To Top
06:58 Κυριακή
29 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Περπατήσαμε μαζί με Αστυνομικό της Γειτονιάς (εικ. & βίντεο)
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Περπατήσαμε μαζί με Αστυνομικό της Γειτονιάς (εικ. & βίντεο)
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουαρίου 2020, 11:45 πμ
«Θα με γράψεις;» αναφώνησε ο κύριος που μόλις είχε παρκάρει πάνω σε πεζοδρόμιο και είδε την Αστυνομικό της Γειτονιάς να κατεβαίνει από το περιπολικό. Η αντίδραση του; Ενδεικτική της αντιμετώπισης που έχουν αρκετοί συμπολίτες μας για την Αστυνομία, ότι βρίσκεται στους δρόμους μόνο για να καταγγέλλει τους… απείθαρχους.
 
Την βδομάδα που πέρασε ακολουθήσαμε την Αστυνομικό της Γειτονιάς της περιοχής Λατσιών, κ. Χριστίνα Σταύρου και είδαμε από κοντά ποια είναι τα καθήκοντα της Κοινοτικής Αστυνόμευσης. Αρχικά, συμμετείχαμε σε βιωματικό εργαστήρι για την οδική ασφάλεια σε νηπιαγωγείο της περιοχής και ακολούθως περπατήσαμε μαζί της και επισκεφθήκαμε καταστήματα, σπίτια και άλλα σημεία υψηλού κινδύνου .  Παράλληλα, συνομιλήσαμε με πολίτες προκειμένου να καταλάβουμε πως οι ίδιοι αντιμετωπίζουν το θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς.
 
«Φίλος ο Αστυνομικός της Γειτονιάς»
 
Αρκετοί από τους πολίτες που συνομιλήσαμε, ιδιαίτερα οι καταστηματάρχες σε σημεία υψηλού κινδύνου όπως είναι τα φαρμακεία, τα περίπτερα, τα χρυσοχοεία και οι τράπεζες, ανέφεραν πως η Αστυνομικός της Γειτονιάς είναι αναπόσπαστο μέλος της κοινότητας τους. Κρίνουν ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία του θεσμού στην περιοχή αφού γνωρίζουν σε περιπτώσεις που τίθενται τόσο οι ίδιοι όσο και οι περιουσίες τους σε κίνδυνο που μπορούν να απευθυνθούν.
Έχει ήδη κτιστεί μεταξύ τους μια σχέση εμπιστοσύνης η οποία καλλιεργήθηκε μέσα από τις τακτικές επισκέψεις της ίδιας της Αστυνομικού στη περιοχή. Σίγουρα χωρίς τη δική της συμβολή και την εχεμύθεια σε σχέση με τις πληροφορίες τις οποίες λαμβάνει από τους πολίτες τίποτα δεν θα ήταν εφικτό. Σε κάποια μαγαζιά μάλιστα, εντοπίσαμε το τηλέφωνο της σε ευδιάκριτο σημείο προκειμένου μόλις το αναζητήσουν να μπορούν να την καλέσουν. Από ιδιοκτήτρια φαρμακείου της περιοχής, ακούσαμε και την πρόταση προς την αρμόδια αρχή πως ίσως είναι καλύτερο οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς να κινούνται σε δυάδες προκειμένου να μπορούν να είναι αποτελεσματικότεροι σε περιπτώσεις που ενδεχομένως να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.
 
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας η Αστυνομικός της Γειτονιάς, συζήτησε με τους πολίτες προκειμένου να ενημερωθεί εάν υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα στην περιοχή, ενώ μοίρασε ενημερωτικό υλικό και υπογράμμισε στους πολίτες για τα μέτρα ασφάλειας για κλοπές και διαρρήξεις.  
Μαζί, επισκεφθήκαμε και υποκατάστημα Τράπεζας της περιοχής όπου ο διευθυντής μας ανέφερε ότι δέχθηκε τις επίμονες εισηγήσεις της Αστυνομικού σχετικά με τα μέτρα ασφάλειας που θα έπρεπε να ληφθούν στο υποκατάστημα και τα υλοποίησε. Σε άλλη περίπτωση συναντήσαμε ιδιοκτήτρια καταστήματος την οποία ενημέρωσε για τον θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς στον οποίο ζήτησε να ενταχθεί.
 
