Η Αρμενία, από την πλευρά της, καταγγέλλει μια «ευρείας κλίμακας επίθεση» του Αζερμπαϊτζάν, τονίζοντας ότι στόχος του Μπακού είναι να πραγματοποιήσει «εθνοκάθαρση» στον διαφιλονικούμενο θύλακα.

Σύμφωνα με τις αρμενικές αυτονομιστικές αρχές, «περισσότεροι από 7.000 άμαχοι από 16 τοποθεσίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ απομακρύνθηκαν μετά την έναρξη μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης από το Αζερμπαϊτζάν. «Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από 16 τοποθεσίες των περιοχών Ασκεράν, Μαρτακέρτ, Μαρτούνι (και) Σούσι στο Αρτσάχ (σ.σ η αρμενική ονομασία του Ναγκόρνο Καραμπάχ)», δήλωσε στην πλατφόρμα X ο Γκεγάμ Στεπανιάν, ο αξιωματούχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της αυτονομιστικής περιοχής.

Ο ίδιος, τόνισε πως ήδη οι νεκροί από τις επιχειρήσεις του αζέρικου στρατού στην περιοχή, ανέρχονται στους 25.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον έλεγχο του οποίου διεκδικούν η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν από το τέλος της δεκαετίας του 1980, ήταν το πεδίο δύο πολέμων μεταξύ των δυο χωρών. Στον τελευταίο πόλεμο του 2020 οι αρμενικές δυνάμεις ηττήθηκαν και το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε σημαντικά εδάφη.

Το ορεινό αυτό έδαφος κατοικείται ως επί το πλείστον από Αρμένιους αλλά αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

Ο νέος κύκλος βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ γεννά μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Η Ουάσιγκτον κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει τη στρατιωτική δράση που εξαπέλυσε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνήματα τόσο με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ όσο και με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, καλώντας το Μπακού να αποκλιμακώσει την κατάσταση.

«Μίλησα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ σήμερα και τον προέτρεψα να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι ο κ. Αλίεφ «εξέφρασε ετοιμότητα» να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να πραγματοποιήσει συνάντηση με εκπροσώπους του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Μπλίνκεν είπε στον Πασινιάν, κατά την επικοινωνία τους, ότι η Αρμενία έχει την πλήρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία αποτελεί εγγυήτρια δύναμη της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε μετά τον τελευταίο πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν το 2020.

Οι κάτοικοι της αρμενικής πρωτεύουσας βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις επιχειρήσεις του αζέρικου στρατού στο Καραμπάχ

Από την πλευρά της η Μόσχα κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να σταματήσουν την αιματοχυσία και να επιστρέψουν στην εφαρμογή της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε πριν από λίγη ώρα στη δημοσιότητα.

«Σε ό,τι αφορά τη ραγδαία κλιμάκωση της ένοπλης αντιπαράθεσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προτρέπουμε τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν αμέσως την αιματοχυσία, να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αποτρέψουν τις απώλειες αμάχων», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

«Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να επιστρέψουμε αμέσως στη συμμόρφωση με τις τριμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν σε ανώτατο επίπεδο το 2020-2022, οι οποίες καθορίζουν όλα τα μέτρα για μια ειρηνική λύση στο ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», ανέφερε το υπουργείο, σύμφωνα με το Tass και πρόσθεσε: «Επί του παρόντος, η ρωσική ειρηνευτική δύναμη βοηθά τον άμαχο πληθυσμό [του Ναγκόρνο Καραμπάχ], συμπεριλαμβανομένης της παροχής ιατρικής βοήθειας σε αυτούς, και ασχολείται με θέματα εκκένωσης».

Εξαίρεση ο Ερντογάν

Η μόνη χώρα που έσπευσε να σταθεί στο πλευρό του Μπακού, είναι η Τουρκία, τονίζοντας, μέσω του ΥΠΕΞ, ότι «το Αζερμπαϊτζάν χρειάστηκε να λάβει τα μέτρα που κρίνει απαραίτητα στο δικό του κυρίαρχο έδαφος». Λίγη ώρα αργότερα, το ίδιο έπραξε και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δηλώνοντας ότι το Καραμπάχ είναι μέρος της επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν και η επιβολή άλλου καθεστώτος για την περιοχή είναι απαράδεκτη.

«Υποστηρίξαμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας από την αρχή. Ωστόσο, βλέπουμε ότι η Αρμενία δεν έχει αδράξει πλήρως αυτή την ιστορική ευκαιρία», δήλωσε ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι «η Αρμενία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού για τον διάδρομο Zangezur».

Πηγή: in.gr