Όπως αναμενόταν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα κερδίσει την πέμπτη θητεία του με συντριπτική πλειοψηφία 87%, σύμφωνα με τα Exit Polls.

Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί για τη νίκη, στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται υπό τη σκιά του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, του ηγέτη της αντιπολίτευσης που πέρασε το τελευταίο μέρος της ζωής του σε ρωσική φυλακή.

Οι εκλογές στη Ρωσία διεξήχθησαν από την Παρασκευή έως σήμερα, εν μέσω μικροεπεισοδίων και διαμαρτυριών. Μάλιστα Ρώσοι που εναντιώνονται στον βετεράνο ηγέτη του Κρεμλίνου πήγαν στα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους το μεσημέρι της Κυριακής είτε για να ρίξουν άκυρα ψηφοδέλτια σε ένδειξη διαμαρτυρίας είτε για να ψηφίσουν έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους απέναντι στον Πούτιν, ο οποίος αναμένεται ευρέως να κερδίσει με πολύ μεγάλο ποσοστό.

Οι πρώτες αντιδράσεις Ζελένσκι και Λευκού Οίκου για το εκλογικό αποτέλεσμα

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές εκλογές «δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», δεδομένου ότι ο Πούτιν έχει φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να είναι υποψήφιοι εναντίον του, σχολιάζοντας την εκλογική διαδικασία με μία και μοναδική πιθανή έκβαση που ολοκληρώθηκε στην Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η «απομίμηση εκλογών» στην Ρωσία στερείται νομιμοποίησης.

«Είναι σαφές για ολόκληρο τον κόσμο ότι το πρόσωπο αυτό, όπως έχει συμβεί συχνά στην Ιστορία, είναι απλώς μεθυσμένο από την εξουσία και κάνει τα πάντα για να κυριαρχεί αιωνίως», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

protothema.grin.gr