Την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε αναθεώρηση της υφιστάμενης στρατηγικής για απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες εξέφρασε χθες ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, παρά τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Αντιδράσεις που εκφράστηκαν με επιστολές ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ προς τον υπουργό, αλλά και διά της απουσίας τους από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του κ. Κούσιου για τα πεπραγμένα του Υπουργείου Εργασίας τη δεκαετία που πέρασε.

Αναφερόμενος στο θέμα –αλλά και στις αντιδράσεις γύρω από το ζήτημα– ο κ. Κούσιος δεν θα μπορούσε να ήταν πιο σαφής για τις προθέσεις του, καθώς ανέφερε περισσότερο από μία φορά πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το Υπουργείο Εργασίας χωρίς να υιοθετηθεί νέα στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως το ζήτημα δεν πρέπει να συγκρίνεται με την ΑΤΑ. Ανέφερε πως οι παρατηρήσεις και εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων, τις οποίες ζήτησε, θα ληφθούν υπόψη – δεν απέκλεισε ακόμα και την πραγματοποίηση συνάντησης – αλλά επανέλαβε πως «δεν πρόκειται να εγκαταλείψω το Υπουργείο Εργασίας χωρίς την έγκριση της νέας στρατηγικής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κούσιος: Θα φύγει όταν αναθεωρηθεί η απασχόληση ξένων εργατών

Για τη διαφορά σε σχέση με το ζήτημα της ΑΤΑ, ο υπουργός υποστήριξε πως η Κυβέρνηση ανέλαβε τη διαμεσολάβηση για την ΑΤΑ και δεν παρέπεμψε το θέμα στη νέα Κυβέρνηση. Συμπλήρωσε πως λόγω των εκ διαμέτρου αντίθετων αποφάσεων των δύο πλευρών δεν υπήρξαν περιθώρια να συγκεραστούν οι απόψεις για κατάθεση μεσολαβητικής πρότασης. Είπε, ακόμα, πως, παρά το γεγονός ότι δεν κατέληξε ο διάλογος, μέχρι και την προηγούμενη της τρίωρης κινητοποίησης είχε επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίες όμως «δεν απέδωσαν γιατί δεν υπήρξε η οποιαδήποτε περαιτέρω μετακίνηση από τις θέσεις τους».

Εξήγησε, όμως, πως το θέμα της νέας στρατηγικής είναι διαφορετικό και αδιαμφισβήτητη η έλλειψη εργατικού δυναμικού. «Δεν  μπορώ να φανταστώ ότι πρέπει να αφήσουμε τη γεωργοκτηνοτροφία χωρίς εργάτες», ούτε και την τουριστική βιομηχανία χωρίς χέρια και να παραπέμψουμε στην επόμενη Κυβέρνηση το θέμα. Καθώς, εξήγησε, όταν αναλάβει ο νέος υπουργός θα περάσουν δυο – τρεις μήνες μέχρι να ενημερωθεί και θα φτάσουμε τον Μάιο που ξεκινά ο τουρισμός, όταν τότε θα πρέπει να έχουμε ήδη στελεχωμένη την τουριστική βιομηχανία. Εξήγησε ακόμα πως, σε αντίθεση με το θέμα της ΑΤΑ, όπου η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει κάτι, η απόφαση της για το ζήτημα των αλλοδαπών μπορεί αλλάξει εύκολα από τη νέα κυβέρνηση. «Αυτή η Κυβέρνηση έχει την εκτελεστική εξουσία μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι λοιπόν τις 28 Φεβρουαρίου θα εκτελώ τα καθήκοντα μου ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δεν πρόκειται να αναβάλω την οποιαδήποτε εκτέλεση των καθηκόντων μου και να την δώσω στον επόμενο», συμπλήρωσε.

Φεβρουάριο το call center

Μεγάλο μέρος της χθεσινής παρουσίασης του απολογισμού του έργου του Υπουργείου Εργασίας αναλώθηκε στα όσα έχουν ήδη γίνει από το 2013 έως σήμερα, με τον Κ. Κούσιο να καταγράφει τη συμβολή της μ. Ζέτα Αιμιλιανίδου για τα επιτεύγματα του υπουργείου. Στάθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου κατέγραψε αύξηση κατά 60% από το 2013 μέχρι το 2023, καθώς από 759 εκατ. το  2013 ο φετινός ανέρχεται στα €1,22 δισ. (μαζί με αυτόν του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας), υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων το ΕΕΕ, τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό κ.α.

Αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα έχει για το συνταξιοδοτικό στις 7 του μήνα με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και στο τηλεφωνικό κέντρο που θα εξυπηρετεί πολίτες, με στόχο να τερματιστούν οι αναπάντητες κλήσεις προς υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, που σήμερα αγγίζουν τις 3 χιλ. ημερησίως! Για το call center, που αρχικά αναμενόταν να λειτουργήσει στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Κούσιος ανέφερε πως υπήρξαν κάποια προβλήματα που προκάλεσαν καθυστέρηση, με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που όμως επιλύθηκαν με τη συμβολή και του υφυπουργού Καινοτομίας και ανακοίνωσε πως το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει εντός Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΟ

Τεταμένες σχέσεις

Ήταν ο εθνικός κατώτατος μισθός, μετά η ΑΤΑ και τώρα η στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών. Θέματα που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των συντεχνιών για τον χειρισμό των ζητημάτων από τον υπουργό Εργασίας. Δυσαρέσκεια που κορυφώθηκε με την απουσία, χθες, των συντεχνιών από τον απολογισμό του Υπουργού Εργασίας, παρά το γεγονός ότι προσκλήθηκαν, όπως και οι εργοδοτικές οργανώσεις, που εκπροσωπήθηκαν. Ο υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει την απουσία χωρίς, όμως, να θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά. Οι οποίες, όπως πληροφορούμαστε, ήθελαν να στείλουν το μήνυμα που όλοι αντιλήφθηκαν. Προφανώς και ο υπουργός καλείται να διαφυλάξει την εργατική ειρήνη αλλά και την τριμερή συνεργασία. Με την ίδια ευθύνη, όμως, να βαραίνει και τις συντεχνίες και τους εργοδότες.