Τα τελευταία 24ώρα στα ΜΜΕ παρουσιάζονται εκτεταμένα ρεπορτάζ για την περίπτωση ενός πολίτη στην Ελλάδα ο οποίος σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, χρησιμοποιώντας ψευδείς αναφορές και βιογραφικό, έπειθε ασθενείς και άτομα ευάλωτων ομάδων να εγκαταλείψουν την θεραπεία τους και να ακολουθήσουν τις δικές του «ιατρικές» μεθόδους. Το εν λόγω γεγονός είναι λυπηρό και τραγικό, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως άνθρωποι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στα λόγια του συγκεκριμένου ατόμου, τερμάτισαν τις θεραπείες τους και πιθανόν να έχασαν την ζωή τους ως αποτέλεσμα αυτής της επιλογής. Οι ψυχολογικοί παράγοντες και δυσλειτουργίες που μπορεί να οδηγήσουν ένα άνθρωπο στην κατά συρροή εξαπάτηση είναι πολλοί. Παρόλα αυτά, στόχος του κειμένου είναι με αφορμή το πιο πάνω συμβάν να επισημανθεί το δικαίωμα που έχει ο κάθε πολίτης στο να γνωρίζει και να μαθαίνει για τα επαγγελματικά προσόντα και άδειες των ατόμων με τους οποίους συνεργάζεται και στους οποίους εμπιστεύεται ζητήματα υγείας.
 
Όπως σε όλα τα επαγγέλματα που ασχολούνται με τον τομέα της υγείας, έτσι και το επάγγελμα του ψυχολόγου είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο. Με αυτό τον όρο εννοούμε πως για να επιτραπεί σε ένα άτομο να εξασκήσει το επάγγελμα του ειδικού ψυχολόγου στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να πληροί τα ελάχιστα κριτήρια που ορίζονται από τον «Περι Εγγραφής Ψυχολόγων Νόμο του 1995», ο οποίος μέσα στα χρόνια έχει δεχθεί αρκετές τροποποιήσεις. Αποτελεί δικαίωμα του εκάστοτε λήπτη υπηρεσιών ψυχικής υγείας να γνωρίζει τα επαγγελματικά προσόντα και άδειες του επαγγελματία τον οποίο επισκέπτεται. Και αναγνωρίζοντας αυτό το δικαίωμα, η πολιτεία επιτρέπει στον καθένα από εμάς να ενημερωθεί για το κατά πόσο ο επαγγελματίας με τον οποίο συνεργάζεται είναι εγγεγραμμένος, δίνοντας πρόσβαση στο μητρώο εγγεγραμμένων ειδικών ψυχολόγων το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Εγγραφής Ψυχολόγων (ΣΕΨ: http://www.seps.org.cy/registers/). Επιπρόσθετα, οποιοσδήποτε πολίτης διατηρεί αμφιβολίες ή απορίες τότε μπορεί να επικοινωνήσει με το ΣΕΨ ή με επαγγελματικούς συνδέσμους όπως τον Σύνδεσμο Ψυχολόγων Κύπρου. Οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι δεν έχουν ως στόχο μόνο την εκπαίδευση και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ψυχολόγων αλλά και την ενημέρωση και προστασία του κοινού.
 
Η ύπαρξη της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος στόχο έχει να προστατεύσει τον κάθε ένα από εμάς ο οποίος είναι λήπτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Παρόλα αυτά δεν διασφαλίζει στον απόλυτο βαθμό την ποιότητα της υπηρεσίας, ούτε την αποτελεσματικότητα του επαγγελματία. Άλλωστε αυτό είναι κάτι που αφορά την ηθική και δια βίου εκπαίδευση και εξειδίκευση του εκάστοτε ψυχολόγου, η οποία οφείλει να είναι συνεχής. Είναι όμως ένα ελάχιστο κριτήριο, το οποίο διασφαλίζει ότι ο επαγγελματίας που έχω απέναντι μου έχει λάβει μια κατάρτιση η οποία του επιτρέπει να εργάζεται αυτόνομα και να χρησιμοποιεί τον επαγγελματικό του τίτλου. Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια εποχή που η πρόσβαση στην πληροφορία είναι πιο άμεση και εύκολη από ποτέ. Ας την χρησιμοποιήσουμε λοιπόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
*Εγγεγραμμένος Κλινικός Ψυχολόγος (Αρ.Μητ. 535)
Λέκτορας Κλινικής Ψυχολογίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου