To Top
21:59 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Παγκύπριες: Αυτό είναι το δοκίμιο των Νέων Ελληνικών
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Παγκύπριες: Αυτό είναι το δοκίμιο των Νέων Ελληνικών
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μαΐου 2019, 5:26 μμ
Στη μάχη των Παγκυπρίων Εξετάσεων ρίχνονται από σήμερα 7689 υποψήφιοι. 
 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η αυλαία των εξετάσεων ανοίγει με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, το πιο μαζικό καθώς είναι το μόνο υποχρεωτικό εξεταζόμενο μάθημα για όλους τους υποψήφιους: και για όσους ενδιαφέρονται για πρόσβαση στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας αλλά και για όσα παιδιά επιθυμούν μόνο την απόλυσή τους από τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
 
Η εξέταση άρχισε στις 08:00 π.μ. σε όλα τα εξεταστικά κέντρα και θα ολοκληρωθεί στις 11:00 π.μ.
 
Δείτε πιο κάτω το δοκίμιο
   
Το εξεταστικό δοκίμιο των Νέων Ελληνικών αποτελείται από δύο μέρη και η δομή του περιλαμβάνει άγνωστο κείμενο, ασκήσεις, έκθεση (παραγωγή γραπτού επικοινωνιακού λόγου), διδαγμένο κείμενο, αδίδακτο κείμενο καθώς και μέρος από λογοτεχνικό βιβλίο.
 
Για την ετοιμασία του γραπτού, χθες η ομάδα θεματοθέτησης ήταν αποκομμένη σε ξενοδοχείο ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εξέτασης, με τα θέματα να φεύγουν πρωί–πρωί για κάθε εξεταστικό κέντρο με αυξημένα μέτρα ασφάλειας.
Σχετικά με τη βαθμολόγηση του δοκιμίου, όπως κάθε χρόνο, δίνονται στους βαθμολογητές συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τις σωστές απαντήσεις.
Σε δηλώσεις του, κατά την επίσκεψή του στο εξεταστικό Κέντρο στο Λύκειο Κύκκου Β΄ στην Έγκωμη για την έναρξη των Παγκυπρίων Εξετάσεων, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης ευχήθηκε στα παιδιά κάθε επιτυχία και να ευοδωθούν οι προσπάθειες τους, ώστε να πραγματοποιηθούν τα όνειρα τους.

«Ως Υπουργείο Παιδείας», είπε, «και ειδικότερα η Υπηρεσία Εξετάσεων έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και έχουμε προετοιμαστεί στον καλύτερο δυνατόν βαθμό για να κυλήσουν όλα ομαλά. Το μήνυμα που θέλω να στείλω στους γονείς και στα παιδιά είναι πως κάθε στιγμή της ζωής μας είναι μοναδική και αυτή η στιγμή να τους πεισμώσει να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και να είναι σίγουροι ότι το μέλλον τους ανήκει».

Ερωτηθείς αν το εξεταστικό δοκίμιο των  Νέων Ελληνικών θα είναι βατό, ο Υπουργός Παιδείας είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι προσωπικά δεν έχω ανάμειξη στη συγγραφή του γραπτού. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι μιλώντας με τους υπεύθυνους, που θα το προετοίμαζαν, είχαν δοθεί οδηγίες να είναι βατά τα θέματα, να είναι μέσα στην ύλη που έχουν διδαχθεί τα παιδιά, να είναι δοκίμιο το οποίο μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουμε και θεωρώ ότι έχει ακολουθηθεί αυτό το πλαίσιο, το οποίο έχουμε θέσει».
 
Καλή επιτυχία ευχήθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 

Πότε θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα

Σχετικά με το πότε θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων, Δημήτρης Χανδριώτης, είπε πως τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα γύρω στις 23 Ιουνίου όσον αφορά την απόλυση, για να σταλούν στα σχολεία.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βαθμοί πρόσβασης ανά πλαίσιο, για τα πανεπιστήμια Κύπρου και ο γενικός βαθμός κατάταξης για τα πανεπιστήμια της Ελλάδος, θα είναι έτοιμα τέλη Ιουνίου.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, είπε πως η σημερινή μέρα σηματοδοτεί για τους τελειόφοιτους το τέλος μιας πορείας, που είναι τα μαθητικά χρόνια, εκφράζοντας την ευχή σε όλα τα παιδιά κάθε επιτυχία στις προσδοκίες τους και στο έργο τους.

«Είμαστε εδώ για να τους δείξουμε ότι είμαστε δίπλα τους καθ’ όλη αυτή τη διαδρομή. Έχουμε τη διαβεβαίωση του Υπουργείου Παιδείας ότι όλα κυλούν στα πλαίσια που προβλέπονται από τη νομοθεσία», είπε ο κ. Νικηφόρου.

Εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα να κυλήσουν όλα ομαλά μέχρι το τέλος.
 
Πηγή: philenews
  Στέφανος Κουρατζής   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...