To Top
20:09 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Π. Χριστοδούλου: Αρμενίζουμε στραβά με τα λιμάνια
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Π. Χριστοδούλου: Αρμενίζουμε στραβά με τα λιμάνια
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου 2019, 6:18 μμ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χριστοδούλου, παρουσιάζει προτάσεις, αλλά και επικρίσεις για τα προβλήματα στο λιμάνι Λεμεσού, την ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας και τις αναβολές για ενεργειακό λιμάνι στο Βασιλικό. Ο Σύνδεσμος έχει δημιουργήσει νέες υπηρεσίες για τα μέλη του που αφορούν κυρίως στην πλήρη ασφαλιστική τους κάλυψη, τις φορτοεκφορτώσεις των πλοίων τους, την εξυπηρέτηση  των επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού και άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες εξηγεί στον «Φ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Παναγιώτης Χριστοδούλου. 

Πάσχουμε σε εξοπλισμό, μέσα και προσωπικό με τα αναγκαία προσόντα στα λιμάνια, ενώ η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού δεν έχει πετύχει τους επιζητούμενους στόχους, τονίζει στον «Φ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων, εκφράζοντας επίσης έντονες ανησυχίες για το μέλλον της εμπορικής δραστηριότητας στο λιμάνι Λάρνακας με τον τρόπο που προωθείται η εκεί ιδιωτικοποίηση.

Ο Παναγιώτης Χριστοδούλου τονίζει στον «Φ» ότι ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων δεν είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά εναντιώνονται στα λάθη που γίνονται στις διαδικασίες αυτές και μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες.

-Να αντιληφθούμε ότι οι λιμενικές υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των μελών του Συνδέσμου;

-Όντως είναι ζωτικής και εξαιρετικής σημασίας για την παροχή των υπηρεσιών των Μελών του Συνδέσμου. Η αποτελεσματική και ταχεία εξυπηρέτηση των πλοίων που αντιπροσωπεύουν, των φορτίων που εξυπηρετούν για λογαριασμό των πελατών τους, της επιβατικής κίνησης, του τομέα του διαμετακομιστικού φορτίου και του υπό ανάπτυξη τομέα της ενέργειας στηρίζονται κυρίως στη σωστή και αναγκαία λιμενική υποδομή, η οποία πρέπει να διαχειρίζεται από εξειδικευμένους και ικανούς παρόχους υπηρεσιών με τα χαμηλότερα δυνατά λιμενικά κόστη, όπου η εξυπηρέτηση πρέπει συνεχώς να βελτιώνεται και να εξειδικεύεται, ώστε να παρέχει υπηρεσίες στον υπό συνεχή ανάπτυξη λιμενικό τομέα. 

-Οι λιμενικές υποδομές στην Κύπρο είναι αυτή τη στιγμή ουσιαστικά τρεις: Το λιμάνι Λεμεσού, το λιμάνι Λάρνακας και το λιμάνι Βασιλικού. Είναι ικανοποιητικές για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Κύπρου ή είναι περιοριστικές και δεν επιτρέπουν περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών των Μελών του Συνδέσμου; 

-Οι λιμενικές υποδομές στη Λεμεσό μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικές εκτός του κλάδου της ενέργειας και του διαμετακομιστικού εμπορίου. Οι κατάλληλες λιμενικές υποδομές μας εάν δεν συνδυάζονται με την παροχή των κατάλληλων και αναγκαίων υπηρεσιών –δηλαδή εξοπλισμό, μέσα και προσωπικό με τα αναγκαία προσόντα και εκπαίδευση– δεν μπορούν να αποδώσουν στον επιθυμητό βαθμό. Τα τελευταία σήμερα εκλείπουν από τα κυπριακά λιμάνια με εξαίρεση τον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων. 

