Αυτές τις γιορτινές μέρες είπαμε και ακούσαμε εκατοντάδες ευχές. Χρόνια πολλά, χρόνια καλά, υγεία, ευτυχία, γαλήνη, χαμόγελα, ευημερία και τόσα άλλα. Το έχουν οι μέρες και πάντα οι ευχές είναι καλοδεχούμενες. Όσο κι αν πολλές φορές μοιράζονται τυπικά, σου δίνουν την αίσθηση της αισιοδοξίας για το καλύτερο που εύχεσαι να έρθει. Πέραν όμως από τις πιο πάνω ευχές, μέρα που είναι σήμερα, ας βάλουμε στο λεξιλόγιο και την «ευσυνειδησία». Μη φανταστείτε όμως πως θα την ευχηθούμε σε κάθε ένα που κατέχει κάποιο σημαντικό αξίωμα ή μόνο σε πολιτικούς και εκπροσώπους θεσμών που οφείλουν να είναι άμεμπτοι και σίγουρα νόμιμοι και ηθικοί. Όχι μόνο σε αυτούς, ιδιαίτερα σήμερα που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν με απαξίωση πολιτική, πολιτικούς και θεσμούς. Ας την ευχηθούμε σε όλους μας. Σε κάθε ένα από εμάς, στον εαυτό μας. Γιατί όλοι μας έχουμε την ευθύνη για κάτι, για κάποιον. Γιατί όλοι μας οφείλουμε να έχουμε υπευθυνότητα, συνέπεια και συνείδηση. Για ό,τι πράττουμε αλλά πολλές φορές και για όσα δεν πράττουμε. Για κάθε φορά που αδιαφορούμε ή για κάθε φορά που δεν δίνουμε την απαιτούμενη σημασία σε κάτι θεωρώντας το ως ευτελές γεγονός ή ασήμαντη κατάσταση. Ο απολογισμός μας για τη χρονιά που μας αποχαιρέτησε θα έπρεπε να ξεκινήσει από εμάς, καταγράφοντας θετικά, αρνητικά, λάθη, παραλείψεις, αδιαφορία, ενδιαφέρον και τόσα άλλα. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο να γίνει και σίγουρα με πολύ καλά αποτελέσματα για τη νέα χρονιά που μας ήρθε. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθούμε εμείς πρωτίστως ώστε να μπορούμε να κάνουμε λίγο καλύτερο τον κόσμο μας. Άλλωστε, πώς να υπάρξει αλλαγή στο όλο εάν δεν αλλάξουμε εμείς πρώτα; 2020, λοιπόν, με ευσυνειδησία όπως αρμόζει σε κάθε ενεργό πολίτη. Λίγη περισσότερη προσπάθεια και όλα γίνονται. Ενδιαφέρον προς τον συνάνθρωπό μας δίπλα, προς αυτόν που το έχει ανάγκη, προς κάθε ζωντανό πλάσμα που μας χρειάζεται. Ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει γύρω μας και πώς μπορούμε να συμβάλουμε στη βελτίωσή του. Ενδιαφέρον για το περιβάλλον, τη φύση και τα ζώα που με ευκολία τα καταδικάζουμε, ρυπαίνοντας και καταστρέφοντας κάθε πνεύμονα ζωής και οξυγόνου. 
Ας κάνουμε ένα βήμα προς την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας για να μπορεί και το σύνολο να είναι καλύτερο και να έχει μέλλον. Καιρός να αλλάξουμε σε αρκετά θέματα νοοτροπία και γι’ αυτό ας επενδύσουμε στη νέα γενιά, να διαπλάσουμε συγκροτημένους ανθρώπους με Παιδεία, όχι μόνο με εκπαίδευση και δεξιότητες, αλλά όλο εκείνο το κράμα που συμπληρώνει μια προσωπικότητα με λόγο και με ρόλο στη σύγχρονη μας κοινωνία.
Καλή μας Χρονιά! Με υγεία, ευημερία και ευσυνειδησία. Κι ας μην ξεχνάμε και την πολυπόθητη λευτεριά. Μακάρι να είναι η χρονιά της.