To Top
14:39 Τετάρτη
19 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κτυπούν ξανά την πόρτα της Επιτρόπου - Τι ζητά ο Οδυσσέας
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Κτυπούν ξανά την πόρτα της Επιτρόπου - Τι ζητά ο Οδυσσέας
  16 Ιανουαρίου 2020, 5:00 πμ  
Το σίριαλ της σύγκρουσης -που προσέλαβε, πλέον, διαστάσεις θεσμικής κρίσης- μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, και της Επιτρόπου Διοικήσεως, Μαρίας Λοττίδη, συνεχίζεται καθώς είχαμε νέα γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, με την οποίαν καλείται η Επίτροπος να παραδώσει τα στοιχεία που ζητά επίμονα τα τελευταία δυο χρόνια περίπου ο κ. Μιχαηλίδης προκειμένου να διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο στο γραφείο της. Στόχος να διαπιστωθεί ο βαθμός παραγωγικότητας του γραφείου και οι επιδόσεις των υπαλλήλων της Επιτρόπου. Λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα κτυπήσουν ξανά την πόρτα του γραφείου της κ. Λοττίδη, την ερχόμενη Δευτέρα, θεωρώντας ότι αυτή τη φορά θα τους παραδώσει τα ζητηθέντα στοιχεία, έχοντας, βεβαίως, ανά χείρας τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Πάντως, η κ. Λοττίδη, κληθείσα χθες από τον «Φ», δεν θέλησε να αποκαλύψει τις προθέσεις της. 
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας στη γνωμάτευσή του, που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή, δεν τοποθετείται στο αίτημα του Γενικού Ελεγκτή που του διαβίβασε γραπτώς στις 29/11/2019, για να εξετάσει το ενδεχόμενο της ποινικής δίωξης της κ. Λοττίδη λόγω της άρνησής της να καταθέσει τα ζητηθέντα στοιχεία. Επί τούτου, ο κ. Μιχαηλίδης επικαλείται την κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα τις διατάξεις του περί Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμου, οι οποίες διατάξεις καθιστούν σαφές πως αποτελεί αδίκημα η άρνηση κατάθεσης στοιχείων στον Γενικό Ελεγκτή. 
   
Σημειώνεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής ζήτησε και στο πρόσφατο παρελθόν την ποινική δίωξη της κ. Λοττίδη για το ίδιο θέμα. Τότε, ο Γενικός Εισαγγελέας με επιστολή του στις 8/3/2018 υπέδειξε στην κ. Λοττίδη όσο και στο προσωπικό της ότι υπέχουν υποχρέωσης κατάθεσης στοιχείων στον Γενικό Ελεγκτή. Προειδοποιώντας, παράλληλα, την Επίτροπο πως θα διαπράξει ποινικό αδίκημα σε περίπτωση που αρνηθεί να καταθέσει τα στοιχεία. Η κ. Λοττίδη δεν κατέθεσε τα στοιχεία, ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας δεν επανήλθε. Και απέφυγε να το πράξει και στη δεύτερη καταγγελία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη εναντίον της Επιτρόπου. 
 
Όπως εκτιμούν βουλευτές και συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, σωστά έπραξε ο Γενικός Γισαγγελέας και δεν εξέτασε το αίτημα του Γενικού Ελεγκτή για ποινική δίωξη της Επιτρόπου Διοικήσεως, διότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στα άκρα τους δυο θεσμούς και θα υποχρεώσει ακόμη και το Προεδρικό να πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου αξιωματούχου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πάντως, η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής το έπραξε, ήδη, καθώς τάχθηκε ανεπιφύλακτα στο πλευρό του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, με επιστολή του, ημερομηνίας 11/12/2019, κάλεσε την Επίτροπο Διοικήσεως να αποστείλει γραπτώς στη Βουλή, το ταχύτερο δυνατό, τα στοιχεία που αρνείται να καταθέσει στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη προκειμένου να τα διαβιβάσει η ίδια η Επιτροπή Ελέγχου στον Γενικό Ελεγκτή. Κάτι που δεν έπραξε μέχρι σήμερα η Επίτροπος. 
   
