Μέσω της εκπροσώπου του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοίνωσε πως «λαμβάνει ήδη συλληπητήρια τηλεφωνήματα από όλο τον κόσμο» ζητώντας από την διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επίθεση.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως «Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει τηλεφωνήματα από απλούς πολίτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους σε σχέση με την τρομερή τραγωδία στο Crocus City Hall και εκφράζουν την έντονη καταδίκη τους για την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια όλης της ανθρωπότητας».

Έκλεισε την πρώτη της τοποθέτηση στο Telegram λέγοντας πως «Τώρα, όπως δήλωσαν οι ρωσικές αρχές, όλες οι δυνάμεις έχουν ριχτεί στη διάσωση των ανθρώπων. Ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα είναι υποχρεωμένη να καταδικάσει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα!»

Τι έχει συμβεί

Τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε σήμερα (22/3) στη Ρωσία, στον χώρο συναυλιών Crocus City Hall, στα βορειοδυτικά της Μόσχας. Ένοπλοι εφοδιασμένοι με χειροβομβίδες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους άνοιξαν πυρ και σύμφωνα με τους ανταποκριτές των ρωσικών ΜΜΕ υπάρχουν τουλάχιστον 60 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες.

«Άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους εισέβαλαν στο ισόγειο του Crocus City Hall και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα», αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

Εκατοντάδες άνθρωποι φέρεται ότι κρατούνται όμηροι στο Μέγαρο Μουσικής Crocus κοντά στη Μόσχα, όπως μετέδωσε. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 40 έχουν σκοτωθεί (Πηγή: FSB), ενώ μεγάλα τμήματα του κτηρίου καίγονται. Οι Ειδικές Ομάδες της Αστυνομίας και του Στρατού έχουν μεταβεί αλλά δεν μπορούν να εισέλθουν λόγω της κατάστασης ομηρίας.

Σύμφωνα με το RIA, οι δράστες «στη συνέχεια πέταξαν μια χειροβομβίδα ή μια βόμβα, η οποία προκάλεσε πυρκαγιά».

Η Ζαχάροβα στρέφεται εναντίον του Λευκού Οίκου

Συνεχίζοντας τις αναρτήσεις της στην επίσημη πλατφόρμα της στο Telegram, η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως «Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα».

Στην συνέχεια αναρωτιέται «Με ποια βάση οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον βγάζουν εν μέσω της τραγωδίας συμπεράσματα για τη μη εμπλοκή κανενός; Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ή είχαν αξιόπιστα στοιχεία για το θέμα αυτό, θα πρέπει να τα παραδώσουν αμέσως στη ρωσική πλευρά. Και αν δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, ο Λευκός Οίκος δεν έχει κανένα δικαίωμα να δίνει συγχωροχάρτια σε κανέναν».

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι, όπως έχει δηλώσει η ρωσική ηγεσία, θα εντοπιστούν από τις αρμόδιες αρχές» είπε η εκπρόσωπος. Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα είχε ειδοποιήσει πως επίκειται χτύπημα στην Μόσχα από τις 7 Μαρτίου, χωρίς όμως όπως δηλώνει η ρωσική πλευρά να δώσει περισσότερα στοιχεία.

philenews / in.gr