-Ακούσαμε πολλά παράπονα, διαμαρτυρίες και ενέργειες εκ μέρους του Συνδέσμου μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού. Πριν την ιδιωτικοποίηση δεν υπήρχαν προβλήματα; Πού βλέπετε ότι δημιουργήθηκαν προβλήματα μετά την ιδιωτικοποίηση; Ποιες είναι οι λύσεις που προτείνετε;

-Ασφαλώς και υπήρχαν προβλήματα πριν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού που αφορούσαν κυρίως στο προσωπικό της Αρχής Λιμένων και τις υπηρεσίες του, καθώς και τον Σύνδεσμο Αδειούχων Αχθοφόρων. Παρά τις συνεχείς και αδιάκοπες προσπάθειες του Συνδέσμου μας με τις παρεμβάσεις, εισηγήσεις και υποβολή προτάσεων για επίλυση των προβλημάτων αυτών σε εσωτερικό επίπεδο, αυτό που έδωσε τη «λύση» σ’ αυτά ήτοι των αποζημιώσεών τους και της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού, ήταν η έλευση της Τρόικας. 

-Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού έχει επιτύχει τους στόχους της κατά την άποψή σας;

-Χωρίς δισταγμό η απάντησή μας είναι αρνητική. Διότι πριν την ιδιωτικοποίηση όλοι οι χρήστες του λιμανιού και οι πλοιοκτήτριες εταιρείες γνώριζαν πλήρως το λιμενικό τους κόστος. Τα πλοία, κυρίως τα συνήθη που μεταφέρουν γενικά φορτία, εξυπηρετούσε πιο αποτελεσματικά και χωρίς καθυστερήσεις ή αγκυλώσεις. Σήμερα δυστυχώς, μετά την ιδιωτικοποίηση το κόστος στα γενικά φορτία και τον κλάδο της ενέργειας είναι άγνωστο και κανένας δεν γνωρίζει το λιμενικό κόστος εκ των προτέρων με όλες τις δυσμενείς συνέπειες. Επίσης, το κόστος των θαλάσσιων υπηρεσιών στα πλοία έχει υπερβολικά αυξηθεί, ενώ η εξυπηρέτηση των πλοίων με γενικά φορτία δεν είναι ενδεδειγμένη. 

Είναι γι’ αυτό που ο Σύνδεσμος παλεύει με όλες του τις δυνάμεις, ώστε να ρυθμιστούν όλες οι ταρίφες των διαχειριστών των λιμανιών, γιατί αυτό επιβάλλει η σωστή διαχείριση, ο ξένος έντονος ανταγωνισμός, αλλά κυρίως η εξυπηρέτηση του Κύπριου εμπορευόμενου. 

-Έχει αναγνωριστεί ότι η Κύπρος έχει σοβαρή έλλειψη λιμενικών εγκαταστάσεων για εξυπηρέτηση των υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων. Θα συμφωνήσετε με την εικόνα που έχουμε, ότι το ενεργειακό λιμάνι στο Βασιλικό, μετά τις αποφάσεις της Κυβέρνησης που προηγήθηκαν και με τις ενέργειες που προηγήθηκαν για ανάκτηση της παράκτιας γης από τη Μ. Βρετανία, έχει τώρα μπει ουσιαστικά στο συρτάρι;

-Ο κλάδος των υδρογονανθράκων και γενικότερα της ενέργειας όντως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έλλειψης κυρίως χερσαίου, αλλά και θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτησή του. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες θα αρχίσουν σύντομα νέες εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι δεδομένο ότι οι αναγκαίοι τούτοι χώροι δεν υπάρχουν σήμερα ούτε στη Λεμεσό, αλλά ούτε και στη Λάρνακα. Το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, επειδή, ενώ με βάση τις διακηρυγμένες δηλώσεις του πρώην υπουργού Μεταφορών το νέο λιμάνι του Βασιλικού θα ήταν έτοιμο περί το τέλος του 2020 με χρηματοδότηση κατά το πλαίσιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα το ίδιο υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι το λιμάνι θα είναι έτοιμο το 2025. Ενώ το κόστος κατασκευής του θα ξεπεράσει τα €200 εκατ. χωρίς καμία επιδότηση από την ΕΕ. Εάν ήταν διαθέσιμο έγκαιρα το υπό αναφορά λιμάνι ασφαλώς θα εξυπηρετούσε πρώτιστα και κύρια τον τομέα των υδρογονανθράκων επαρκώς, ενώ θα αποσυμφoρούσε ταυτόχρονα το λιμάνι Λάρνακας από κάποια είδη φορτίων, τα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στο Βασιλικό. Οφείλουμε να τονίζουμε ότι ακόμη και με τις σημερινές συνθήκες θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από όλους τους εμπλεκομένους, ώστε ο κλάδος της ενέργειας να εξυπηρετηθεί αποτελεσματικά. 

-Βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη του «Ζορ» στην Αίγυπτο, του «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ και έπονται εννέα γεωτρήσεις τους επόμενους 15-18 μήνες, δηλαδή ο μεγάλος όγκος υπεράκτιων εργασιών υδρογονανθράκων είναι την επόμενη διετία. Θεωρείτε ότι χάνουμε το τρένο με την καθυστέρηση στην προώθηση ενεργειακού λιμανιού στο Βασιλικό;

-Επαναλαμβάνουμε ότι εάν το νέο βιομηχανικό λιμάνι του Βασιλικού μπορούσε να λειτουργήσει άμεσα τότε αναντίλεκτα ο κλάδος της ενέργειας δεν θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα εξυπηρέτησης, αφού θα υπήρχε επάρκεια σε χερσαίους και λιμενικούς χώρους. 

Δεν θέλουμε ωστόσο να είμαστε μοιρολάτρες ή απαισιόδοξοι, γιατί έχουμε μάθει να ζούμε στα δύσκολα και σε αντίξοες λιμενικές συνθήκες, ουδέποτε καταθέτουμε τα όπλα, ούτε και συμφωνούμε ότι έχουμε χάσει το τρένο στον πολύ υποσχόμενο για την εν γένει οικονομία αυτόν κλάδο. Όλοι οι ιδιώτες εμπλεκόμενοι και η Κυβέρνηση οφείλουμε συνετά και υπεύθυνα να συνεργαστούμε για να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις στα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν, επειδή όλοι έχουμε υποχρέωση και καθήκον να εξυπηρετήσουμε αποτελεσματικά και με συνέπεια τον υπό αναφορά κλάδο, όπως έχουμε κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν παρόλα τα προβλήματα που είχαμε επίσης να αντιμετωπίσουμε. 

Μπορούν και οι χρήστες να αναλάβουν το λιμάνι Λάρνακας

-Έχετε πολλές παρατηρήσεις σε σχέση με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας όπως και του περιβάλλοντος χώρου και έχετε προχωρήσει και σε νομικά μέτρα; Ποιες είναι οι ανησυχίες του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων;

-Οι ανησυχίες μας αφορούν κυρίως τον εμπορικό κλάδο του λιμανιού Λάρνακας. Σήμερα μέσω του λιμανιού Λάρνακας εξυπηρετούνται 1,8 εκατ. τόνοι περίπου γενικά και άλλα είδη φορτίων, από τα οποία τα πλείστα είναι πολύ ευαίσθητα σ’ ό,τι αφορά το κόστος εξυπηρέτησης τους όσο και παραγωγής και εξαγωγής τούτων. Τυχόν άρνηση του εν δυνάμει επενδυτή να εξυπηρετεί τα φορτία αυτά στη Λάρνακα, θα έχει επιπτώσεις τόσο στους ίδιους τους Κυπρίους εμπορευόμενους όσο και στις ιδιωτικές εταιρείες που παράγουν τα φορτία εξαγωγής, όπως εν γένει και στην οικονομία του τόπου. Ο Σύνδεσμος έχει υποβάλει σχετικό υπόμνημα τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στο υπουργείο Μεταφορών με επτά βασικά σημεία σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λάρνακας. Έμφαση δίνουμε στη συγκράτηση των κόστων σε βάθος χρόνου, στη συνέχιση της εξυπηρέτησης των Κύπριων εμπορευομένων με χρήση των δικών τους μέσων φορτοεκφόρτωσης. Εξαιρετικής σημασίας για τη δική μας πλευρά είναι όπως ο εν δυνάμει επενδυτής εξυπηρετεί τα εμπορικά πλοία χρησιμοποιώντας και τα δύο υφιστάμενα κρηπιδώματα. Λυπούμαστε να αναφέρουμε ότι παρά τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το αρμόδιο υπουργείο, δεν μας έχουν δοθεί μέχρι σήμερα ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις ή έστω απαντήσεις ενώ ζητούμε παράλληλα και τακτική ενημέρωση για την πορεία των διαβουλεύσεων του υπουργείου με τον εν δυνάμει επενδυτή, προτού ακόμη καταλήξουν σε οποιαδήποτε τελική συμφωνία σε σχέση με την εξυπηρέτηση των πλοίων και των φορτίων. 

