To Top
02:34 Κυριακή
26 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Βραχνάς το θέμα των σχολικών συνοδών
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Βραχνάς το θέμα των σχολικών συνοδών
  07 Δεκεμβρίου 2019, 5:00 πμ  
Οι αποφάσεις των Επαρχιακών Επιτροπών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΕΕΑΕ) που αφορούν αξιολογήσεις παιδιών και το κατά πόσο χρειάζονται ή όχι αποκλειστικούς συνοδούς λόγω αναπηρίας, άλλων προβλημάτων υγείας ή μαθησιακών δυσκολιών, εξακολουθούν να απασχολούν γονείς αλλά και τα ίδια τα σχολεία. Τους γονείς, οι οποίοι διεκδικούν σε ορισμένες περιπτώσεις εκτός από συνοδούς και εξειδικευμένους συνεργάτες για την ενίσχυση και τη βοήθεια των παιδιών. Τα σχολεία, διότι βρίσκονται σε αρκετές περιπτώσεις σε δύσκολη θέση για το πώς να χειριστούν ζητήματα που αφορούν συνοδούς και συγκεκριμένα, το «μοίρασμά» τους σε περισσότερα από ένα παιδιά. 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο «Φ» το τελευταίο διάστημα έγινε δέκτης παραπόνων εκτός από γονείς κι από διευθύνσεις σχολείων σχετικά με το θέμα, μεταφέροντας το παράπονο για αποφάσεις των διαφόρων ΕΕΕΑΕ που τους ανακοινώνονται κυρίως προφορικώς και όχι γραπτώς, ούτως ώστε να μην υπάρχει δέσμευση. Όσον αφορά στη μη έγκριση συνοδών, διατυπώθηκαν παράπονα για περικοπές που γίνονται στην Ειδική Εκπαίδευση αφήνοντας στη μέση τις σχολικές μονάδες να αναλαμβάνουν την ευθύνη του «μοιράσματος» των συνοδών σε περισσότερα παιδιά. Παράλληλα, μας λέχθηκε ότι η τακτική αυτή οδηγεί παιδιά σε Ειδικές Μονάδες ενώ στην πραγματικότητα δεν το χρειάζονται και πρέπει να πάρουν τις δικές τους ευκαιρίες μέσα στη γενική τάξη για να μπορέσουν να αναπτυχθούν αλλά και να ενταχθούν καλύτερα στο σχολικό και μαθησιακό περιβάλλον. 
   
Αναφορικά με εξειδικευμένους συνοδούς, οι οποίοι θα μπορούν να βοηθούν ουσιαστικά τα παιδιά, όχι μόνο με τις ανάγκες τους στο σχολείο, αλλά και με τις μαθησιακές τους ανάγκες, γονείς παιδιών που αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα υγείας, επικοινώνησαν με τον «Φ». Στη μία περίπτωση, όπως μας λέχθηκε, δεν έχει εγκριθεί εξειδικευμένο άτομο που να μπορεί να βοηθά παιδί με εγκεφαλική παράλυση το οποίο δεν περπατά, ενώ το σχολείο έχει δύο συνοδούς που εξυπηρετούν τρία παιδιά, το ένα από αυτά μάλιστα και σε άλλη, μεγαλύτερη τάξη. Στην περίπτωση του παιδιού, μας λέχθηκε από τη μητέρα του ότι εγκρίθηκε και του δόθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορεί κάποιος μέχρι στιγμής να τον βοηθήσει στη χρήση του. 
 
Η δεύτερη περίπτωση που μας έχει αναφερθεί, αφορά παιδί με πρόβλημα κώφωσης, το οποίο μάλιστα κρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή με «μέτρια αναπηρία», ώστε να μην έχει αποκλειστικό συνοδό. Όπως ανέφεραν οι γονείς του, το παιδί έχει ειδικό επεξεργαστή στο κεφάλι ώστε να μπορεί ανταποκρίνεται και λεκτικά, αλλά δεν έχει εξειδικευμένο άτομο κοντά του στην τάξη. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι το παιδί να φοιτά μεν σε γενική τάξη του σχολείου του, αλλά να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη μαθησιακή διαδικασία που εκτυλίσσεται. 
   
Υπουργείο Παιδείας: Παρερμηνεία του ρόλου

Παραθέτοντας τα πιο πάνω σε πηγή του υπουργείου Παιδείας, μας αναφέρθηκε αρχικά ότι στην Κύπρο έχει παρερμηνευτεί σε μεγάλο βαθμό η έννοια αλλά και ο ρόλος του συνοδού ενός παιδιού που τον χρειάζεται. Κι αυτό διότι ο συνοδός δεν θα πρέπει να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στη μαθησιακή και εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς δεν είναι ένας δεύτερος εκπαιδευτικός ή ειδικός εκπαιδευτικός μέσα στη σχολική αίθουσα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συνοδοί τοποθετούνται δίπλα από παιδιά που πραγματικά τους χρειάζονται, καθώς δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή τίθεται θέμα ασφάλειας των ιδίων ή των άλλων παιδιών. Όπως αναφέρθηκε, για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και το εκπαιδευτικό πρόγραμμά τους στο σχολείο, υπεύθυνοι είναι ο εκπαιδευτικός τους και ο ειδικός εκπαιδευτικός του σχολείου, ενώ ο συνδετικός λειτουργός του σχολείου βλέπει μεταξύ άλλων και το θέμα του «μοιράσματος» των συνοδών σε περισσότερα από ένα παιδιά, αναλόγως των αναγκών τους.

Το υπουργείο πιστεύει πως στόχος είναι τα παιδιά σταδιακά να είναι σε θέση να ανεξαρτητοποιηθούν ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς τόσο στο σχολικό, όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον. Αναφορικά με τις ΕΕΕΑΕ, αυτές εξετάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς περιπτώσεις παιδιών που φτάνουν ενώπιόν τους, καθώς και ενστάσεις γονέων και, αφού αξιολογήσουν όλες τις περιπτώσεις και τα δεδομένα για κάθε μία από αυτές, αποφασίζουν. Μέχρι σήμερα οι συνοδοί που βρίσκονται στα σχολεία ανέρχονται στους 1.120.

  Ευαγγελία Σιζοπούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...