Οι δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου ότι δεν προτίθεται να ρίξει λάδι στη φωτιά όσον αφορά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρότασή του για νέα στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών δε μεταφράζονται σε απόσυρση της πρότασής του, κάτι που ζήτησαν ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ με επιστολές τους προς τον ίδιο, προκειμένου το θέμα να αφεθεί να συζητηθεί από τη νέα κυβέρνηση.

 Όπως πληροφορούμαστε, το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί το Υπουργείο Εργασίας, ενώ οι δηλώσεις του υπουργού πως δεν προτίθεται να ρίξει λάδι στη φωτιά καταγράφουν την πρόθεσή του να μην απαντήσει, γραπτώς τουλάχιστον, στις επιστολές που έλαβε από το συνδικαλιστικό κίνημα για το θέμα.

 Για την ώρα, οι πληροφορίες που συνέλεξε ο «Φ» βάσει πηγών προσκείμενων στο Υπουργείο Εργασίας είναι πως ο υπουργός Εργασίας επεξεργάζεται την πολιτική του για την απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες.

Ως αποτέλεσμα, η κατάθεση στο Υπουργικό Συμβούλιο συγκεκριμένης πρότασης για το θέμα πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης δεν πρέπει να αποκλείεται. Αυτό, όμως εάν συμβεί, αναμένεται από βδομάδας και όχι στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται η νέα στρατηγική που θα προωθηθεί για το θέμα της απασχόλησης προσωπικού από τρίτες χώρες να διαφέρει από την πρόταση που παρουσίασε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Εργασίας στους κοινωνικούς εταίρους.

Καθώς μετά τη θέση των συντεχνιών να μην τοποθετηθούν επί της ουσίας της πρότασης, το Υπουργείο Εργασίας ανέτρεξε στις θέσεις όλων των εμπλεκομένων που προηγήθηκαν, στη βάση προτάσεων που υπήρξαν αρκετές φορές στο παρελθόν, μιας και το θέμα συζητείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων εδώ και κάποια χρόνια.

Υπενθυμίζουμε πως για το θέμα ο Κυριάκος Κούσιος ανέφερε κατά την πρόσφατη παρουσίαση του έργου του υπουργείου του πως πρόθεσή του είναι να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο αναθεώρηση της υφιστάμενης στρατηγικής για απασχόληση αλλοδαπών πριν την αποχώρησή του από το Υπουργείο Εργασίας. Ο ίδιος διευκρίνισε πως το θέμα δεν πρέπει να συγκρίνεται με το ζήτημα της ΑΤΑ, εξηγώντας πως η υφιστάμενη στρατηγική ισχύει από το 1992, με μια μόνο αναθεώρησή της το 2017 και αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν εξυπηρετεί τις σημερινές ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας, ούτε και την αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που ταλαιπωρεί όχι μόνο την Κύπρο αλλά σχεδόν όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Εξήγησε τότε πως το θέμα της νέας στρατηγικής είναι διαφορετικό και είναι αδιαμφισβήτητη η έλλειψη εργατικού δυναμικού. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι πρέπει να αφήσουμε τη γεωργοκτηνοτροφία χωρίς εργάτες, ούτε και την τουριστική βιομηχανία χωρίς χέρια και να παραπέμψουμε στην επόμενη Κυβέρνηση το θέμα», είπε.

Τα λένε σήμερα ΣΕΚ – Χριστοδουλίδης

Η στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες αναμένεται να συζητηθεί και στη σημερινή συνάντηση που θα έχει η ηγεσία της ΣΕΚ με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο τελευταίος αναμένεται να βρεθεί το πρωί στα γραφεία της ΣΕΚ. Στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης που θα έχει ο Ν. Χριστοδουλίδης με τον γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα και άλλα στελέχη της συντεχνίας θεωρείται βέβαιο πως θα συζητηθεί και το θέμα της ΑΤΑ κι άλλα εργασιακά ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως η νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να συζητηθεί σήμερα και το όνομα του νέου υπουργού Εργασίας, καθώς ο Ν. Χριστοδουλίδης φέρεται να δεσμεύτηκε να υπάρξει διάλογος με τις συντεχνίες που τον υποστήριξαν όσον αφορά το πρόσωπο που θα αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας. Υπενθυμίζουμε ότι, εκτός από τη ΣΕΚ, που υποστήριξε τον Ν. Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στήριξη στην υποψηφιότητά του είχε αποφασίσει από τον περασμένο Οκτώβριο και η ΔΕΟΚ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Αναγκαία τα ξένα χέρια

Η πρόσφατη τοποθέτηση του Κ. Κούσιου ότι δεν πρέπει να αφεθεί η γεωργοκτηνοτροφία, αλλά και η τουριστική βιομηχανία χωρίς εργατικά χέρια, επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη νέας στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών δεν απέχει από την πραγματικότητα. Είναι δεδομένο πως συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας δεν είναι δημοφιλείς για Κύπριους, ούτε για κοινοτικούς. Οι λόγοι πολλοί. Ως αποτέλεσμα, τα ξένα – από τρίτες χώρες – χέρια είναι αναγκαία για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόταση του Υπ. Εργασίας για επιτάχυνση των διαδικασιών για εργοδότηση ξένου προσωπικού και για αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου εργοδότησης ξένων. Πρόταση που εφόσον περάσει, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου, καθώς η νέα κυβέρνηση θα μπορεί με δική της απόφαση να την ανατρέψει. Αναλαμβάνοντας ασφαλώς και την ευθύνη για τυχόν επιπτώσεις.