Η απάντηση στον γρίφο κατά πόσο θα υπάρξουν ή όχι αλλαγές όσον αφορά την εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες από την παρούσα Κυβέρνηση αναμένεται σήμερα, με όλους τους εμπλεκόμενους να έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε τυχόν σχετικές αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι συντεχνίες, προκειμένου να… αντιδράσουν, καθώς ζήτησαν ήδη την απόσυρση των προτάσεων που τους παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος και οι εργοδοτικές οργανώσεις ώστε να ενημερώσουν τα μέλη τους για το θέμα, καθώς δέχονται με τη σειρά τους καθημερινές πιέσεις για διευκολύνσεις στην αδειοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που παρατηρείται κυρίως στον τομέα της φιλοξενίας.

Ο υπουργός Εργασίας, πάντως, δεν θέλησε όπως πληροφορούμαστε να ενημερώσει καμία πλευρά για τις τελικές του προθέσεις, οι οποίες αναμένεται να γίνουν γνωστές σήμερα, στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την παρούσα του σύνθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γρίφος οι αλλαγές για τους ξένους εργάτες

Ο ίδιος, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στις τάξεις του συνδικαλιστικού κινήματος η πρόταση του για αναθεώρηση της υφιστάμενης στρατηγικής, δεν θέλησε να ρίξει λάδι στη φωτιά, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμα απαντήσει, γραπτώς τουλάχιστον, στο αίτημα των συντεχνιών για απόσυρση των όσων πρότεινε.

Την ίδια ώρα, αν και στις αρχές του μήνα δήλωνε, κατά την παρουσίαση του έργου του Υπουργείου Εργασίας, πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το Υπουργείο Εργασίας χωρίς την έγκριση της νέας στρατηγικής (σ.σ. για την απασχόληση αλλοδαπών που ισχύει με κάποιες αλλαγές από το 1992), το τελευταίο διάστημα αυτό που διαρρέεται από το υπουργείο είναι πως οι τελικές του αποφάσεις θα ληφθούν εν ευθέτω χρόνω. Πάντως, μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα οι πληροφορίες που είχε συλλέξει και δημοσίευσε ο «Φ» βάσει πηγών προσκείμενων στο Υπουργείο Εργασίας είναι πως ο υπουργός επεξεργάζεται την πολιτική του για την απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες. Και το σκηνικό, όπως πληροφορούμαστε, δεν έχει αλλάξει προσώρας, με ανοικτό έτσι το ενδεχόμενο σήμερα να τεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο νέα διαδικασία για απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες.

Υπενθυμίζουμε πως ο υπουργός είχε σχεδόν δεσμευτεί προς τον εργοδοτικό κόσμο πως δεν θα αποχωρούσε αφήνοντας κλάδους της οικονομίας χωρίς εργάτες, διευκρινίζοντας πως το θέμα δεν πρέπει να συγκρίνεται με το ζήτημα της ΑΤΑ, που συνειδητά η Κυβέρνηση λόγω των μεγάλων διαφορών μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών άφησε προς διαχείριση στη νέα Κυβέρνηση που αναλαμβάνει από βδομάδας. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι πρέπει να αφήσουμε τη γεωργοκτηνοτροφία χωρίς εργάτες, ούτε και την τουριστική βιομηχανία χωρίς χέρια και να παραπέμψουμε στην επόμενη Κυβέρνηση το θέμα», είχε πει ο Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας πως ο νέος υπουργός Εργασίας θα χρειαστεί ένα διάστημα δύο μηνών περίπου για να ενημερωθεί και να εξετάσει το θέμα, δηλαδή όταν η τουριστική σεζόν στην ουσία θα αρχίζει. Εξάλλου, όπως άφησε να εννοηθεί, το νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα μπορεί εύκολα να εγκρίνει νέα στρατηγική, καθώς το ζήτημα δεν απαιτεί οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση.

Υπενθυμίζουμε ότι, βάσει των όσων παρουσίασε ο κ. Κούσιος στους κοινωνικούς εταίρους ως σκέψεις και πρόταση για αναθεώρηση της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών, κάθε επιχείρηση θα μπορεί πλέον να έχει προσωπικό από τρίτες χώρες που να ανέρχεται μέχρι και το 50% του συνόλου των εργαζομένων της, εφόσον όμως ο εργοδότης εφαρμόζει συμφωνημένη κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση.

Σήμερα, το πλαφόν όσον αφορά την εργοδότηση αλλοδαπών από τρίτες χώρες φτάνει μέχρι το 30% υπό προϋποθέσεις, ποσοστό, όμως, που σύμφωνα με τις συντεχνίες είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς το 30% υπολογίζεται όπως μας ανέφεραν συνδικαλιστικές πηγές στο σύνολο του προσωπικού, όπως αυτό διαμορφώνεται με την έγκριση αδειών για εργοδότηση ξένου προσωπικού.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Βαρύ το κλίμα για αλλαγές

Τυχόν αλλαγές στη στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών, που είναι εν πολλοίς αναγκαίες, δεν τοποθετούνται και στο πιο κατάλληλο σκηνικό. Όχι μόνο λόγω της λήξης της θητείας της Κυβέρνησης αλλά και εξαιτίας των κινητοποιήσεων σε διάφορα ξενοδοχεία – για την ώρα στην Πάφο – για μη καταβολή της ΑΤΑ αλλά και των καταγγελιών για μη εφαρμογή των συμβάσεων στον κλάδο, που φαίνεται πως θα προκαλέσουν κινητοποιήσεις και στη Λεμεσό, τουλάχιστον. Με τη συνδικαλιστική πλευρά να επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση -και για τη διάβρωση γενικότερα των συλλογικών συμβάσεων- στη δυνατότητα των εργοδοτών να φέρνουν ξένο φτηνό προσωπικό. Οπόταν δύσκολα θα δεχθεί περαιτέρω διευκολύνσεις προς εργοδότες.