Η κ. Σταύρου, τοποθετήθηκε στην περιοχή των Λατσιών πριν από έξι χρόνια αφότου εντάχθηκε στην Κοινοτική Αστυνόμευση. Σίγουρα οι πολίτες που συναντήσαμε μαζί μίλησαν για την σχέση που διατηρούν μαζί της με τα καλύτερα λόγια. Ωστόσο η ίδια τόνισε επανειλημμένα πως οι Αστυνομικοί της Γειτονίας δεν έχουν να κάνουν μόνο με ανθρώπους οι οποίοι είναι έτοιμοι να δεχθούν τον θεσμό και σίγουρα δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φορές που οι Αστυνομικοί της Γειτονίας δέχθηκαν και αντιδράσεις κτυπώντας πόρτες σπιτιών για να γνωρίσουν τους κατοίκους της περιοχής. 
 
Όπως μας ανέφερε, στο πέρασμα των έξι χρόνων βρέθηκε μπροστά και σε δυσάρεστες αλλά και δύσκολες καταστάσεις, σε κλοπές και διαρρήξεις σε βάρος ηλικιωμένων και όχι μόνο. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια περίπτωση όπου κλήθηκε σε περιστατικό ξυλοδαρμού δυο ηλικιωμένων από διαρρήκτες. Κλήθηκε επίσης να ακούσει και να διαχειριστεί προβλήματα μεταξύ γειτόνων.  Πάντα όμως με τα εφόδια τα οποία είχε στη διάθεσή της έφερε σε πέρας την αποστολή της.
 
Θυμάται χαρακτηριστικά την περίπτωση όπου συνάντησε έναν άστεγο τον οποίο όλοι παρέπεμπαν κοντά της χωρίς να τον βοηθήσουν. Για αρκετές ημέρες ο άστεγος κοιμόταν σε παγκάκι εκκλησίας της περιοχής. Άμεσα, αφού έχει το δικαίωμα αυτό, ειδοποίησε τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και μαζί με την αρμόδια κοινωνική λειτουργό επιλήφθηκαν του θέματος. Εντοπίστηκε σε λίγη ώρα στέγη για να φιλοξενήσει τον άνθρωπο και προ ημερών την συνάντησε τυχαία και την ευχαρίστησε. Παραδείγματα σαν αυτό είναι πάρα πολλά και σε άλλες περιοχές και αποτελούν την καλύτερη «διαφήμιση» για το θεσμό.
Ένας θεσμός 17 χρόνων
 
Το philenews, συνάντησε τον Υπεύθυνο του Γραφείο Πρόληψης Εγκλήματος, κ. Πέτρο Παττούρα, την ψυχή της Κοινοτικής Αστυνόμευσης όπως λένε οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς, ο οποίος από το 2006 ηγείται του θεσμού. Όπως μας ανέφερε, ο θεσμός ξεκίνησε το 2003 με τους πρώτους 27 Αστυνομικούς και σήμερα, 17 χρόνια μετά, αριθμεί 76 μέλη με πολυσχιδές έργο στην Κοινοτική Αστυνόμευση. Ο σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνει την ένταξη 206 Αστυνομικών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του θεσμού σε παγκύπρια βάση.
 
