Ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη χρήση ενός ψηφιακού γεν θα ξεκινήσει τον Απρίλιο η Ιαπωνία όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας. 

Χρειάστηκαν δύο χρόνια δοκιμών από την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) για να αποφασιστεί αν τελικά θα εκδώσει ψηφιακό νόμισμα (CBDC). Η BoJ βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο ως προς τον επικεφαλής της καθώς από τον Απρίλιο αναμένεται να αναλάβει το τιμόνι της ο Καζούο Ουέντα. 

“Η ελπίδα μας είναι ότι το πιλοτικό πρόγραμμα θα οδηγήσει σε βελτιωμένους σχεδιασμούς μέσω συζητήσεων με ιδιωτικές επιχειρήσεις”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της BOJ. 

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, η BOJ θα διεξάγει προσομοιωμένες συναλλαγές με ιδιωτικούς φορείς σε δοκιμαστικό περιβάλλον, είπε προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει την BOJ να είναι έτοιμη σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να εκδώσει ψηφιακό γιεν, ανέφερε η τράπεζα.

Αν και δεν υπάρχει σχέδιο να το πράξει προς το παρόν, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να διεξάγει πειράματα που αφορούν πραγματικές συναλλαγές μεταξύ των λιανοπωλητών και των καταναλωτών στο μέλλον, είπε.

Η Ιαπωνία και άλλες προηγμένες οικονομίες επιδιώκουν να καλύψουν τη διαφορά με την Κίνα, η οποία πρωταγωνιστεί σε μια παγκόσμια κούρσα για την ανάπτυξη CBDC και έχει ενισχύσει τα πιλοτικά προγράμματα για πληρωμές λιανικής.