Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό! Όλοι το λέμε λίγοι το εννοούν. Ακατανόητο για αρκετούς ανθρώπους αλλά και απολύτως κατανοητό σε όσους έχουν βιώσει μια τέτοια σοβαρή δοκιμασία και έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην συνέχεια. Αναθεώρηση πολλών απόψεων και καταστάσεων για την ζωή από την μια στιγμή στην άλλη. Από νοοτροπία μέχρι και τρόπο ζωής. Τότε είναι που αλλάζει η αντίληψη για την ομορφιά και την πολυτιμότητα της και επανακαθορίζεται η ιεραρχία των αξιών της. Τότε, το “στην υγειά μας” και το “νάσαι καλά” αποκτούν ιδιάζουσα σημασία και δεν αμόλιουνται χάριν του λόγου, αλλά, είναι αυθεντικά και ειλικρινέστατα από τις δύσκολες στιγμές που έχει βιώσει ο άνθρωπος παίζοντας την ζωή του κορώνα γράμματα, γιατί αυτό του επιφύλασσε η μοίρα. Κι εκεί ακόμα όπου ο φόβος έχει πολλά επιχειρήματα το μυαλό αυθόρμητα διαλέγει την ελπίδα. Αυτή που τον κάνει να αλλάξει ακόμα και την μέδοθο εκτίμησης των πραγμάτων και τον στρέφει σε μια άλλη οπτική γωνία στην οποία άλλοτε δεν έδινε σημασία. Να βλέπει πεντακάθαρα τις ομορφιές της ζωής και με διάχυτη την δίψα της απόλαυσης.
Σημαντικό στην ζωή είναι να είσαι υγιής και ελεύθερος. Όλα τα υπόλοιπα είναι ευτελούς σημασίας. Κι αυτό το διαπιστώνει ο κάθε άνθρωπος μέσα από τα προσωπικά του βιώματα. 
Σε συλλογικό επίπεδο, όπως κακή ώρα η κατάσταση στην οποία δοκιμάζεται σήμερα ολόκληρη η ανθρωπότητα με τον εφιάλτη του κορωνοϊού, θα μπορούσε να λεχθεί – πολύ απλά – ότι ήρθε να θυμίσει στον άνθρωπο τι πραγματικά είναι πολυτιμότερο και να διδάξει μέσα από την δοκιμασία την οποία βιώνει ποιές είναι οι πραγματικές αξίες της ζωής και ότι τελικά κάποια πράγματα δεν είναι δεδομένα μα ούτε και τόσο αυτονόητα… Για παράδειγμα, να βγεις από το σπίτι για περπάτημα κάτω από τον ηλιόλουστο γαλανό ουρανό και να θαυμάσεις τις ομορφιές της ανοιξιάτικης φύσης με συνοδεία το μελωδικό κελάηδημα των πουλιών. Να μπορείς να χαιρετάς ανθρώπους στον δρόμο και όχι να τους στραβοκοιτάς με καχυποψία. Να αγκαλιάζεις και να φιλάς τα αγαπημένα σου πρόσωπα και να μην φοβάσαι να τα πλησιάσεις, να απολαμβάνεις τον έρωτα και την αγάπη χωρίς φόβο και με πάθος. Όλα αυτά τα αυτονόητα υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι και τόσο αυτονόητα, αλλά, μοιάζουν περισσότερο με ακατανόητα.

Συμμόρφωση με «βούρδουλα» 
Η απειθαρχία μερίδας του πληθυσμού να συμμορφωθεί στις συστάσεις του κατ’ οίκον αυτοπεριορισμού οδήγησε στο πρωτοφανές γεγονός μια μεγάλη μερίδα – ίσως να αποτελεί και πλειοψηφία – των πολιτών να ζητά επίμονα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας, όπερ και εγένετο. Ένα μέτρο το οποίο συνήθως εφαρμόζεται σε δικτατορικά καθεστώτα. Μήπως η κίνηση αυτή αποδεικνύει πως ο Κύπριος μόνο με «βούρδουλα» συμμορφώνεται και μάλιστα το αναγνωρίζει εκ των πραγμάτων. Είναι λυπηρό το γεγονός και θα πρέπει να προβληματίσει την κυπριακή κοινωνία και τον κάθε Κύπριο ξεχωριστά, η συμπεριφορά και η νοοτροπία που μας διακατέχει. 

Πολλαπλές οι διαστάσεις του κορωνοϊού
Τα sms που στέλνονται από το κράτος για ενημέρωση σχετικά με τον κορωνοϊό δεν είναι παραβίαση προσωπικών δεδομένων; Ποιός έδωσε το δικαίωμα στις κρατικές υπηρεσίες να κάνει χρήση τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ολόκληρου του πληθυσμού. Δημόσιο συμφέρον λέγεται και περιορίζει τα ατομικά δικαιώματα και άμα λάχει και τα συνταγματικά. Όταν η ανθρωπότητα σήμερα μάθει τι εστί τούτο, το πουλλίν θα έχει πετάξει και θα το φυσά και να μην κρυώνει. Το παράδοξο σ’ αυτή την ιστορία είναι ότι σε αρκετά κράτη – όπως και στο δικό μας – προήλθε με την λαϊκή συναίνεση και μάλιστα με επίμονη απαίτηση.  

Τελικά η δοκιμασία του κορωνοϊού έχει πολλαπλές διαστάσεις. Δεν δοκιμάζει μόνο την υγεία, αλλά και τον ίδιο μας τον χαρακτήρα, συμπεριφορά, νοημοσύνη συνείδηση, παιδεία, κλπ. Μας έχει διδάξει ή καλύτερα, έχει επιβεβαιώσει ότι εκεί που σπέρνεται ο πανικός η παράδοση είναι άνευ όρων και το θέρος επώδυνο. Ιδώμεν…

Το σύστημα σας έχει γραμμένους… 
Αν υπάρξει κατάχρηση η ανυπακοή του Διατάγματος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας χωρίς εξαιρέσεις.

Η κατάχρηση και η ανυπακοή εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα της τέλεσης του καθήκοντος των Αρχών.
Τόσο καιρό ξεσάλωναν στα κοινωνικά δίκτυα, τώρα που τους δόθηκε η ευκαιρία επικοινωνίας με το κράτος να μην ξεσαλώσουν; Στην πρώτη μισή ώρα του μέτρου στάλθηκαν 30.000 sms με αποτέλεσμα να πέσει το σύστημα. Θυμήθηκαν όλοι ταυτόχρονα να πάνε για κατούρημα τους σκύλους τους… μάλλον από την παραξενιά και τα ζώα έπαθαν ακράτεια. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, έντυπα και χειρόγραφη βεβαίωση, δεν ήταν αναγκαίο ακόμη κι εδώ μερικοί να κάνουν εμφανή την ηλιθιότητα τους… Το σύστημα απέδειξε πως γνωρίζει την ύπαρξη σας και σας έχει γραμμένους… και πάρτε το όπως θέλετε.

[email protected]