Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η συνομολόγηση συμβάσεων εργασίας είναι χρήσιμα εργαλεία για το κτίσιμο διαρκούς εργατικής ειρήνης, που αποτελεί σοβαρό προ απαιτούμενο για την πρόοδο, ευημερία και ανάπτυξη κάθε οικονομίας.

Στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα (που για αρκετούς θεωρείται ο ναός κάθε νεοφιλελεύθερης αντίληψης), όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάνθηκαν μέσα από σχετικές μελέτες πως εκεί που υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις υπάρχει εργασιακή ασφάλεια και ηρεμία, σταθερότητα στην απασχόληση και μείωση των ανισοτήτων, μισθολογικών, φορολογικών και άλλων.

Αυτές τις αξίες, που μπορούν να αποτελέσουν και σοβαρό αντίδοτο στη διαχείριση οποιασδήποτε κρίσης, η ΣΕΚ τις υπηρετεί με πίστη και παρρησία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Με κάθε νόμιμο τρόπο και με τη δύναμη της πειθούς, το συνδικαλιστικό κίνημα προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους (δηλαδή τους εργοδότες, την εκάστοτε Κυβέρνηση αλλά και τη Βουλή), για τη χρησιμότητα και ωφελιμότητα των συλλογικών συμβάσεων.

Αυτή η προσπάθεια κάποιες φορές είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί εργοδότες, οι οποίοι με τη στήριξη, τη σιωπή ή και την ανοχή της πολιτείας, παραβιάζουν συμβάσεις εργασίας και οδηγούν τις εργασιακές σχέσεις στην απορρύθμιση. Σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, απολύουν Κύπριους και εργοδοτούν κοινοτικούς και αλλοδαπούς από τρίτες χώρες, τους οποίους χρησιμοποιούν ως φθηνό εργατικό δυναμικό. Αντί να λειτουργούν στη βάση της συλλογικής σύμβασης προωθούν τα ατομικά συμβόλαια εργασίας προσφέροντας μισθούς πείνας και υποτυπώδη εργασιακά ωφελήματα.

Τέτοια φαινόμενα είδαμε κατά καιρούς τόσο στην Οικοδομική όσο και στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία αλλά και στα Κέντρα Αναψυχής.

Αυτή που περιγράψαμε είναι η μία όψη του νομίσματος. Η μελανή όψη. Ευτυχώς υπάρχει όμως και η άλλη όψη. Καλοί εργοδότες σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού τους και υπογράφουν καλές και ποιοτικές συμβάσεις με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Με σοβαρή διαβούλευση, τεκμηρίωση και απόλυτο σεβασμό στη διαφορετική άποψη εργοδότες και συντεχνίες πέτυχαν (κάποιες φορές και με τη συμβολή των Υπηρεσιών Μεσολάβησης του Υπουργείου Εργασίας) να ανανεώσουν δεκάδες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Μέσα από τις ανανεώσεις το Συνδικαλιστικό Κίνημα πέτυχε ικανοποιητικά ωφελήματα και ποιοτικούς όρους απασχόλησης για χιλιάδες εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής οικονομίας.

Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και σήμερα. Με ανοικτόμυαλη και ειλικρινή συνεργασία, με καλούς εργοδότες που σέβονται και αναγνωρίζουν την αξία της συλλογικής διαπραγμάτευσης, επιτυγχάνονται εξαιρετικά αποτελέσματα μέσα στις περιστάσεις της σκληρής και δύσκολης καθημερινότητας.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις ανανεώνονται συμβάσεις στο επίπεδο των απευθείας διαπραγματεύσεων, χωρίς τη βοήθεια της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας.

Το μέλλον του τόπου είναι ταυτισμένο με τις υγιείς εργασιακές σχέσεις και αυτό (καταληκτικά και συμπερασματικά) θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.

* Οικονομολόγος – Δημοσιογράφος