Κόκκινο στον υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο άναψαν και οι τρεις συντεχνίες που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις προτάσεις του για νέα στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες, χωρίς να κρύβουν την ενόχλησή τους για την ανακίνηση του ζητήματος παραμονές των εκλογών, χωρίς να προηγηθεί διάλογος.

ΣΕΚ, ΠΕΟ, και ΔΕΟΚ καλούν τον υπουργό να μην προχωρήσει με αλλαγές στην υφιστάμενη πολιτική και να αφεθεί το θέμα να απασχολήσει τη νέα Κυβέρνηση, καταγράφοντας και το γεγονός ότι κάτι τέτοιο αποφασίστηκε και για το θέμα της ΑΤΑ, που απασχολεί κυρίως τους εργαζόμενους, ενώ το θέμα των αλλοδαπών εργατών αφορά πρωτίστως την εργοδοτική πλευρά.

Οι επικεφαλής της ΠΕΟ και της ΔΕΟΚ, μάλιστα, με τις επιστολές τους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, εφόσον η νέα στρατηγική προωθηθεί μονομερώς και εφαρμοστεί, την ίδια ώρα που ο Κ. Κούσιος φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν κάνει βήμα πίσω ο Κούσιος για ξένους εργάτες

Εξόχως ελλειμματικά

Στην επιστολή του γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσας προς τον Κ. Κούσιο, η οποία κοινοποιήθηκε και προς τον ΠτΔ, αναφέρεται πως δεν έγινε κανένας κοινωνικός διάλογος, όπως ήταν προγραμματισμένο να γίνει από το αρμόδιο υπουργείο και τα όσα έχουν σχεδιαστεί είναι εξόχως ελλειμματικά. Σημειώνεται πως το  θέμα θα πρέπει να διασυνδεθεί με το γενικότερο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και με στοχευμένες πολιτικές κατάρτισης και διασύνδεση των αναγκών της αγοράς εργασίας με το εκπαιδευτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, στη νέα πολιτική θα πρέπει να καθορίζονται συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια, με κυριότερο αυτό της τήρησης συλλογικών συμβάσεων για κάθε άδεια, όπως προβλέπει και υφιστάμενη εγκύκλιος.

Ενστάσεις εκφράζονται και για τις οροφές που προτείνονται όσον αφορά το ξένο προσωπικό, με τη ΣΕΚ να σημειώνει πως το ποσοστό του 30% το οποίο θα αυξάνεται στο 50% χρειάζεται σοβαρή συζήτηση. «Μπορεί – πιθανόν – να συζητήθηκε με την εργοδοτική πλευρά, όμως μαζί μας δεν έγινε καμία συζήτηση. Η εφαρμογή συλλογικής σύμβασης πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την παραχώρηση αδειών, έτσι που να μην δημιουργούνται συνθήκες εκμετάλλευσης των εργαζομένων, έχοντας επιπρόσθετα υπόψη και τον στόχο της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προωθούμενης ευρωπαϊκής στρατηγικής, για κάλυψη του 80% των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις», αναφέρεται.

Ετεροβαρής και μονόπλευρη

Στη δική της απάντηση, η γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους ζητά χωρίς περιστροφές την απόσυρση της πρότασης του υπουργού, την οποία χαρακτηρίζει ετεροβαρή και μονόπλευρη. Υπενθυμίζει ότι η ΠΕΟ είχε θέσει από το 2018 την ανάγκη αλλαγής της στρατηγικής «ανησυχώντας για τα φαινόμενα χρησιμοποίησης των εργαζομένων από τρίτες χώρες ως φτηνή εργασία και από το γεγονός παραχώρησης εγκρίσεων σε επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση». Αναφέρει πως δεν υπήρξε διάλογος και παρατηρεί ότι αυτό που επιχειρείται «είναι διεύρυνση της δυνατότητας των εργοδοτών να χρησιμοποιούν φτηνό ξένο εργατικό προσωπικό, κάτι που διευρύνει την απορρύθμιση και μειώνει περαιτέρω την εμβέλεια των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

«Δεν μπορεί να μην παρατηρήσουμε ότι ενώ για την ΑΤΑ επιλέξατε να τερματίσετε τις όποιες μεσολαβητικές σας ενέργειες, παραπέμποντας το θέμα στην επόμενη Κυβέρνηση, για την Στρατηγική Απασχόλησης Εργαζομένων από τρίτες χώρες, ένα θέμα το οποίο σαφώς και αφορά τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές για τις εργασιακές σχέσεις, την απασχόληση και το ανθρώπινο δυναμικό, προωθείτε αποφάσεις ετεροβαρείς και μονόπλευρες που ικανοποιούν τις θέσεις της εργοδοτικής πλευράς, λίγες μέρες πριν από τη λήξη της θητείας σας», συνεχίζει.

Η κ. Χαραλάμπους προειδοποιεί πως «σε περίπτωση που προχωρήσετε σε απόφαση, οι συντεχνίες μας είναι αποφασισμένες εκεί και όπου προωθείται μονομερώς η εν λόγω στρατηγική να λαμβάνουν μέτρα». Προσθέτει πως ήδη είναι πολλές οι περιπτώσεις, ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία και την εστίαση, όπου, παρά τη διαφωνία της συνδικαλιστικής πλευράς στις τεχνικές επιτροπές γιατί δεν εφαρμόζουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το Τμήμα Εργασίας προχωρεί σε εγκρίσεις.

Προειδοποίηση και από ΔΕΟΚ

Στο ίδιο πνεύμα και η επιστολή του προέδρου της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου προς τον υπουργό Εργασίας. Αναφέρει πως δεν αποδέχεται τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην προτεινόμενη στρατηγική, απαριθμώντας σειρά λόγων, όπως το ότι δεν τηρήθηκε η προϋπόθεση επαρκούς κοινωνικού διαλόγου αλλά και γιατί ενισχύεται η ανεξέλεγκτη εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα την περεταίρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. «Παράκλησή μας να σεβαστείτε τα εργασιακά θέσμια του τόπου, παραπέμποντας το σημαντικό αυτό θέμα στην επόμενη Κυβέρνηση, για ουσιαστικό και ολοκληρωμένο κοινωνικό διάλογο», συνεχίζει ο κ. Αναστασίου, προειδοποιώντας ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΟΚ δεν πρόκειται να αποδεχτεί προειλημμένες αποφάσεις και πολιτικές, που ουσιαστικά μετατρέπουν την Κύπρο σε χώρα φτηνού εργατικού δυναμικού».