Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία αναβίωσε στο Παρίσι ο αγώνας δρόμου των σερβιτόρων, που διήνυσαν με γρήγορο ρυθμό κρατώντας από έναν στρογγυλό δίσκο με κρουασάν, καφέ και ένα ποτήρι νερό, μια απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων γύρω από το Δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας δίπλα στον Σηκουάνα.

Ο αγώνας των σερβιτόρων («la course de garçons de cafe») διεξήχθη για πρώτη φορά το 1914 και οι συμμετέχοντες τότε ήταν σχεδόν αποκλειστικά άντρες.

Στη χθεσινή κούρσα στην Πόλη του Φωτός, που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το καλοκαίρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετείχαν κάπου 300 σερβιτόροι, φορώντας τα ρούχα της δουλειάς τους.

Οι κανόνες του αγώνα των σερβιτόρων

Οι κανόνες είναι απλοί: οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να μεταφέρουν με το ένα χέρι τον δίσκο με το κλασικό γαλλικό πρωινό χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα καφέ ή νερού.

Κριτές περίμεναν στη γραμμή τερματισμού για να ελέγξουν τους δίσκους των σερβιτόρων.

Νικητής στους άνδρες ήταν ο Σαμύ Λαμρούς, που διήνυσε την απόσταση σε 13 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, ενώ στις γυναίκες η Πολίν Βαν Βιμέρς τερμάτισε με χρόνο 14 λεπτών και 12 δευτερολέπτων.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό βράβευσε με μετάλλια τους δύο νικητές, που κέρδισαν και από μία διανυκτέρευσε σε πολυτελές ξενοδοχείο.

Ένας αγώνας με ιστορία ενός αιώνα

Η υπηρεσία Ύδρευσης του Παρισιού Eau de Paris και χορηγός του αγώνα έγραψε στην πλατφόρμα Χ: «Σχεδόν 300 σερβιτόρες και σερβιτόροι συμμετείχαν την Κυριακή σε μια αυθεντική πρόκληση στην καρδιά του Παρισιού και αναβίωση μια θρυλική εκδήλωση. Ιδού οι αθλητές που κέρδισαν τα μετάλλια. Συγχαρητήρια σε όλους»!

Οι αγώνες των σερβιτόρων ήταν δημοφιλείς στις αρχές του περασμένου αιώνα και διεξάγονταν και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Λονδίνο και το Βερολίνο.

Στο Παρίσι ο αγώνας των σερβιτόρων σταμάτησε ελλείψει χορηγών το 2011, αλλά παρόμοιοι διοργανώνονταν έκτοτε σε άλλες γαλλικές πόλεις, όπως η Μασσαλία.

Όπως εξήγησε στο δίκτυο France 24 o Nicolas Bonnet-Olulaldj, αντιδήμαρχος του Παρισιού αρμόδιος για τις επιχειρήσεις, ο αγώνας των σερβιτόρων ξεκίνησε αρχικά για να «αναδείξει αυτό το γαλλικό στυλ εξυπηρέτησης, αυτά τα αξιοζήλευτα ανά την υφήλιο καταστήματα εστίασης, αυτόν τον παριζιάνικο τρόπο ζωής». Κι εξέφρασε την ευχή οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού το καλοκαίρι να δώσουν «μια θετική ώθηση στο επάγγελμα».

Το Παρίσι ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή να φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Τον Φεβρουάριο ανακοινώθηκε ότι τα μετάλλια των νικητών θα περιλαμβάνουν από ένα μικρό κομμάτι από τον Πύργο του Άιφελ.

iefimerida.gr