Η Ολομέλεια της Βουλής οριακά και με τις 38 απαιτούμενες ψήφους τροποποίησε το Σύνταγμα, ώστε η προθεσμία  άσκησης  προσφυγής ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας να ορίζεται δια νόμου. Εναντίον της τροποποίησης ψήφισαν 14 Βουλευτές. Το ΑΚΕΛ δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας ότι καταψηφίζει την τροποποίηση του Συντάγματος.

Πρόκειται για την 28η τροποποίηση που επιφέρεται στο Σύνταγμα.

Η τροποποίηση του Συντάγματος αποσκοπεί σε μείωση των ημερών που έχει στη διάθεση του για προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας αιτητής ασύλου, από τις 75 ημέρες που ισχύει σήμερα στις 15 ημέρες.

Η ψηφοφορία για τα τρία υπόλοιπα νομοσχέδια αναβλήθηκε, μετά από παρατήρηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού ότι εγείρεται  διαδικαστικό και θέμα τάξης και νομιμότητας αν ψηφιστούν αυθημερόν η τροποποίηση του Συντάγματος και τα νομοσχέδια.

Ευχαριστεί το ΥΠΕΣ

Η σημερινή κατά πλειοψηφία ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων της τροποποίησης του Συντάγματος με την οποία μειώνεται ο χρόνος για υποβολή προσφυγής ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας κατά των απορριπτικών αποφάσεων της υπηρεσίας ασύλου, από 75 σε 15 μέρες, αποτελεί το πρώτο αλλά καθοριστικό βήμα για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για το άσυλο και την μετανάστευση.

Μετά τη ψήφιση των Νομοσχεδίων για την πάταξη των εικονικών γάμων, την εισαγωγή περιορισμών στις εγγραφές φοιτητών Τρίτων χωρών στα κολλέγια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την επίσπευση του χρόνου εξέτασης των προδήλως αβάσιμων αιτήσεων από την Υπηρεσία Ασύλου, την ενίσχυση του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας το οποίο μπορεί πλέον να εξετάζει τις συγκεκριμένες προσφυγές σε μικρό χρονικό διάστημα, η δραστική μείωση του χρόνου υποβολής προσφυγής συμπληρώνει την προσπάθεια για τάχιστη εξέταση της συγκεκριμένης κατηγορίας αιτήσεων και την προσπάθεια για μείωση της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας.  

Το ΥΠΕΣ θέλει να ευχαριστήσει τα κόμματα που υπερψήφισαν την πρόταση και να δηλώσει ότι τόσο η συγκεκριμένη τροποποίηση του Συντάγματος, όσο και τα υπόλοιπα τροποποιητικά Νομοσχέδια που αναμένουμε ότι θα τύχουν της έγκρισης της Βουλής σε επόμενη συνεδρία, θα τύχουν άμεσης εφαρμογής σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος που η χώρα μας αντιμετωπίζει με την συνεχή αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Θέλουμε να επαναλάβουμε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η υποδοχή  και φιλοξενία των προσφύγων μεταναστών οι οποίοι έχουν πραγματική ανάγκη της δικής μας στήριξης αλλά και η δραστική αριθμητική μείωση των παράτυπων οικονομικών μεταναστών που έχουν κατακλύσει την χώρα μας.

Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