Ως ένα από τα πλέον επικίνδυνα επαγγέλματα σήμερα στην Κύπρο εξελίσσεται αυτό του χειριστή καμερών του συστήματος φωτοεπισήμανσης, με αποτέλεσμα υπάλληλοι να εγκαταλείπουν τις δουλειές τους και η εταιρεία να αδυνατεί να τους αντικαταστήσει.

Το περιστατικό ξημερώματα Κυριακής σε βάρος οδηγού βαν της εταιρείας φωτοεπισήμανσης ανησύχησε έντονα τόσο τη διαχειρίστρια εταιρεία όσο και την Αστυνομία. Χθες, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας υπό τον υπαρχηγό Δημήτρη Δημητρίου και εκπροσώπους της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας και της ανάδοχου εταιρείας. Όπως πληροφορούμαστε, αφού τέθηκε η κατάσταση με τα απανωτά επεισόδια σε βάρος χειριστών καμερών, αποφασίστηκε η λήψη πρόσθετων μέτρων τόσο πρόληψης όσο και καταστολής. Η Αστυνομία θα εντείνει τις προσπάθειές της να βρει τους δράστες και παράλληλα θα αυξήσει τα μέτρα πρόληψης κοντά στα βαν με τις κάμερες. 

Όπως αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπο της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα με τις κάμερες, ορισμένοι υπάλληλοι λόγω των απειλών που δέχονται έχουν εγκαταλείψει την εργασία τους, ενώ λόγω της κατάστασης δεν υπάρχει ενδιαφέρον για πρόσληψη νέων χειριστών. Όπως εξηγήθηκε στη σύσκεψη, οι οδηγοί απλά κάνουν τη δουλειά τους και το μόνο ζήτημα που προκύπτει είναι τα σημεία που σταθμεύουν το βαν. Γι’ αυτό και θα γίνεται καλύτερη συνεννόηση με την Αστυνομία, ώστε να μην κατηγορούνται από τους πολίτες ότι κρύβονται και τους παγιδεύουν.

Το τελευταίο περιστατικό συνέβη όταν εργαζόμενος, ο οποίος βρισκόταν μόνος του στο όχημα, διενεργούσε ελέγχους ταχύτητας στο δρόμο Καντού – Ομόδους κοντά στις Κυβίδες στη Λεμεσό. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στην Αστυνομία, στις 2.10 τα ξημερώματα ομάδα έξι κουκουλοφόρων του επιτέθηκαν προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο όχημα. Ταυτόχρονα έσπασαν το τζάμι του οδηγού και τον κτύπησαν με πέτρα στο κεφάλι. Έντρομος ανέπτυξε ταχύτητα και αφού οδήγησε για ενάμισι περίπου χιλιόμετρο κάλεσε ασθενοφόρο. Στο νοσοκομείο Λεμεσού όπου διακομίσθηκε, οι θεράποντες γιατροί διαπίστωσαν ότι έφερε εκδορές και κάκωση στο κεφάλι. Όπως διαπιστώθηκε, στο βαν δεν υπήρχαν εγκατεστημένες κάμερες ασφαλείας, ενώ δέκα λεπτά προηγουμένως υπήρχε κοντά στο όχημα αστυνομική περίπολος. Μόλις αναχώρησε, έδρασαν οι κουκουλοφόροι. 

Αυτό είναι ένα από τα πολλά σοβαρά περιστατικά που συνέβησαν σε βάρος χειριστών καμερών. Πέρσι στις 15 Οκτωβρίου, άγνωστος έριξε δυο πυροβολισμούς κατά οχήματος με κάμερα, θρυμματίζοντας το παράθυρο του συνοδηγού. Στις 26 Οκτωβρίου, άγνωστος πυροβόλησε σε βάρος άλλου οχήματος της εταιρείας που χειρίζεται τις κάμερες, την ώρα που διενεργούσε ελέγχους ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο Ριζοελιάς – Αγίας Νάπας παρά την Πύλα. 

Επίσης, όπως δήλωσε στον «Φ» ο βοηθός διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας Χάρης Ευριπίδου σε πολλές περιπτώσεις πολίτες πετροβόλησαν το όχημα και τον χειριστή κινητής κάμερας. Τα επεισόδια αυτά γίνονται σε παγκύπρια βάση, σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδου, αφού καταγράφηκαν περιστατικά σε Λεμεσό, Πάφο και Λευκωσία. Μάλιστα, σε μια περίπτωση από πετροβολισμό τραυματίστηκε σοβαρά ο χειριστής της κάμερας, αφού σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδου, η πέτρα βρήκε το κεφάλι του υπαλλήλου με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για ιατρική περίθαλψη. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, οδηγοί, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πώς τους «έγραψαν» οι κάμερες, σταματούν, βγαίνουν από το όχημά τους και κατευθύνονται προς το βαν με άγριες διαθέσεις, απειλώντας και βρίζοντας το άτομο το οποίο χειρίζεται το σύστημα. Για τα περιστατικά αυτά υπήρξαν και καταδίκες πολιτών, όπως και για κάποιους που εξέφρασαν απειλές μέσω διαδικτύου.