 Η εκπαίδευση
 
Οι Αστυνομικοί που επιθυμούν να ενταχθούν στο θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς αφού υποβάλουν αίτηση και περάσουν τη συνέντευξη από την αρμόδια επιτροπή, καλούνται σε ειδική εκπαίδευση διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων η οποία τους δίνει όλα τα εργαλεία για την άρτια εκτέλεση των καθηκόντων τους. Σίγουρα δεν είναι όλοι οι Αστυνομικοί διαθέσιμοι να εργαστούν στην Κοινοτική Αστυνόμευση. Τα καθήκοντα των Αστυνομικών της Γειτονιάς, όπως λέει ο κ. Παττούρας μπορεί να φαίνονται εύκολα, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.
 
Ένας Αστυνομικός της Γειτονιάς, χρειάζεται περίπου τρία χρόνια να γνωρίσει όλη την περιοχή στην οποία εργάζεται και να δημιουργήσει σχέσεις με τους κατοίκους. Απαραίτητο συστατικό στην περίπτωση αυτή είναι ο Αστυνομικός που επιθυμεί να ενταχθεί στην Κοινοτική Αστυνόμευση να είναι διατεθειμένος να εργαστεί σκληρά, να είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την κοινότητα και να δεχθεί τον έλεγχο αφού οι ενέργειες του δεν είναι στο απυρόβλητο. Με την επιστροφή του στη βάση του καλείται να αναφέρει τι έκανε κατά τη διάρκεια της βάρδιας του. 
 
Ξεχωρίζει ο Αστυνομικός της Γειτονιάς από τους υπόλοιπους;
 
Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς δεν έχει καμία διαφορά από τα υπόλοιπα μέλη της Αστυνομίας. Έχει τα ίδια δικαιώματα, εξουσίες, υποχρεώσεις αλλά και ευθύνες. Πρέπει να διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά του Αστυνομικού, όπως ήθος, εργατικότητα, εμπιστοσύνη, διορατικότητα, οξυδέρκεια για να μπορεί να αντιληφθεί και να διαχειριστεί τα προβλήματα και τα θέλω των πολιτών αλλά και αγάπη για τη δουλεία του.
 
Ωστόσο για να είναι αποτελεσματικός στο έργο του αποφεύγει τις καταγγελίες και τη διερεύνηση των υποθέσεων. Δεν είναι αυτοσκοπός οι καταγγελίες ωστόσο, δεν κλείνει τα μάτια στις παρανομίες που ενδέχεται να συμβούν στην παρουσία του.
Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτει ο Αστυνομικός της Γειτονίας είναι η υπερβολική υπομονή προκειμένου να είναι διατεθειμένος «να μπει στα παπούτσια» των πολιτών και να βρίσκει τους τρόπους και να κάνει ότι περνά από το χέρι του για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.
 
Μια επιπλέον δυνατότητα που έχει ο Αστυνομικός της Γειτονίας ανάμεσα στα καθήκοντα του, εκεί και όπου υποπέσει στην αντίληψη του περιστατικό λεκτικής, σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, μπορεί να παρακάμψει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να ενημερώσει άμεσα και αυτοβούλως τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για να χειριστούν την κατάσταση.
 
Τα καθήκοντα του Αστυνομικού της Γειτονίας
 
Αναφερόμενος στα καθήκοντα του Αστυνομικού της Γειτονίας, ο κ. Παττούρας εξήγησε πως πρώτιστο μέλημα τους είναι η ασφάλεια και η ευημερία της περιοχής. Ο Αστυνομικός της Γειτονίας θα πρέπει να είναι πρόθυμος να επιλύσει τυχόν προβλήματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες και είναι συναφή με τις αρμοδιότητες του. Παράλληλα, θα πρέπει να συμβάλει στη πρόληψη και την αντιμετώπιση της  εγκληματικότητας στη γειτονία. Ενημερώνει και συμβουλεύει τους πολίτες σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους.
 
