Από την πίσω πόρτα το Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών (ΣΕΚΠ) αποφάσισε κατά πλειοψηφία και παρά την αρνητική ψήφο όλων των μελών των κυβερνητικών υπηρεσιών, να βολέψει τον νυν αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΣΕΚΠ, του οποίου η σύμβαση τερματίζεται κανονικά στις 30 Απριλίου 2023.

Η απόφαση του Συμβουλίου λήφθηκε παρά την απόφαση του υπουργού Γεωργίας, μετά από σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, να μην εγκρίνει την παράταση μίσθωσης υπηρεσιών του αναπληρωτή διευθυντή, αφού σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνει αυτόματα 30 μήνες εργασίας, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε εργοδοτούμενο αορίστου χρόνου. Έτσι, στην περίπτωση λουκέτου στο ΣΕΚΠ, που με βάση την τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 21/6/2022 τερματίζεται η λειτουργία του στις 30/9/2023, θα φορτωθεί το δημόσιο το εν λόγω πρόσωπο, αφού θα παραμείνει στη δημόσια υπηρεσία και θα πληρώνεται, χωρίς ουσιαστικά να χρειάζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο αρμόδιος Υπουργός διεμήνυσε ήδη στον πρόεδρο του ΣΕΚΠ ότι ξεκάθαρα δεν δίνει την έγκρισή του. Επομένως, πρέπει να τερματιστεί αμέσως η σύμβαση που έληξε στις 20/4/2023. Παράλληλα, τονίστηκε στα μέλη ότι οι ομάδες πατατοπαραγωγών έχουν τη δυνατότητα να τον εργοδοτούν με δικά τους έξοδα. Ο αρμόδιος Υπουργός αναμένει μέχρι την προσεχή Τρίτη την οριστική απόφαση του ΣΕΚΠ, προτού προχωρήσει στα επόμενα βήματα, σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. 

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, στις 7/4/2023 το Δ.Σ. ΣΕΚΠ έλαβε απόφαση για ανανέωση της σύμβασης του αναπληρωτή γ.δ. του ΣΕΚΠ. Ακολούθως το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) στις 10/4/2023 απευθύνθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας τις απόψεις του οι οποίες λήφθηκαν στις 13/4/2023. Με βάση τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας η απόφαση για τη μίσθωση υπηρεσιών πρέπει να τύχει της έγκρισης του υπουργού. Η Νομική Υπηρεσία επισημαίνει ότι η απόφαση για διορισμό προσώπου ως αναπληρωτής γ.δ. δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς υπουργική έγκριση. Τονίζει δε ότι τυχόν ανανέωση της εργοδότησης «χωρίς την έγκριση του αρμόδιου Υπουργού, δεν μπορεί να επιφέρει έννομα αποτελέσματα, ως ημιτελής ενέργεια. Εάν δε η νέα περίοδος απασχόλησης αρχίσει εντοίς πράγμασοι, τότε αυτή καθίσταται παράνομη». Όπως αναφέρεται, το ΣΕΚΠ θα πρέπει να προωθήσει την απόφασή του για έγκριση, στον αρμόδιο υπουργό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύντομα οι ανακοινώσεις ημικρατικών και επιτρόπων

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, ενδεχόμενη μετατροπή του αναπληρωτή διευθυντή σε εργοδοτούμενο αορίστου χρόνου θα οδηγούσε στο να παραμείνει σε πολύ υψηλή θέση στην ιεραρχία της δημόσιας υπηρεσίας, άτομο που δεν θα έχει καταλάβει τη εν λόγω θέση μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες πρόσληψης, ανοικτές στον κάθε προσοντούχο γι’ αυτήν πολίτη, όπως επίσης, άτομο πεπειραμένο σε τομέα αρμοδιοτήτων που θα έχει αποσπαστεί από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που συνεπώς, η όποια εμπειρία του, δεν θα έχει τη χρηστικότητα που θα της απονέμετο, εντός του κύκλου εργασιών του ΣΕΚΠ.

