To Top
23:39 Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Πύργοι 18 ορόφων και 16 ορόφων στον Πύργο των 3 ορόφων
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Πύργοι 18 ορόφων και 16 ορόφων στον Πύργο των 3 ορόφων
  14 Δεκεμβρίου 2019, 11:32 πμ  

Τα πολεοδομικά κίνητρα που παραχωρήθηκαν από την Κυβέρνηση στο όνομα της ανάπτυξης είχαν ως αποτέλεσμα να υποβάλλονται αιτήσεις για ανέγερση πολλαπλάσιων ορόφων από τους επιτρεπόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αίτηση για κατασκευή δύο κτηρίων 16 και 18 ορόφων σε περιοχή που επιτρέπονται μόνο τρεις όροφοι.

Η ίδια εταιρεία διαθέτει επιπλέον γη σε εφαπτόμενα τεμάχια και όπως εξήγησε ο μελετητής του έργου ενώπιον της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, υπάρχουν διάφορα σενάρια είτε για την κατασκευή ξενοδοχείου είτε για μικτή τουριστική ανάπτυξη, καθώς υπάρχει και το ενδεχόμενο πώλησης αφού πρόκειται για δύο ξεχωριστά οικόπεδα.

Η προταθείσα ανάπτυξη (κτήρια 18 και 16 ορόφων) που προγραμματίζεται να υλοποιηθεί στον Πύργο Λεμεσού, θα διαθέτει συνολικά 87 διαμερίσματα. Τα κτήρια θα πλαισιώνονται από εξωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές, παιδότοπους, γυμναστήριο και χώρους πρασίνου. Η εταιρεία, παρουσιάζοντας το προτεινόμενο έργο, εξήγησε πως στο Blok Α θα υπάρχει κοινόχρηστος χώρος ξεκούρασης/ αναμονής, ενώ στο μεσοπάτωμα του Block Β θα υπάρχουν μικροί χώροι για βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι πύργοι άλλαξαν τον οικοδομικό χάρτη

Το ένα υπό ανάπτυξη τεμάχιο εμπίπτει σε Πολεοδομική Ζώνη Τ1δ και Εβ, ενώ τα υπόλοιπα τεμάχια του ιδιοκτήτη που βρίσκονται στην περιοχή εμπίπτουν σε ζώνη Τ3β και όπως εξήγησε η εταιρεία παρουσιάζοντας την ανάπτυξη ενώπιον της Περιβαλλοντικής Επιτροπής, τα τεμάχια της προτεινόμενης ανάπτυξης χωροθετούνται πλησίον του παραλιακού μετώπου, σε απόσταση 500 μέτρων βόρεια της παραλίας. Διευκρίνισε δε, ότι το υψόμετρο στον χώρο των κτηρίων είναι περίπου 35-40 μέτρα πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας και επισήμανε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας εντοπίζεται σε βάθος πέραν των 20 μέτρων. Παρατήρησε, επίσης, πως οι χρήσεις γης στην ευρύτερη περιοχή μελέτης είναι κυρίως τουριστικές (ξενοδοχεία, τουριστικές επαύλεις) και βιομηχανικές (ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός). Ανέφερε επίσης, πως ανατολικά των τεμαχίων της προτεινόμενης ανάπτυξης ανεγείρεται πολυώροφο κτήριο.

Ο μελετητής του έργου, απαντώντας σε ερώτηση του εκπροσώπου του ΕΤΕΚ, ανέφερε ότι ο επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων στην περιοχή είναι τρεις.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης τάχθηκε θετικά υποδεικνύοντας παράλληλα, πως για πολυώροφα κτήρια 13 ορόφων και άνω θα πρέπει να εκπονείται λεπτομερής γεωλογική έρευνα, σύμφωνα με την Κοινή Πρόταση της ad hoc Επιτροπής για Μεγάλης Κλίμακας Αναπτύξεις/ Ψηλά Κτήρια. Επιφυλάχθηκε επίσης να αποστείλει τις απόψεις του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης για τη γεωλογική μελέτη.

Και αίτηση κατά παρέκκλιση 

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος, η εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας γνωστοποίησε πως το προτεινόμενο έργο μελετάται από την Πολεοδομική Αρχή στο πλαίσιο αίτησης παρέκκλισης, καθώς στην περιοχή είναι επιθυμητή (με βάση τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου) η ανέγερση ομαδοποιημένων παραθεριστικών κατοικιών. Ως προς την περιβαλλοντική πτυχή, επισήμανε ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση απελευθερώνονται ασφράγιστοι/ πράσινοι χώροι προς όφελος της περιοχής. Τέλος, τάχθηκε θετικά υπέρ της ανάπτυξης με την επιβολή των κατάλληλων όρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πύργοι ύψους 109 μέτρων στον Πύργο Λεμεσού

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το έργο, λόγω της μη τοποθέτησης του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης για τη γεωλογική μελέτη και για τον μη χωροταξικό σχεδιασμό. Επίσης εξέφρασε ανησυχία για τη σαλαμοποίηση του έργου σε δυο φάσεις: μπλοκ Α και μπλοκ Β.

Ο πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Πύργου, Ανδρέας Σπύρου, ανέφερε ότι δεν φέρει ένσταση για την κατασκευή των πολυώροφων κτηρίων, δεδομένης της ανάπτυξης και άλλων ψηλών κτηρίων στην περιοχή αυτή.

Ερωτήματα από ΕΤΕΚ

Ο εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ ζήτησε να πληροφορηθεί ποιος θα είναι ο αριθμός των ορόφων της προτεινόμενης ανάπτυξης. Ζήτησε, επίσης, όπως δοθεί στα μέλη της Επιτροπής η κυκλοφοριακή μελέτη ώστε να γνωστοποιηθεί το οδικό δίκτυο που θα χρησιμοποιηθεί και διερωτήθηκε ποιοι κόμβοι μελετήθηκαν. Τέλος, επεσήμανε ότι το πιστοποιητικό ενεργειακής καταλληλότητας είναι κατηγορίας Α με ποσοστό 25% και διερωτήθηκε πως θα έχει 0% κατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ως προς τη θέση του Επιμελητηρίου, επιφυλάχθηκε να τη διαβιβάσει γραπτώς.

Εξάλλου, η Περιβαλλοντική Αρχή ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία για τα θέματα του θορύβου και επιφυλάχθηκε να εκδώσει τη Γνωμοδότησή της.

Αρνητικά τάχθηκαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, η Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου εξήγησε ότι είναι αρνητική στο προτεινόμενο έργο για λόγους αρχής, επειδή δεν έχει προηγηθεί στρατηγική και χωροταξική μελέτη για την ανέγερση ψηλών κτηρίων, επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό αφορά όλη την Κύπρο.

Ανέφερε, επίσης, ότι παρατηρείται ασυμβατότητα των πολεοδομικών ζωνών και θεωρεί ότι οι συσσωρευτικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον θα επιβαρύνουν στο εγγύς μέλλον το παράκτιο μέτωπο της Λεμεσού. Τέλος, ανέφερε ότι το γεωλογικό υπόστρωμα των παράκτιων περιοχών Λάρνακας και Λεμεσού δεν μπορεί να αντέξει άλλα ψηλά κτήρια.

Υπηρεσίες που έχουν θετική άποψη

Υπέρ της ανάπτυξης με δεδομένο ότι δεν επηρεάζονται οι τομείς με τους οποίους δραστηριοποιούνται, τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Πτηνολογικού Συνδέσμου, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και της Υπηρεσίας Θήρας. 

  Βάσος Βασιλείου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...