Διοργανώνει εκδηλώσεις που ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας και των πολιτών. Την ίδια ώρα, ο Αστυνομικός της Γειτονίας, καλείται να διαχειριστεί και ανθρωπιστικά θέματα που αφορούν την περιοχή και να καθοδηγήσει τους νέους και τα παιδιά σε υγιείς δραστηριότητες. Ο Αστυνομικός της Γειτονίας δεν είναι αυτός που καλείται απλά και μόνο να επιληφθεί μιας σκηνής εγκλήματος. Είναι αυτός που λειτουργεί για την πρόληψη του.
 
Ο θεσμός του «Παρατηρητή της Γειτονίας»
 
Με σύνθημα «Όλοι μαζί για μια πιο Ασφαλή Κύπρο, το 2011 λειτούργησε για πρώτη φορά ο θεσμός του «Παρατηρητή της Γειτονίας» σε πιλοτική βάση μόνο στην περιοχή Ιδαλίου. Ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της κοινοτικής αστυνόμευσης μαζί με τους Αστυνομικούς της Γειτονιάς και την Ποδηλατική Αστυνόμευση στις παράλιες περιοχές.
 
Σήμερα λειτουργεί σε όλη την ελεύθερη Κύπρο και αριθμεί ένα δίκτυο πέραν των 107,000 προσώπων που ενημερώνουν και ενημερώνονται από την Αστυνομία Κύπρου αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για εγκληματικές και άλλες δραστηριότητες που συμβαίνουν τις περιοχές τους, είτε για να λάβουν τα μέτρα τους είτε για να είναι σε εγρήγορση εάν αντιληφθούν κάτι να ενημερώσουν αμέσως τις Αρχές.

Οι «Παρατηρητές της Γειτονιάς, είναι ευαισθητοποιημένοι πολίτες οι οποίοι με δική τους βούληση εντάχθηκαν στο θεσμό. Διατηρούν σχέσεις με τους γείτονες ενώ σε κάποιες περιοχές πραγματοποιούν περιπάτους ασφαλείας σε μικρές ομάδες και ενημερώνουν εάν εντοπίσουν οτιδήποτε ύποπτο τόσο την περιοχή τους όσο και την Αστυνομία.
«Η απαγωγή των δυο παιδιών, οι 56 κλοπές και διαρρήξεις μισού εκατομμυρίου, και η γιαγιά- θύμα κλοπής…»
 
Στα εννέα χρόνια της λειτουργίας του θεσμού του «Παρατηρητή της Γειτονιάς», ο κ. Παττούρας έχει πάμπολλα παραδείγματα να αναφέρει, τα οποία όπως λέει, έκαναν «απόσβεση» όλες τις ώρες που εργάστηκαν μέχρι τη λειτουργία του θεσμού.
 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της απαγωγής των δυο παιδιών στη Λάρνακα τον Σεπτέμβριο του 2018, όπου μόλις δόθηκε από το Δήμο Λάρνακας στους Παρατηρητές της Γειτονιάς, η περιγραφή του δράστη, εντός λίγης ώρας πολίτης ενταγμένος στο θεσμό, πληροφόρησε τις Αρχές πως επρόκειτο για γείτονα του.
 
Λίγη ώρα μετά τα παιδιά ήταν ήδη πίσω στους γονείς τους ευτυχώς χωρίς να κινδυνεύσει κι άλλο η σωματική τους ακεραιότητα. Μάλιστα ο συγκεκριμένος παρατηρητής την μέρα εκείνη απουσίαζε εκτός πόλης και δεν είχε πρόσβαση ούτε στο διαδίκτυο ούτε στην τηλεόραση. Με ένα απλό μήνυμα, σώθηκαν δυο παιδικές ζωές.
 
Σε άλλη περίπτωση, το 2012, ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του θεσμού, όταν ακόμα βρισκόταν σε πιλοτική βάση στο Δάλι, σπείρα διαρρηκτών θέριζε την περιοχή. Οι Αρχές είχαν μόνο την περιγραφή του οχήματος με το οποίο διακινούντο οι διαρρήκτες.
 
