Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών συνεχίζεται και το Τρόοδος εξακολουθεί να φορά την πανέμορφη λευκή του ενδυμασία. Πολλά ποτάμια κατήλθαν ορμητικά και η ροή μεγάλων ποσοτήτων νερού στα φράγματα, σμικρύνει την ποσότητα που απαιτείται για να παρουσιάσουν όλα πληρότητα 100%.

Ήδη το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων λαμβάνει μέτρα για αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία διαβεβαιώνει ότι χιόνια θα έχουμε στο Τρόοδος ακόμη και την ημέρα των Φώτων την ερχόμενη Δευτέρα. Χιονοπτώσεις βέβαια δεν αποκλείεται να έχουμε και μετά από τη συγκεκριμένη μέρα, όμως η Μετεωρολογική Υπηρεσία αποφεύγει να προβεί σε σχετικές προβλέψεις.

Στο μεταξύ, εκδίδει τη μια κίτρινη προειδοποίηση μετά την άλλη, ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τους πολίτες και να τίθενται σε εγρήγορση υπηρεσίες παροχής βοήθειας όπως είναι η Πυροσβεστική. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα επόμενα φράγματα που αναμένεται να υπερχειλίσουν

Σε ισχύ ώς τα ξημερώματα σήμερα βρισκόταν η τελευταία κίτρινη προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τον καιρό.
Στην προειδοποίηση αναφέρεται ότι αναμένονται βροχές κατά διαστήματα και μεμονωμένες καταιγίδες.
«Η συνολική βροχόπτωση δυνατό να ξεπεράσει τοπικά τα 50 χιλιοστόμετρα σε χρονική διάρκεια έξι ωρών. Καλούνται οι πολίτες να είναι ενήμεροι για τη δυνατότητα εκδήλωσης τοπικής πλημμύρας σε μικρό αριθμό περιουσιών και προβλημάτων σε εξωτερικές δραστηριότητες. Αναμένονται δύσκολες συνθήκες οδήγησης λόγω περιορισμένης ορατότητας και ολισθηρότητας του οδικού δικτύου» προειδοποιεί η Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Σύμφωνα πάντως με την τελευταία ανακοίνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την πρόβλεψη του καιρού, χαμηλή πίεση εξακολουθεί να επηρεάζει την περιοχή.

Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, καθώς και χιονόπτωση στα ψηλότερα ορεινά. Σταδιακά, από το απόγευμα και μετά, αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί και στα βόρεια βορειοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ και τοπικά μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα βόρεια παράλια, μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 15 στα παράλια και γύρω στους 3 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά θα επικρατεί παγετός.

Αύριο Σάββατο περίοδοι με ηλιοφάνεια θα εναλλάσσονται με συννεφιά, ενώ αναμένονται μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδα, καθώς και παροδική χιονόπτωση, στα ψηλότερα ορεινά.Την Κυριακή περίοδοι με ηλιοφάνεια θα εναλλάσσονται με συννεφιά, ενώ από νωρίς το βράδυ, ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες καθώς και χιονόπτωση στα ψηλότερα ορεινά, αρχικά από τα δυτικά και προοδευτικά θα επηρεαστούν και οι υπόλοιπες περιοχές.

Τη Δευτέρα, γιορτή των Φώτων, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, καθώς και χιονόπτωση στα ψηλότερα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο μέχρι τη Δευτέρα, για να κυμανθεί λίγο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.
Το ύψος του χιονιού στην Πλατεία Τροόδους, μέχρι χθες, ήταν 44 εκατοστά και με τις νέες χιονοπτώσεις, δεν αποκλείεται το ύψος τους να ξεπεράσει το μισό μέτρο. 

Στο μεταξύ, μετά την πρώτη υπερχείλιση φράγματος αυτό τον χειμώνα στην επαρχία Πάφου, που αφορούσε στο φράγμα του Πωμού, χωρητικότητας 880 χιλιάδων κυβικών μέτρων, υπερχείλισε πλέον και δεύτερο φράγμα στην επαρχία, αυτό της Αργάκας, χωρητικότητας σχεδόν ενός εκατομμυρίου κυβικών μέτρων.

Η συνεχιζόμενη έντονη ροή στους αποταμιευτήρες από τις πολύ μεγάλες ποσότητες βροχών της τελευταίας εβδομάδας συνέτεινε στο να καταγραφούν οι πρώτες υπερχειλίσεις φραγμάτων στην Πάφο, που φυσιολογικά αφορούν στα μικρότερα φράγματα της περιοχής Χρυσοχούς.

Αναμένουν υπερχείλιση του Ασπρόκρεμμου

Με χθεσινή του ανακοίνωση, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων κοινοποιεί μέτρα και αποφάσεις που έχουν ληφθεί με άμεση ισχύ, ενόψει της υπερχείλισης του φράγματος Ασπρόκρεμμου, που θεωρείται πλέον δεδομένη και θέμα ελάχιστων ημερών.
Αναλυτικά η πλήρης ανακοίνωση του ΤΑΥ, έχει ως εξής:

«Ενόψει της αναμενόμενης υπερχείλισης του φράγματος του Ασπρόκρεμμου, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων, ώστε οι επισκέψεις στο φράγμα να γίνονται με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία:

Ο δρόμος πάνω από το φράγμα (πάγκος) θα παραμείνει κλειστός για όσο διάστημα διαρκέσει η υπερχείλιση. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διοχετεύεται μέσω του παλιού δρόμου Πάφου – Λεμεσού.

Η πρόσβαση στο φράγμα με ιδιωτικά οχήματα, θα επιτρέπεται μόνο από τη δυτική πλευρά του φράγματος (γεφύρι Ξερού Ποταμού).
Η πρόσβαση με λεωφορεία και άλλα μεγάλα οχήματα θα επιτρέπεται μόνο από την ανατολική πλευρά (Δρόμος Νικόκλειας).
Ο δρόμος πάνω από το φράγμα θα παραμείνει ελεύθερος από οχήματα, καρότσια μικροπωλητών κ.τ.λ., για την ασφαλή διακίνηση πεζών.
Οι πλανόδιοι πωλητές (οχήματα, καρότσια κ.τ.λ.) να εγκατασταθούν σε χώρους εκτός των δρόμων.
Οι επισκέπτες προτρέπονται να ακολουθούν τις υποδείξεις των λειτουργών του ΤΑΥ και της Αστυνομίας και παρακαλούνται όπως επιδείξουν σεβασμό στο περιβάλλον διατηρώντας τους  γειτνιάζοντες χώρους καθαρούς».

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑ

Λόγω της αυξημένης ποσότητας νερού που ρέει προς το φράγμα της Γερμασόγειας, ο Δήμος Γερμασόγειας ανακοίνωσε ότι ο χώρος στάθμευσης που βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού «Άμαθος» στον Ποταμό Γερμασόγειας, έχει κλείσει επειδή αναμένεται εντός των προσεχών ημερών υπερχείλιση του φράγματος της Γερμασόγειας.

Ο Δήμος Γερμασόγειας καλεί το κοινό όπως είναι ιδιαίτερα προσεχτικό στις διαβάσεις του δρόμου και των μικρών γεφυριών υπεράνω του ποταμού, καθότι αναμένεται να υπερχειλίσουν και να συμμορφώνεται με τα σήματα τροχαίας.