Τέσσερα άτομα βγήκαν ζωντανά στο Χατάι, 160 ώρες μετά τον σεισμό στην Τουρκία. Πρόκειται για ένα νεαρό κορίτσι, μια 64χρονη γυναίκα κι ακόμη μια γυναίκα με το παιδί της.

Ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας όπου διέμεναν στην πόλη Αρμουτλού της επαρχίας Ντέφνε και σε περιοχή της Αντάκιας στο Νομό Χατάι.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς στην Τουρκία έφτασαν τις 24.617 ενώ 102.588 είναι οι επιζώντες μέχρι στιγμής και στις 10 περιοχές που επλήγησαν.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι εντοπίστηκαν 131 ύποπτοι ως υπεύθυνοι για τα κτίρια που καταστράφηκαν στον σεισμό.

Ο κ. Οκτάι πρόσθεσε ότι 32.071 ομάδες έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν να εργάζονται με όλες τους τις δυνάμεις σε όλες τις περιοχές ενώ τα σκυλιά K9 και όλη η διαθέσιμη τεχνολογία χρησιμοποιούνται στο έπακρο στην έρευνα και διάσωση. Ευελπιστούν, ανέφερε, να σώσουν κι άλλους ανθρώπους από τα ερείπια.

Εξάλλου, η Τουρκία δεσμεύτηκε χθες να ερευνήσει διεξοδικά οποιονδήποτε φέρεται να ευθύνεται για την κατάρρευση κτηρίων στους καταστροφικούς σεισμούς της χώρας πριν από σχεδόν μία εβδομάδα και έχει ήδη διατάξει την κράτηση 113 υπόπτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΗΕ: O απολογισμός των θυμάτων σε Τουρκία – Συρία θα διπλασιαστεί

Ο Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε στη διάρκεια της νύχτας ότι μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 131 ύποπτοι ως υπεύθυνοι για την κατάρρευση ορισμένων από τις χιλιάδες κτίρια που ισοπεδώθηκαν στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς νωρίς την περασμένη Δευτέρα.

«Έχουν εκδοθεί εντάλματα κράτησης για 113 από αυτούς», είπε ο Οκτάι σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο κέντρο συντονισμού διαχείρισης καταστροφών στην Άγκυρα. «Θα το παρακολουθήσουμε σχολαστικά μέχρι να ολοκληρωθεί η απαραίτητη δικαστική διαδικασία, ειδικά για κτήρια που υπέστησαν μεγάλες ζημιές και κτήρια που προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς», πρόσθεσε. Είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ίδρυσε γραφεία διερεύνησης εγκλημάτων σεισμού στις επαρχίες της σεισμικής ζώνης για τη διερεύνηση θανάτων και τραυματισμών.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, δήλωσε ότι 24.921 κτήρια σε όλη την περιοχή κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, με βάση εκτιμήσεις για περισσότερα από 170.000 κτήρια.

Οι διασώστες εξακολουθούσαν να αναζητούν επιζώντες στα ερείπια του σεισμού έξι ημέρες μετά την καταστροφή, που έπληξε περιοχές της Συρίας και της Τουρκίας. Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 28.000 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Τον υποδέχθηκε με εναγκαλισμό

 

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αγκαλιάστηκαν στο αεροδρόμιο των Αδάνων όπου προσγειώθηκε την Κυριακή το αεροπλάνου του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών που επισκέπτεται τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, η Αθήνα στέλνει προμήθειες βοήθειας στους σεισμόπληκτους, ενώ έχει στείλει και ελληνικές ομάδες έρευνας και διάσωσης που συμμετέχουν στο έργο εντοπισμού επιζώντων στα ερείπια.

Η ελληνική Κυβέρνηση και η κοινή γνώμη εκφράζουν τη στήριξή τους στην Τουρκία με δηλώσεις συμπαράστασής τους.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο αεροδρόμιο Σιακίρπασιά των Αδάνων για να υποδεχθεί τον Έλληνα ομόλογό του. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο Υπουργοί είχαν μια συζήτηση στο χώρο του αεροδρομίου μακριά από τις κάμερες. Στην τετ-α-τετ συνάντηση συζήτησαν για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και τη βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους. Ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί και το Χατάι.