Ήταν Απρίλιος όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης ίδρυσε την Ολυμπιακή. Με αφορμή την ίδρυσή της το 1957, θυμόμαστε το αεροπλάνο που μετέφερε την σορό του και που αργότερα μετατράπηκε σε σπίτι.

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Μπρους Κάμπελ πλήρωσε 25.800 δολάρια για 10 στρέμματα γης στο Χίλσμπορο του Όρεγκον, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, με στόχο να τοποθετήσει εκεί ένα αεροπλάνο.

Όνειρό του ήταν να το μετατρέψει σε σπίτι.

Μετά από μήνες αναζήτησης, η εταιρεία που είχε αναλάβει να το ψάξει βρήκε στον Κάμπελ ένα αεροσκάφος Boeing 727 για 200 επιβάτες, το οποίο ήταν 1.066 τετραγωνικά πόδια και ζύγιζε περίπου 70.000 κιλά. Το αεροσκάφος βρέθηκε στην Ελλάδα.

Αυτό που δεν ήξερε ο ιδιοκτήτης ήταν ότι το αεροπλάνο αυτό χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά της σορού του ιδιοκτήτη της αεροπορικής εταιρείας στην οποία άνηκε, του Αριστοτέλη Ωνάση.

Ήταν Απρίλιος το 1957, όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης ίδρυε την Ολυμπιακή Αεροπορία.

«Ένα πιο ευτυχισμένο μέρος για να ζεις»

Ο Κάμπελ πλήρωσε 100.000 δολάρια γι’ αυτό και το αεροπλάνο μεταφέρθηκε αεροπορικώς από την Ελλάδα στο Όρεγκον για να το προετοιμάσει για να το πάρει στην ιδιοκτησία του, όπως λέει στο CNBC.

Μόλις το αεροσκάφος ήταν έτοιμο, ρυμουλκήθηκε στο οικόπεδο του Κάμπελ μέσα από τους δρόμους του κέντρου του Χίλσμπορο. Η διαδικασία αυτή περιελάμβανε την αφαίρεση των κινητήρων και άλλων στοιχείων που καθιστούν το αεροπλάνο να μην μπορεί να πετάξει ποτέ ξανά. Το συνολικό κόστος ανήλθε σε 120.000 δολάρια.

Ο Κάμπελ στον καναπέ του εντός του αεροπλάνου

«Όταν ζεις σε μια τέτοια κατασκευή, αισθάνεσαι λίγο πιο ικανοποιημένος με τη ζωή σου», λέει ο Κάμπελ.

«Και αν είσαι μηχανικός, επιστήμονας ή οποιοσδήποτε εκτιμά την κομψότητα και την ομορφιά της αεροδιαστημικής τεχνολογίας, είναι απλά ένα πιο ευτυχισμένο μέρος για να ζεις» συμπλήρωσε.

150.000 δολάρια και 2 χρόνια

Το κόστος για την μετατροπή του σε σπίτι έφτασε συνολικά στα 150.000 δολάρια.

Ο Κάμπελ αφαίρεσε τους κινητήρες, πρόσθεσε στο αεροσκάφος ένα αυτοσχέδιο ντους, νεροχύτη, ένα φορητό πλυντήριο ρούχων, ένα ψυγείο και ένα καροτσάκι φαγητού από ένα άλλο αεροπλάνο που χρησιμεύει ως ντουλάπι τροφίμων. Στη θέση της κουζίνας, έχει φούρνο μικροκυμάτων και μια τοστιέρα, τις οποίες χρησιμοποιεί ελάχιστα.

Χρειάστηκαν 2 χρόνια για να μετατρέψει το αεροπλάνο σε σπίτι

Δίπλα στον χώρο της κουζίνας, έχει βάλει έναν καναπέ, ο οποίος λειτουργεί και ως χώρος ύπνου και πάγκος εργασίας του. Τα μηνιαία έξοδά του είναι 370 δολάρια το μήνα, στα οποία περιλαμβάνονται 220 δολάρια σε φόρους ακίνητης περιουσίας και μεταξύ 100-250 δολάρια για το ηλεκτρικό ρεύμα.

«Δεν μετανιώνω για την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου. Από την εμπειρία μου με τους επισκέπτες μου, πιστεύω ότι η ανθρωπότητα θα αγκαλιάσει αυτό το όραμα ολόψυχα σε αρκετό ποσοστό ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάθε αεροσκάφος που αποσύρεται από την υπηρεσία» είπε.

philenews / in.gr