Το κυκλοφοριακό είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται επιτακτικά να αντιμετωπίσουν η πολιτεία και οι τοπικές Αρχές.

Είναι ζήτημα το οποίο επηρεάζει το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού ανά το παγκύπριο και τις συνέπειές του βιώνουμε σε καθημερινή βάση. Ιδίως στον Δήμο μας το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης, καθώς ο Στρόβολος αποτελεί κεντρικό κόμβο των βασικών κινήσεων της Λευκωσίας.

Συνεπεία του γεγονότος αυτού, πέραν της κυκλοφοριακής συμφόρησης, στον Στρόβολο έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις ατμοσφαιρικές – περιβαλλοντικές επιπτώσεις, την ηχορύπανση, τα τροχαία ατυχήματα, αλλά και τις συνέπειες σε ατομικό επίπεδο. Επιπλέον, κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει τον ψυχοφθόρο αντίκτυπο του ζητήματος.

Ως Δήμος, λοιπόν, είμαστε άμεσα ενδιαφερόμενοι και μετέχουμε στις διαβουλεύσεις της πολιτείας με τους αρμόδιους φορείς για εξεύρεση λύσεων προς άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Θέση μας ήταν πως το κράτος έπρεπε να προχωρήσει σε εφαρμογή μέτρων χωρίς καθυστέρηση, διότι ήταν προφανές πως η κατάσταση, με μαθηματική ακρίβεια, θα επιδεινωνόταν. Σε προηγούμενες παρεμβάσεις εξέφρασα τις απόψεις μου σχετικά με τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Σημείωσα, παράλληλα, ότι μέχρι να καταστεί εφικτή η υιοθέτησή τους ήταν απαραίτητη η εφαρμογή ορισμένων πρακτικών που θα επέφεραν (πρόσκαιρη έστω) βελτίωση της κατάστασης. Συν τοις άλλοις, είχα τονίσει ότι η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού θα έπρεπε να καταστεί ύψιστη προτεραιότητα της πολιτείας και να μην περιοριστεί το ζήτημα σε γραφειοκρατικό πλαίσιο.

Κατά συνέπεια, αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για την υλοποίηση δύο πρωτοβουλιών που μπορεί να αποβούν ευεργετικές σε σχέση με το κυκλοφοριακό. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Park and Ride» και την υπηρεσία μεταφοράς μαθητών «Door to Door».

Το πρόγραμμα «Park and Ride» τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές του τρέχοντος μηνός και οι λεπτομέρειές του γνωστοποιήθηκαν στο κοινό το προηγούμενο διάστημα. Για την καλύτερη εφαρμογή του, λειτούργησε λεωφορειολωρίδα με στόχο την απρόσκοπτη μετακίνηση των λεωφορείων προς το κέντρο της πρωτεύουσας.

Η εν λόγω πρόνοια είναι ιδιαιτέρως βοηθητική για τον Δήμο Στροβόλου, καθώς με τη λεωφορειολωρίδα εξυπηρετείται ο σταθμός λεωφορείων του Γενικού Νοσοκομείου (ο πιο πολυσύχναστος σταθμός της Λευκωσίας), μέσω του οποίου διέρχονται όλες οι αστικές διαδρομές που συνδέουν τον Δήμο μας με κεντρικά σημεία της Λευκωσίας. Από τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται ότι κάθε μέρα αυξάνονται οι χρήστες του «Park and Ride», γεγονός ελπιδοφόρο και ενθαρρυντικό.

Η υπηρεσία μεταφοράς μαθητών «Door to Door» ήταν ένα από τα σημεία που συζητήσαμε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών. Πέραν των τεχνικών λεπτομερειών, στη διάρκεια της συνάντησης θέσαμε ως στόχο την εξυπηρέτηση όλων των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου.

Ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα ήταν υποβοηθητική ως προς την καλλιέργεια της επιθυμητής νοοτροπίας χρήσης των λεωφορείων από τους μαθητές, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου. Προς το παρόν, εξαιτίας της έλλειψης επαγγελματιών οδηγών, το πρόγραμμα καλύπτει πέντε σχολεία του Στροβόλου:

  • Δημόσιο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας
  • Δημοτικό Σχολείο Αγίου Βασιλείου
  • Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου
  • Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου
  • Δημοτικό Σχολείο Χρυσελεούσας

Άμεσος στόχος είναι η επέκταση του προγράμματος σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Στροβόλου και η εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, με κριτήριο την εκπαιδευτική περιφέρεια στην οποία είναι εγγεγραμμένοι οι μαθητές.

Για την υιοθέτηση των δύο μέτρων αξίζουν συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και στο αρμόδιο Υπουργείο, ενώ θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τους ιθύνοντες για την επιλογή του Στροβόλου προς εφαρμογή της υπηρεσίας «Door to Door». Περαιτέρω, είναι με ικανοποίηση που πληροφορηθήκαμε την ετοιμότητα που επέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για αξιολόγηση των προγραμμάτων εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, ώστε να διαφανεί αν υπάρχει ανάγκη διορθωτικών κινήσεων.

Πρέπει να καταστεί σαφές, ωστόσο, ότι η επιτυχία των κυβερνητικών μέτρων εξαρτάται από την ανταπόκριση του κοινού, βάσει της οποίας θα αξιολογηθούν τα επόμενα βήματα. Ήδη το αρμόδιο Υπουργείο, αντιλαμβανόμενο την απήχηση του προγράμματος «Park and Ride» προέβη σε επέκταση του ωραρίου ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα το κοινό.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ανάγκη αμφίδρομης δράσης και ανταπόκρισης (πολιτείας και πολιτών), προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν. Ως εκ τούτου, καλώ τους συνδημότες μας να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται. Η αλλαγή της νοοτροπίας σε μαζικό επίπεδο είναι χρονοβόρα διαδικασία. Θα χρειαστεί υπομονή και κατανόηση εκ μέρους όλων, ωστόσο είμαι βέβαιος πως, βλέποντας σε βάθος χρόνου και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη εικόνα, το κοινό θα αντιδράσει θετικά.

Δήμαρχος Στροβόλου