Ποια στοιχεία ζητά ο Οδυσσέας
 
Εξελίξεις επί του θέματος αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς με βάση τη νέα γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία ουσιαστικά αποτελεί επανάληψη της πρώτης που δόθηκε το 2018, ο Γενικός Ελεγκτής απέστειλε επιστολή στην κ. Λοττίδη, με ημερομηνία 13/1/2020, με την οποίαν την ενημερώνει ότι λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα επισκεφθούν το γραφείο της στις 20/1/2020 και ώρα 9:00 το πρωί προκειμένου να συλλέξουν τα πιο κάτω στοιχεία τα οποία καλείται η Επίτροπος να φροντίσει να είναι έτοιμα και αφορούν τα εξής:
 
1. Για τα έτη 2015 έως 2018 τα πιο κάτω στοιχεία:
> Συνολικό αριθμό παραπόνων που υποβλήθηκαν και διερευνήθηκαν.
> Συνολικό αριθμό παραπόνων που αφού εξετάσθηκαν διαπιστώθηκε ότι ήταν εκτός αρμοδιότητας.
> Συνολικό αριθμό των εκθέσεων που εκδόθηκαν.
> Συνολικό αριθμό των περιπτώσεων που υπήρξε επίλυση της διαφοράς με τελική επιστολή ή με παρέμβαση.
> Συνολικό αριθμό των περιπτώσεων που υπήρξε καθοδήγηση/παροχή βοήθειας/ ικανοποίηση.
 
2. Αριθμό παραπόνων που διερευνήθηκαν από τον κάθε λειτουργό κατά το έτος 2018.
 
3. Κατάλογο με τα πρώτα 50 παράπονα των οποίων η διερεύνηση ολοκληρώθηκε το 2018 στα οποία να φαίνεται η ημερομηνία υποβολής του παραπόνου, η ημερομηνία ολοκλήρωσης της διερεύνησης και το αποτέλεσμά της.
   
Με τον Γενικό Ελεγκτή να επισημαίνει στην επιστολή του προς την επίτροπο Διοικήσεως πως πρόθεσή του δεν είναι να ασκήσει οποιονδήποτε έλεγχο ή κριτική στο περιεχόμενο των αποφάσεών της. «Συνεπώς, αναμένουμε ότι θα συνεργαστείτε στον πιο πάνω έλεγχο, όπως είναι άλλωστε και με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους υποχρέωσή σας», καταλήγει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
 
Αξίζει να αναφερθεί, ότι λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μετέβησαν και στις 28/11/2019 στο γραφείο της Επιτρόπου με σκοπό να παραλάβουν τα ζητηθέντα στοιχεία. Αντί, όμως, να τους παραδώσει τα στοιχεία, η Επίτροπος τους παρέδωσε επιστολή στην οποίαν επαναλάμβανε την άρνησή της να συνεργαστεί με την Ελεγκτική Υπηρεσία.
 
Γιατί αρνείται να συνεργαστεί η Επίτροπος
 
Εδώ και δυο χρόνια περίπου, η κ. Λοττίδη αρνείται να παραχωρήσει τα εν λόγω στοιχεία στον Γενικό Ελεγκτή επικαλούμενη, πρώτα και κύρια, την ανεξαρτησία του γραφείου της. Υποστηρίζοντας, παράλληλα, πως η εξουσία του Γενικού Ελεγκτή εξαντλείται στη διενέργεια μόνο οικονομικού ελέγχου. 
 
Στη σύγκρουση που μαίνεται μεταξύ των δυο αξιωματούχων παρενέβη, πρόσφατα, και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Επιτρόπου, Peter Tyndall. Ο τελευταίος, τασσόμενος στο πλευρό της κ. Λοττίδη, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι δεν νομιμοποιείται ο Γενικός Ελεγκτής να διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο στο γραφείο της κ. Λοττίδη, διότι παραβιάζεται η ανεξαρτησία του θεσμού και ότι ο μόνος επιτρεπτός έλεγχος που δύναται να διενεργήσει ο κ. Μιχαηλίδης είναι ο οικονομικός έλεγχος. 
 
Ο κ. Tyndall βρέθηκε, πρόσφατα, στην Κύπρο όπου συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου που διοργανώθηκε από το γραφείο της κ. Λοττίδη και από τον Μεσογειακό Σύνδεσμο Επιτρόπων Διοικήσεως. Στο συνέδριο υπήρξαν ξεκάθαρες τοποθετήσεις και αναφορές υπέρ της κ. Λοττίδη από τους ομολόγους της για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του θεσμού του επιτρόπου Διοικήσεως από εξωτερικές παρεμβάσεις, όπως θεωρείται στην προκειμένη περίπτωση από την κ. Λοττίδη και τους ομολόγους της, ο διαχειριστικός έλεγχος του Γενικού Ελεγκτή. Η ίδια η κ. Λοττίδη στην ομιλία της στο συνέδριο επικαλέστηκε τις Αρχές της Βενετίας, τονίζοντας πως οι επίτροποι Διοικήσεως δεν λαμβάνουν οδηγίες από καμία άλλη ανεξάρτητη Αρχή, εννοώντας τόσο τον Γενικό Ελεγκτή όσο και τον Γενικό Εισαγγελέα.
  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...