Οι «Παρατηρητές» της περιοχής έλαβαν μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα ενώ λίγες μέρες αργότερα μια νεαρή κοπέλα ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της εντόπισε αυτοκίνητο το οποίο ομοίαζε με την περιγραφή που δόθηκε, χωρίς πινακίδες εγγραφής, να κινείται ύποπτα στην περιοχή. Αμέσως, ενημέρωσε την Αστυνομία και το όχημα ανακόπηκε στον αυτοκινητόδρομο. Η σπείρα εξαρθρώθηκε έχοντας στο ενεργητικό της 56 κλοπές και διαρρήξεις με λεία μισό εκατομμύριο ευρώ.
Μερικά χρόνια μετά, στην περιοχή Σωτήρας, άγνωστος άνδρας επισκέφθηκε ηλικιωμένη, αναφέροντας της πως ο γιος της έχει εμπλακεί σε τροχαίο, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο και πρέπει να εγχειριστεί άμεσα και οι γιατροί ζητούν να τους δώσει ότι χρήματα και χρυσαφικά έχει. Η ηλικιωμένη, έδωσε στον άγνωστο άνδρα όσες οικονομίες είχε σηκώσει πρόσφατα από την Τράπεζα καθώς επίσης και όλα τα χρυσαφικά της.
 
Λίγο αργότερα διαπιστώνει πως ο γιος της σε κανένα τροχαίο δεν είχε εμπλακεί και κανένας γιατρός δεν ζήτησε χρήματα και χρυσαφικά για να τον χειρουργήσει. Προχώρησε σε καταγγελία στην Αστυνομία δίδοντας την περιγραφή του άνδρα ενώ άμεσα ενημερώθηκαν και οι «Παρατηρητές της Γειτονιάς» της περιοχής.
 
Συγχωριανός ο οποίος είναι ενταγμένος στο θεσμό ενημέρωσε στο καφενείο της περιοχής τα διαμειφθέντα και κάποιος από τους θαμώνες, που έτυχε να περνάει έξω από το σπίτι της ηλικιωμένης την ώρα που βρισκόταν εκεί ο άγνωστος άνδρας. Έδωσε πλήρη περιγραφή τόσο του ιδίου όσο και του οχήματός του στην Αστυνομία με αποτέλεσμα να εντοπιστεί και να καταδικαστεί σε φυλάκιση.
 
Το βλέμμα στο μέλλον με τον πήχη ψηλά
 
Πολλά έχουν αλλάξει από το 2003 που ο θεσμός της Κοινοτικής Αστυνόμευσης βρισκόταν στα σπάργανα, μέχρι και σήμερα. Σήμερα οι Αστυνομικοί της Γειτονίας έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να κερδίσουν με το έργο τους, την εμπιστοσύνη του κοινού, κερδίζοντας παράλληλα και το στοίχημα της αλλαγής σε επίπεδο εγκληματικότητας. Σύμφωνα με τον κ. Παττούρα, από το 2011 όπου υπήρχαν περίπου 8,500 σοβαρά εγκλήματα, σήμερα έχουν μειωθεί περίπου στο 40% καταγράφοντας κάτω από 5,000 υποθέσεις.
 
Παράλληλα οι κλοπές και διαρρήξεις έχουν μειωθεί γύρω στο 62%. Σαφώς, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς δεν έχουν μαγικό ραβδί που επιλύει όλα τα προβλήματα, ωστόσο ο πήχης της αποτελεσματικότητας τους, όπως υπογραμμίζει ο κ. Παττούρας είναι ήδη πολύ ψηλά. Οι στόχοι από δω και πέρα είναι να διατηρηθεί και να ενισχυθεί περεταίρω ο θεσμός προκειμένου να καλύψει όλη την Κύπρο.
 
Η Κοινοτική Αστυνόμευση σε ένα βίντεο
 
  Μυρτώ Ζουμίδου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...