Επισκέφθηκα πρόσφατα τον εκδρομικό χώρο των Πλατανιών και διαπίστωσα ότι είναι ένας από τους λίγους ορεινούς, που συγκεντρώνουν ολόχρονα μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Αυτό οφείλεται κατά την άποψή μου, στο γεγονός ότι είναι σχετικά κοντά σε δύο πόλεις, στη Λευκωσία και στη Λεμεσό και επιπλέον, η πρόσβαση προς αυτόν είναι εύκολη. Κατά την ολιγόωρη παραμονή μου στα Πλατάνια, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ ένα ειδικό κιόσκι που δημιούργησε εκεί το Τμήμα Δασών και στο οποίο παρουσιάζονται διάφορες φωτογραφίες της περιοχής. Επιπλέον, εκεί έχει τοποθετηθεί και μια μεγάλη οθόνη, η οποία λειτουργεί με την αφή και έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πολλές πληροφορίες για την εκεί περιοχή. Προσωπικά, «έπαιξα» με τη συγκεκριμένη οθόνη και όταν πάτησα το ειδικό σημείο της για να εμφανιστεί χάρτης της περιοχής, έμεινα άφωνος με αυτό που είδα: ο χάρτης που εμφανίστηκε στην οθόνη ήταν εάν δεν κάνω λάθος δορυφορικός και σε αυτόν παρουσιάζονταν οι τουρκοκρατούμενες περιοχές με δύο τρόπους: στην ελληνική όπως είναι η πραγματική ονομασία τους και με λατινικούς χαρακτήρες η ονομασία που τους έδωσε το ψευδοκράτος. Για παράδειγμα, η Μόρφου εμφανίζεται και με την ονομασία Guzelyurt που έδωσε στην πόλη το ψευδοκράτος. Το Τμήμα Δασών, εάν δεν κάνω λάθος, είναι κρατική υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και όφειλε, να παρουσιάζει στους επισκέπτες χάρτες του Κτηματολογίου στους οποίος εμφανίζονται τα κατεχόμενα χωριά μας με την πραγματική τους ονομασία και όχι με αυτήν που τους έδωσε το ψευδοκράτος. Ηλίας Μ.

 

Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών  Χαράλαμπος Αλεξάνδρου με τον οποίο είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία χθες, δήλωσε άγνοια για το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεται ο αναγνώστης μας, όμως αμέσως επέδειξε ενδιαφέρον για επίλυσή του.

Όπως μας είπε, ο χάρτης ο οποίος εμφανίζεται στην οθόνη, προέρχεται από «αναζήτηση» στο διαδίκτυο. «Προσωπικά αλλά και ως Τμήμα Δασών, σίγουρα δεν αναγνωρίζουμε και δεν αποδεχόμαστε τις αλλαγές στις οποίες έχει προβεί το ψευδοκράτος στα ονόματα των κατεχόμενων χωριών και πόλεών μας και σίγουρα, δεν θέλουμε να τα προβάλλουμε στους επισκέπτες των Πλατανιών. Τώρα που ενημερώθηκα για το πρόβλημα, θα δώσω αμέσως οδηγίες για επίλυση του προβλήματος με την προβολή άλλου χάρτη, στον οποίο να εμφανίζονται μόνο τα πραγματικά ονόματα των κατεχομένων χωριών και πόλεών μας» τόνισε.

Ο δήμαρχος Μόρφου Βίκτωρας Χατζηαβραάμ με τον οποίο επικοινωνήσαμε στη συνέχεια, εξέφρασε μέσω της στήλης την πικρία του για το γεγονός ότι η Μόρφου εμφανίζεται με την ονομασία Guzelyurt που παράνομα της έδωσε το ψευδοκράτος. Όπως μας είπε και ο  ίδιος ενημερώθηκε από τον αναγνώστη μας για το πιο πάνω γεγονός και επικοινώνησε με τον διευθυντή του Τμήματος Δασών προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία του.