Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19, τον περασμένο Μάρτιο, και τα γνωστά συνεπακόλουθα με το lockdown, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβολή του Σχεδίου Χορηγιών Απόσυρσης Παλαιών Οχημάτων, που προνοούσε αγορά λιγότερο ρυπογόνων και ηλεκτρικών οχημάτων (έστω και αν είχε ήδη προκηρυχθεί το Σχέδιο και υποβλήθηκαν αιτήσεις).

Αξίζει να λεχθεί ότι στόχος του συγκεκριμένου Σχεδίου ήταν η απόσυρση 1250 παλαιών οχημάτων και η αντικατάστασή τους με καινούρια οχήματα και επιπρόσθετα προώθηση αγοράς 100 ηλεκτρικών οχημάτων με χορηγία 5,000 ευρώ για κάθε αγορά ηλεκτρικού οχήματος αξίας μέχρι 40,000 ευρώ, με συνολικό κονδύλι 3 εκ. ευρώ. 

Στην πραγματικότητα, όμως, όταν το Σχέδιο Χορηγιών προκηρύχθηκε αρχές Μαρτίου 2020, υποβλήθηκαν πέραν των 600 αιτήσεων για αγορά ηλεκτρικού οχήματος (και όχι 100 όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις), κάτι που υποδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον των καταναλωτών για στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα και στην προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα. 

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), στα πλαίσια της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ως μια από τις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ, ειδικά στην πολιτική των μεταφορών, έχει προτείνει στα Υπουργεία Ενέργειας και Μεταφορών την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων μείωσης των εκπομπών και εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την  ετοιμασία Σχεδίων Επιχορήγησης ειδικά για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, των υβριδικών plug-in οχημάτων, επιχορήγηση νέων αδειών για ηλεκτρικά οχήματα και κίνητρα για την αντικατάσταση συμβατικών οχημάτων ταξί με νέα ηλεκτρικά οχήματα ή plug-in υβριδικά οχήματα, καθώς και φορολογικές απαλλαγές ή κίνητρα, περιλαμβανομένης της αντικατάστασης παλαιών (ρυπογόνων) οχημάτων. 

Παρά τη σημερινή ψηλότερη τιμή, λόγω της τεχνολογίας τους σε σχέση με τα καινούρια συμβατικά οχήματα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε χώρες της Ε.Ε εφαρμόστηκαν γενναιόδωρα κίνητρα. Πληροφοριακά αναφέρω ότι οι χορηγίες για ηλεκτρικό όχημα σε χώρες της Ε.Ε κυμαίνονται μεταξύ 5,000 – 8,000 ευρώ. 

Ήδη, τους τελευταίους μήνες έγιναν επαφές μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκινήτων Οχημάτων (ΣΕΜΟ) -μέλος της ΟΕΒ- για διερεύνηση της δυνατότητας των μελών του συνδέσμου να εισάξουν στην Κύπρο ηλεκτρικά οχήματα. Με βάση έρευνα που διεξήγαγαν τα μέλη του ΣΕΜΟ, τα εργοστάσια οχημάτων μπορούν να προμηθεύσουν την Κύπρο με περίπου 500 ηλεκτρικά οχήματα το 2021.

Παράλληλα με τα οικονομικά κίνητρα για αγορά ηλεκτρικού οχήματος, το κράτος θα πρέπει να δημιουργήσει και τις ανάλογες υποδομές για λειτουργία σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε σημεία που να διευκολύνουν το κόσμο (π.χ. βενζινάδικα, υπεραγορές, νοσοκομεία, δημόσιους χώρους στάθμευσης, κτλ).

Είναι σημαντικό επίσης να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια διαθέσιμα για την Κύπρο για προώθηση ηλεκτρικών οχημάτων, αφού σκοπός της Ε.Ε είναι να δώσει ουσιαστική οικονομική στήριξη στα κράτη-μέλη Ε.Ε για να κυκλοφορήσουν περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα στους ευρωπαϊκούς δρόμους. 

Εν κατακλείδι, η ΟΕΒ καλεί την πολιτεία και ειδικά το Υπουργείο Μεταφορών να προχωρήσει σε ουσιαστικές ενέργειες για να εξασφαλιστούν κονδύλια από την Ε.Ε για προκήρυξη ενός νέου Σχεδίου Επιχορήγησης Αγοράς Ηλεκτρικών Οχημάτων εντός του 2021, το οποίο θα βάλει την Κύπρο στο χάρτη της ηλεκτροκίνησης και της μείωσης των ρύπων από τα οχήματα. 

* Συντονιστής Επιχειρηματικών Συνδέσμων – ΟΕΒ