους σκύλους τους. Διεξάγονται καθημερινά έλεγχοι», υπογραμμίστηκε. Τέλος, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, αναφέρθηκε σε απουσία κουλτούρας και στην πρόθεσή της να γίνουν δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.