-Εξ όσων γνωρίζουμε και έχουμε δημοσιεύσει, ο Σύνδεσμος έχει αμφισβητήσει και τη διαδικασία που ακολουθείται…

-Στη βάση νομικών συμβουλών που έχει πάρει ο Σύνδεσμος διαπιστώνεται ότι ενδεχόμενα και η νέα διαδικασία που ακολουθεί σήμερα το υπουργείο Μεταφορών όπου διαβουλεύεται με ένα και μόνο επενδυτή, με αλλαγή του ονόματος της αρχικής εταιρείας και των μετόχων της όπου τούτο δυνατό να έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχικές προσφορές για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λάρνακας. Είναι γι’ αυτό που ο Σύνδεσμος έχει προσφύγει μέσω των νομικών του στο αρμόδιο Δικαστήριο εναντίον της συγκεκριμένης διαδικασίας. Καταλήγοντας στο θέμα τούτο, θέλουμε για άλλη μια φορά εμφαντικά να τονίσουμε ότι ο Σύνδεσμος δεν είναι εναντίον της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λάρνακας αλλά λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω καθώς και τα σοβαρά λάθη, παραλείψεις και αγκυλώσεις που υφίστανται σαν αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού, θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να αποφύγει να οδηγήσει τη λιμενική βιομηχανία σε κατάρρευση, λόγω λανθασμένων αποφάσεων. Για τον Κύπριο εμπορευόμενο η διαχείριση αμφοτέρων των λιμανιών από ξένες ιδιωτικές εταιρείες στα πλαίσια ανύπαρκτων ανταγωνιστικών συνθηκών, δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Τούτο θα λειτουργήσει αρνητικά στην εν γένει λιμενική βιομηχανία.   

- Έχουμε δύο εκδοχές σε σχέση με το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας – είτε θα υπάρξει συμφωνία με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή, είτε θα καταλήξουν σε αδιέξοδο και θα τελειώσει η διαδικασία. Τι προτείνετε ότι πρέπει να γίνει για διασφάλιση και ανάπτυξη των εργασιών του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων στην πρώτη αλλά και στη δεύτερη περίπτωση; 
 

-Εάν το υπουργείο Μεταφορών καταλήξει σε συμφωνία με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή και νοουμένου ότι η όλη διαδικασία που θα ακολουθηθεί δεν είναι παράτυπη ή παράνομη, οι θέσεις του Συνδέσμου έχουν διατυπωθεί πιο πάνω με σαφήνεια. Εάν οι διαβουλεύσεις καταλήξουν σε αδιέξοδο, τότε ο Σύνδεσμος τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της ιδέας-λύσης, της ανάθεσης στην Αρχή Λιμένων της ανάπτυξης του λιμανιού Λάρνακας αφού ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα:

