Το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη -προκειμένου να μην απελαθεί για να μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Κύπρο- διεκδικεί από τον περασμένο Μάιο, μέσω απεργίας πείνας, ο Νιγηριανός μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Fatai Oluwaseun Lawal, ο οποίος κρατείται από τον Ιανουάριο στον Χώρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών (ΧΩ.Κ.Α.Μ.) της Μεννόγειας.

Σύμφωνα με το «Racism Watch: Πρωτοβουλία Κατά του Ρατσισμού στην Κύπρο», ο Fatai ήρθε νόμιμα στην Κύπρο το 2005 με σκοπό να φοιτήσει στον κλάδο «Computer and Electrical Engineering» του Cyprus College. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ωστόσο, είχε γίνει δεκτός στο University of Essex στην Αγγλία όπου του είχε προσφερθεί θέση στο πρόγραμμα των «γλωσσολογικών σπουδών», έτσι το 2007 επέστρεψε στη Νιγηρία προκειμένου να εργαστεί για να αποταμιεύσει το χρηματικό ποσό που χρειαζόταν ώστε να μεταβεί στην Αγγλία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποδείχτηκε, τελικά, πολύ πιο ακριβό απ’ όσο υπολόγιζε ο Fatai, οπότε η εγγραφή του στο University of Essex δεν κατέστη εφικτή.

Ήρθε ξανά στην Κύπρο το 2010, αφότου έγινε δεκτός στο πρόγραμμα «English language and literature with focus on theoretical and applied linguistics» του Πανεπιστημίου Κύπρου και όντας άριστος φοιτητής τού παραχωρήθηκε πλήρης υποτροφία που κάλυπτε τόσο τα έξοδα φοίτησής του όσο και της διαμονής του στους κοιτώνες του Πανεπιστημίου. Μετά την αποφοίτησή του το 2015, παρέμεινε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «English Literature and comparative culture studies», το οποίο ολοκλήρωσε με επιτυχία το καλοκαίρι του 2019, ενώ μέχρι και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς φρόντιζε να ανανεώνει ανελλιπώς την άδεια παραμονής του στην Κύπρο.

Μιας και τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Νιγηριανός φοιτητής είχε σκοπό να ξεκινήσει διδακτορικό πρόγραμμα στο Ghent University του Βελγίου, έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος να ανανεώσει εκ νέου την άδεια παραμονής του. Όταν, όμως, έχασε την προθεσμία καταχώρησης αιτήσεως για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, επέστρεψε στην Κύπρο και ξεκίνησε νέο μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς του παραχωρήθηκε θέση στο «Business Administration». Τον Νοέμβριο του 2019 -λίγες μέρες πριν την ανανέωση της άδειας παραμονής του- σε έξοδο που είχε με φίλους, συνελήφθη από την Αστυνομία, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για τα αδικήματα της παράνομης διαμονής και της κατοχής ναρκωτικών (αφού βρέθηκε να έχει στην κατοχή του 0,3 γραμμάρια κάνναβης). Ο ίδιος υποστηρίζει ότι του είχαν δώσει φίλοι την κάνναβη, προκειμένου να ανακουφιστεί από χρόνιους μυϊκούς πόνους συνεπεία γενετικής πάθησης (από την ίδια πάθηση έχασε και τη μητέρα του, τον περασμένο Μάρτιο).

Τόσο ο Fatai -μέσω προσωπικής επιστολής του στον υπουργό Εσωτερικών και το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης- όσο και οι καθηγητές που διευθύνουν το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, επισημαίνουν ότι ουδέποτε στο παρελθόν είχε προβλήματα με τον Νόμο και ότι πρόκειται για φιλήσυχο άτομο και άριστο φοιτητή, με ιστορικό που αναδεικνύει την αφοσίωσή του στο να διαπρέψει. Οι Πρυτανικές Αρχές, μάλιστα, απέστειλαν αίτημα στον διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, ζητώντας την αναστολή της απέλασης του Νιγηριανού φοιτητή και ενημερώνοντας πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει τις δομές για την ομαλή επιστροφή και επανένταξη του Fatai στη φοιτητική κοινότητα. «Έχουμε παρακολουθήσει όλες τις εξελίξεις αναφορικά με το αδίκημα στο οποίο προέβη ο φοιτητής μας και σε καμία περίπτωση δεν επικροτούμε και δεν υποστηρίζουμε παραβατικές συμπεριφορές.

Ωστόσο, θεωρούμε πως πρόκειται για ατυχές και μεμονωμένο περιστατικό και κρίνουμε τους ανθρωπιστικούς παράγοντες που πλαισιώνουν την εν λόγω υπόθεση (έλλειψη στέγης ένεκα οικονομικής απορίας και προβλήματα υγείας – υπάρχουν και σχετικά τεκμήρια) ως εξαιρετικής σημασίας και, βάσει αυτών, ζητούμε τη διαμεσολάβησή σας», αναφέρεται σε άλλη επιστολή των Ακαδημαϊκών, που είχε σταλεί στον υπουργό Εσωτερικών από τις 24 Φεβρουαρίου, χωρίς να τους έχει δοθεί -μέχρι σήμερα- οποιαδήποτε απάντηση.

Για την υπόθεσή του είναι ενήμερη και η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέσω επιστολής του Cyprus Refugee Council λειτουργοί του οποίου συναντήθηκαν με τον Νιγηριανό φοιτητή στο πλαίσιο εργασιών τους. Από πλευράς Cyprus Refugee Council, πιστεύεται ότι ο Fatai πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, καθώς υπάρχουν εναλλακτικά μέτρα αντί της κράτησής του, κάτι που προβλέπεται και από τον Νόμο. H συγκεκριμένη εισήγηση τεκμηριώνεται από αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν τον εξαίρετο χαρακτήρα του Fatai, ο οποίος -σύμφωνα και με τους λειτουργούς του Cyprus Refugee Council- έχει επενδύσει πολύ χρόνο, κόπο και χρήμα για να καταφέρει να φτάσει στο ακαδημαϊκό επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.

Ο ίδιος, μάλιστα, είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τις Αρχές και να εμφανίζεται για αναφορά σε αστυνομικό σταθμό της περιοχής του, ώστε να βεβαιώνεται κάθε βδομάδα ότι δεν έχει διαφύγει από την Κύπρο. Δεν επιθυμεί, άλλωστε, να είναι βάρος στην Κυπριακή Δημοκρατία και προτίθεται -μετά το πέρας των σπουδών του- να επιστρέψει στη χώρα του με δικά του έξοδα. Αν απελαθεί με «κακή πίστη» από τη χώρα μας, θα επιστρέψει στη Νιγηρία στιγματισμένος και το πιθανότερο είναι να μην καταφέρει να εργοδοτηθεί, με αποτέλεσμα να δυσκολευτεί να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Πηγή: philenews/Racism Watch