Τρεις ναυαγοί που είχαν εγκλωβιστεί σε μια μικρή νησίδα του Ειρηνικού Ωκεανού για περισσότερο από μια εβδομάδα, διασώθηκαν σε επιχείρηση του Αμερικανικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής την Τρίτη.

Οι τρεις άντρες έγραψαν «HELP», δηλαδή «ΒΟΗΘΕΙΑ» χρησιμοποιώντας φύλλα φοίνικα σε μια παραλία με λευκή άμμο.

Οι τρεις άνδρες σχεδίαζαν να ψαρέψουν στα νερά γύρω από το κοραλλιογενές νησί Pikelot, μέρος της Μικρονησίας, στις 31 Μαρτίου, όταν το σκάφος τους χτυπήθηκε από κύματα και ο εξωλέμβιος κινητήρας του υπέστη ζημιά, σύμφωνα με αξιωματούχους της Αμερικανικής Ακτοφυλακής. Βγήκαν στη στεριά στο ακατοίκητο Pikelot, αλλά ο ασύρματός τους τελείωσε από μπαταρία πριν προλάβουν να καλέσουν βοήθεια.

Έτσι, οι ναυαγοί μάζεψαν φύλλα φοίνικα από το νησί των 31 στρεμμάτων, έγραψαν «HELP» στην παραλία και περίμεναν, σύμφωνα με δήλωση του Λιμενικού Σώματος.

Για μια εβδομάδα, οι άνδρες ζούσαν από την ψίχα καρύδας, αλλά είχαν φρέσκο νερό από ένα μικρό πηγάδι στο νησί, το οποίο μερικές φορές επισκέπτονται οι ψαράδες στην περιοχή, δήλωσαν αξιωματούχοι του Λιμενικού Σώματος.

Η αναζήτηση των ανδρών ξεκίνησε στις 6 Απριλίου, όταν ένας από τους συγγενείς τους κάλεσε τους υπαλλήλους διάσωσης στην επικράτεια του Γκουάμ στον Ειρηνικό των ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν επέστρεψαν στο Polowat, ένα νησί που απέχει περισσότερο από 100 μίλια, όπου οι τρεις ξεκίνησαν το ταξίδι τους στο Κυριακή του Πάσχα.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το CNN, είναι δύσκολο να τονιστεί πόσο απομακρυσμένο είναι το Pikelot. Το νησί είναι μέρος των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας, ενός έθνους του Ειρηνικού μεταξύ των Φιλιππίνων και της Χαβάης που αποτελείται από περισσότερα από 600 νησιά που είναι διάσπαρτα σε περίπου 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού.

Η Ακτοφυλακή είπε ότι ένα αναγνωριστικό τζετ P-8A του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που απεστάλη από την αεροπορική βάση Kadena στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, εντόπισε το «HELP» στην παραλία στις 7 Απριλίου.

Ο υπολοχαγός Τσέλσι Γκαρσία, ο συντονιστής της αποστολής έρευνας και διάσωσης την ημέρα που εντοπίστηκαν οι τρεις άνδρες, είπε ότι η επιγραφή ήταν «κρίσιμης σημασίας» για την εύρεση τους σε μια περιοχή έρευνας που κάλυπτε περισσότερα από 103.000 τετραγωνικά μίλια. «Αυτή η πράξη ευρηματικότητας ήταν ζωτικής σημασίας για την καθοδήγηση των προσπαθειών διάσωσης απευθείας στην τοποθεσία τους», σημείωσε.

Μετά τον εντοπισμό του «HELP», αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού έριξε πακέτα επιβίωσης στους τρεις άνδρες και μετέφερε τη θέση τους στο κέντρο διάσωσης. Μια μέρα αργότερα, ένα HC-130 του Λιμενικού που πετούσε από το Air Station Barber Point στη Χαβάη έριξε έναν ασύρματο στους άνδρες, και έτσι ενημέρωσαν το πλήρωμα ότι ήταν σε καλή κατάσταση και ανυπομονούσαν για βοήθεια για να επιστρέψουν στο Polowat.

Ο διασώστης ήταν συγγενής των ναυαγών

Όταν τελικά πλοίο της Ακτοφυλακής έφτασε στο Pikelot στις 9 Απριλίου, η ιστορία πήρε άλλη τροπή. Ένας από τους πρώτους διασώστες στην παραλία ήταν ο Υπαξιωματικός 2ης Τάξης Ευγένιος Χαλίσλιους. Οι εγκλωβισμένοι έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν ότι ο Χαλίσλιους ήταν Μικρονήσιος και μιλούσε την τοπική γλώσσα. «Μπορούσα να το δω στα πρόσωπά τους: «Ουάου! Ποιος είναι αυτός ο τύπος που μας τραβάει και μπορεί και μιλάει τη γλώσσα μας;» είπε ο Χαλίσλιους στο CNN. Όπως είπε, όταν είπε το όνομά του στον πρώτο ναυαγό που έφτασε στη βάρκα διάσωσης, εκείνος έμεινε άναυδος γιατί διαπίστωσε ότι είχαν συγγένεια. «Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι είμαι με την ακτοφυλακή που προσπαθώ να τους σώσω», είπε. Τελικά, ήταν τρίτος ξάδερφος του πρώτου ναυαγού και τέταρτος των άλλο δύο, είπε.

Αυτοί δεν ήταν οι πρώτοι ναυαγοί στο Pikelot

Παραδόξως, αυτή δεν ήταν η πρώτη διάσωση ναυαγών από το Pikelot.

Το 2020, τρεις άνδρες που ταξίδευαν ανάμεσα σε δύο ατόλες της Μικρονησίας βρέθηκαν ναυαγοί εκεί αφού τους τελείωσαν τα καύσιμα στο σκάφος τους..

Οι τρεις έγραψαν «SOS» στην παραλία, ένα μήνυμα που εντόπισε το πλήρωμα ενός δεξαμενόπλοιου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που επιχειρούσε από την αεροπορική βάση Άντερσεν στο Γκουάμ, το οποίο στη συνέχεια οδήγησε τις μονάδες της ακτοφυλακής και του ναυτικού της Αυστραλίας να διασώσουν τους άνδρες από το νησί.

iefimerida.gr