  • οι απαιτήσεις και ανάγκες της πόλης.
  • το υφιστάμενο εργασιακό και λειτουργικό καθεστώς και ο σεβασμός των Κυπρίων εμπορευόμενων και ιδιωτικών εταιρειών που εξυπηρετούνται σήμερα μέσω του λιμανιού Λάρνακας σε συνδυασμό με τη χρήση του λιμανιού χωρίς κανένα περιορισμό και πλαφόν. 
  • η βελτίωση στη λήψη των επιβαλλόμενων μέτρων στον μέγιστο βαθμό με πρώτιστο την εξασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος. 
  • την ανταγωνιστική λειτουργία της Λάρνακας σε σχέση με τη Λεμεσό στη βάση ενός λιμανιού πολλαπλής χρήσης, όπου η επιβατική και τουριστική ανάπτυξη επίσης θα βοηθηθεί και ενισχυθεί με τις κατάλληλες λιμενικές υποδομές και μέσα. 

Η τρίτη προσφερόμενη λύση είναι όπως η κυβέρνηση, στα πλαίσια των νόμων και κανονισμών της και ύστερα από συμφωνία με τους λιμενικούς χρήστες αναθέσει σ’ αυτούς, στα πλαίσια προδιαγραφών, όρων και κατευθυντήριων γραμμών τη λειτουργία, ανάπτυξη και διαχείριση του λιμανιού Λάρνακας. Σ’ αυτή την περίπτωση ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου είναι έτοιμος και πρόθυμος να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και με τις κατάλληλες και αναγκαίες συνεργασίες να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας του λιμανιού συλλογικά, επαγγελματικά και υπεύθυνα. 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ 75 ΧΡΟΝΩΝ

Οι παρεμβάσεις του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων τους τελευταίους μήνες, είναι όλο και πιο συχνές, ιδιαίτερα σε σχέση με τις λιμενικές εγκαταστάσεις. Τι είναι όμως ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων; Δεν είναι μια νέα ένωση, έχει ιστορία σχεδόν 75 ετών. Ιδρύθηκε το 1945 και εγγράφηκε ως συντεχνία σύμφωνα με τον Περί  Συντεχνιών Νόμο από το 1954. Σήμερα ο Σύνδεσμος έχει 49 μέλη και 13 associate μέλη, που εργοδοτούν συνολικά πέραν των 800 ατόμων. Τα μέλη του Συνδέσμου είναι οι Ναυτικοί Πράκτορες και Ναυλομεσίτες με ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των πλοίων και εμπορευμάτων καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες τους σαν εισαγωγείς και εξαγωγείς. 

Μέλη του Συνδέσμου μπορούν να γίνουν, σύμφωνα με το καταστατικό  του, οργανωμένα ναυτιλιακά γραφείο με αρκετό προσωπικό ώστε να μπορούν να εκτελούν όλες τις ναυτιλιακές εργασίες, ενώ διευθυντές και ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν το επάγγελμα του ναυτικού πράκτορα ως κύρια απασχόληση, να έχουν λευκό ποινικό μητρώο και να είναι αντιπρόσωποι τακτικών γραμμών ή γραμμών πλοίων που δεν εκτελούν τακτικά δρομολόγια.

Οι απαιτήσεις είναι ψηλές και σε άλλες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα ότι για να είναι υποψήφια ένταξης στον Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων μια εταιρεία, πέραν των άλλων θα πρέπει να έχει πλήρως καταβληθέν κεφάλαιο τουλάχιστο €100.000, να είναι πλήρως ασφαλισμένη και να έχει προσοντούχο και έμπειρο διευθυντή.

Ο Σύνδεσμος είναι ενεργά αναμεμειγμένος σε όλο το φάσμα της λιμενικής και ναυτιλιακής  μας βιομηχανίας και εκπροσωπεί τα μέλη του σε όλα τα τοπικά και διεθνή φόρουμ που  ασχολούνται με τα λιμάνια και τη ναυτιλία.

Να σημειωθεί ότι, ο κλάδος των υπηρεσιών των Ναυτικών Πρακτόρων και των παρεμφερών υπηρεσιών που προσφέρουν καλύπτουν το 2% περίπου του ΑΕΠ, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, εξυπηρετώντας το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της Κύπρου και την επιβατική κίνηση διά θαλάσσης.

  Πέτρος Θεοχαρίδης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...