Μηνύματα συνεργασίας έστειλαν στη συνάντηση τους η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, o oποίος πραγματοποιεί επίσκεψη αστραπή στην Ελλάδα.

Δείτε εδώ ζωντανά:

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφθασε στις 11:30 ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η κ. Σακελλαροπούλου τον καλοσώρισε στην Αθήνα και εκείνος εξέφρασε τη χαρά του, που βρέθηκε ξανά στην Ελλάδα, έπειτα από έξι χρόνια.

Στη συνέχεια, παίρνοντας τον λόγο η κ. Σακελλαροπούλου, δήλωσε: «Τα τραγικά συμβάντα που έζησαν οι χώρες μας φέτος έγιναν αφορμή για να αποδειχθεί ξανά ότι το αίσθημα αλλυλεγγύης και η επίδειξη ανθρωπιάς κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς».

«Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για να στηριχθεί η αμοιβαία πολιτική βούληση για την εδραίωση ενός κλίματος που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

“Εάν αναλογιστούμε το τι γίνεται στον περίγυρό μας, είναι αναγκαίο, περισσότερο ίσως από ποτέ, Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας, τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, προς όφελος και των δύο λαών μας αλλά και της ευρύτερη περιοχής” τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.

«Πιστεύω ότι αυτή η πέμπτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα αποτελέσει ευκαιρία για να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι βρισκόμαστε εδώ με μια ευρεία αντιπροσωπεία υπουργών και ότι οι υπουργοί των δυο χωρών θα κάνουν εποικοδομητικές συναντήσεις και συμφωνίες με τους ομολόγους τους.

«Βέβαια ο σκοπός εδώ πέρα είναι να ανεβάσουμε από 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών στα 10 δισ.» υπογράμμισε.

«Καλύτερα για το μέλλον των δύο χωρών να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο»

«Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα πεδία, σε όλα τα θέματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους υπουργούς. Βάζοντας τις απαραίτητες υπογραφές θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο ευνοϊκό τρόπο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο πλευρών να μιλήσουμε βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα

Τον κ. Ερντογάν στην Ελλάδα υποδέχθηκε, όπως είχε ανακοινωθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είχε σύντομο διάλογο με τον Τούρκο πρόεδρο.

Στο αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» όλα ήταν έτοιμα από νωρίς για την άφιξη των τριών αεροπλάνων που μεταφέρουν τον Τούρκο πρόεδρο και την συνοδεία του με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια όπως προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την συνάντηση με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη συνέχεια, στις 12:15 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Η διακήρυξη φιλικών σχέσεων

Το καλύτερο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις  αναμένεται να έχει αντανάκλαση στη Διακήρυξη Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας που θα ανακοινώσουν οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων.

Θα πρόκειται για ένα κείμενο εν είδει κοινού ανακοινωθέντος για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα περιγράφει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις και τις θετικές προοπτικές που προδιαγράφονται, εφόσον το καλό κλίμα συνεχιστεί. Το εν λόγω κείμενο επεξεργάστηκαν τις προηγούμενες μέρες τα δύο υπουργεία Εξωτερικών και τα διπλωματικά γραφεία των δύο ηγετών και έχει αναμφίβολα σημασία, με δεδομένο το πού ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρυσι τέτοια εποχή.

Την ύπαρξη του εν λόγω κειμένου αποκάλυψε χθες ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Καθημερινή και λέγοντας ότι ελπίζει να υπογραφεί κατά την επίσκεψή του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο κείμενο θα υπάρχει αναφορά για τη διατήρηση των καλού κλίματος και των σχέσεων καλής γειτονίας, μια αναφορά που θα συνιστά προτροπή για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο δηλαδή. Το εν λόγω κείμενο μπορεί να μην έχει τη δεσμευτικότητα διμερών συμφωνιών, αλλά εν τοις πράγμασι είναι μια συνομολόγηση ενός άτυπου μορατόριουμ. Παράλληλα, θα υπογραμμίζεται η δυναμική ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε πολλά πεδία.

***Με πληροφορίες από ΕΡΤ και Πρώτο Θέμα