Η συζήτηση όλο αυτό το διάστημα επικεντρώθηκε στους Τ/κ εργαζομένους που διεκδικούσαν επάνοδο στις εργασίες τους στις ελεύθερες περιοχές, χωρίς καμιά αναφορά στους εγκλωβισμένους ή  στα παιδιά τους που είναι στην τελευταία τάξη του Λυκείου και θα πρέπει να παρακαθήσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Το πρόβλημα αναδείχθηκε με τη γνωστοποίηση των ρυθμίσεων που έγιναν από πλευράς κυβέρνησης. Στις ελεύθερες περιοχές για να παρακαθήσουν στις γραπτές εξετάσεις θα μεταφερθούν οι πέντε εγκλωβισμένοι τελειόφοιτοι μαθητές από το σχολείο του Ριζοκαρπάσου.

Η συνεννόηση έγινε μεταξύ του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου με το Υπουργείο Υγείας, με συγγενείς των τελειόφοιτων μαθητών και τα πέντε εγκλωβισμένα παιδιά θα έρθουν στις ελεύθερες περιοχές αμέσως με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στα οδοφράγματα η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 8 Ιουνίου. Τα πέντε εγκλωβισμένα παιδιά θα υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού και ακολούθως θα μεταφερθούν σε συγγενικές τους οικογένειες, οι οποίες θα τα φιλοξενήσουν μέχρι και την ολοκλήρωση των παγκυπρίων εξετάσεων οι οποίες θα αρχίσουν στις 9 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι οι κατοχικές αρχές, στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία έχουν αποφασίσει τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά και να επανανοίξουν τον Σεπτέμβριο.

Η περίπτωση των πέντε τελειόφοιτων μαθητών αφορά ένα εκ των πολλών ανθρωπιστικών θεμάτων που έχει να διαχειριστεί το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας.

Μπορεί η όλη συζήτηση να είχε εστιαστεί στο θέμα των 1.500 Τουρκοκυπρίων εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές, ωστόσο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων οι οποίοι λόγω της κατάστασης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Όπως για παράδειγμα η περίπτωση οικογένειας εγκλωβισμένου, ο οποίος πέθανε πριν από δέκα μέρες στις ελεύθερες περιοχές, με τα παιδιά του να περιμένουν ακόμα να τελέσουν την κηδεία του στη Γιαλούσα όπως ήταν η επιθυμία του. Το Γραφείο Προεδρίας θα προβεί στις απαραίτητες διευκολύνσεις για εξασφάλιση των απαιτούμενων ιατρικών πιστοποιητικών προκειμένου να γίνει η κηδεία του εγκλωβισμένου κανονικά. 

Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις ατόμων που έχουν εγκλωβιστεί μετά το κλείσιμο των οδοφραγμάτων είτε στις κατεχόμενες είτε στις ελεύθερες περιοχές, ανάμεσά τους και οικογένειες που χωρίστηκαν. Υπάρχει επίσης η περίπτωση ατόμων  που εργάζονται στη Δημόσια Υπηρεσία και θα πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Όπως επίσης και περιπτώσεις εγκλωβισμένων που αφορούν ραντεβού σε γιατρούς, μεταξύ των οποίων και περίπτωση καρκινοπαθούς ο οποίος υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες.

Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου στον «Φ», η προσπάθεια είναι να παρασχεθούν όλες οι διευκολύνσεις για αυτές τις περιπτώσεις που αφορούν ανθρωπιστικά θέματα. Επεσήμανε ακόμα ότι πρόθεση είναι να γίνουν τεστ σε όλους όσοι αφορούν αυτές τις περιπτώσεις. «Στο πλαίσιο της επικοινωνίας των δύο ηγετών θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όλους τους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες όσον αφορά τη διακίνηση και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια», δήλωσε ο κ. Φωτίου.

Ανακοίνωση, επίσης, του Γραφείου Επιτρόπου Προεδρίας επισημαίνει ότι η διακίνηση από και προς τα οδοφράγματα αφορά και τους επανεγκατασταθέντες πέραν των εγκλωβισμένων. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι όσοι θα μετακινηθούν θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ότι είναι αρνητικοί στον covid-19, και για σκοπούς καλύτερου συντονισμού παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν μέχρι 1η Ιουνίου 2020 με το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας στα τηλέφωνα 22400102 / 22400108.

Σημειώνεται ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους συνεχίζεται κανονικά τόσο σε ό,τι αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης όσο και σε ό,τι αφορά την παροχή φαρμάκων.