Μετά την επιστολή του ΥΓΑΑΠ προς τον πρόεδρο του ΣΕΚΠ, με την οποία διασαφηνιζόταν ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δεν εγκρίνει την απόφαση για παράταση της μίσθωσης υπηρεσιών του αναπληρωτή γενικού διευθυντή ΣΕΚΠ και γινόταν αναφορά στο περιεχόμενο της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, προκειμένου να περιέλθει σε γνώση των μελών και να λάβουν σοβαρά υπόψη τις θεσμοθετημένες διαδικασίες, οι οποίες εδράζονται σε ρητές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και οι οποίες θα πρέπει απαραίτητα να ακολουθούνται, συνήλθε εκ νέου το Δ.Σ του ΣΕΚΠ. Και αντί να λάβει υπόψη του το Δ.Σ. ότι τυχόν παρέκκλιση από αυτές ενέχει σοβαρούς κινδύνους, καθιστώντας νομικά ευάλωτες τις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται, σε νέα συνεδρία του ημερ. 19/4/2023 επαναβεβαίωσε την προηγούμενη απόφασή του, αγνοώντας τις υποδείξεις τόσο του υπουργού όσο και της Νομικής Υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι ακολούθως το υπουργείο Γεωργίας κάλεσε εκ νέου το Δ.Σ. του ΣΕΚΠ όπως ανακαλέσει την απόφασή του από τη στιγμή που αυτή είναι παράτυπη και δεν τυγχάνει της έγκρισης του αρμόδιου υπουργού. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΠ ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να μεταφέρει την οριστική αρνητική απόφαση του υπουργού στα μέλη του Δ.Σ.  

Επισημαίνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφασή του ημερ. 18/10/2022, αποφάσισε όπως στην μελέτη που θα διεξαχθεί από εξειδικευμένο φορέα και στην οποία θα παρουσιάζονται εισηγήσεις για τη μετεξέλιξη του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών, πέραν των θεμάτων οργάνωσης, διοίκησης του οργανισμού και τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, συμπεριληφθούν σενάρια και εισηγήσεις αναφορικά με το μέλλον του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών. Σημειώνεται ότι η εν λόγω μελέτη πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου 2023. 

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια δίνεται παράταση ζωής στη λειτουργία του ΣΕΚΠ με αλλεπάλληλες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Και αυτό λόγω της θέσης του υπουργείου Γεωργίας πως τυχόν διάλυση του Συμβουλίου αναμένεται να προκαλέσει διατάραξη στην παραγωγή και εμπορία του προϊόντος, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην εξωτερική αγορά, με αρνητικές συνεπακόλουθες συνέπειες στους γεωργούς που συνεργάζονται με το ΣΕΚΠ. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει τη ξεκάθαρη και διαχρονική θέση ότι πρέπει να τερματιστεί η λειτουργία του ΣΕΚΠ, συμφώνησε στη συνέχιση λειτουργίας του, με προϋπόθεση αυτή να μη δημιουργεί οικονομική επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά το Κράτους. Το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημιουργίας κρατικής εταιρείας, όπως επίσης και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οριστικής αναστολής των εργασιών του Συμβουλίου, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν. 

Κρατούν το Συμβούλιο ζωντανό με αποφάσεις Υπουργικού

Το Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών (ΣΕΚΠ) αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και διέπεται από τον περί Εμπορίας Κυπριακών Πατατών Νόμο του 1964 και τους σχετικούς με τον Νόμο Κανονισμούς. Το 2010, μετά από σχετική τροποποίηση του υπό αναφορά Νόμου, το ΣΕΚΠ είναι αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με εξαίρεση την υποχρέωση του κράτους για συμπλήρωση της ετήσιας οικονομικής δαπάνης για καταβολή των συντάξεων και ωφελημάτων των δικαιούχων του Οργανισμού. 

Στις 5/6/2013 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση του ΣΕΚΠ εντός δύο ετών από την ημερομηνία λήψης της απόφασης και την ανάληψη των δραστηριοτήτων του από αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών. 

Στις 9/9/2015 αποφασίστηκε η έγκριση της παράτασης λειτουργίας του ΣΕΚΠ μέχρι τις 31/8/2016.

Στις 5/9/2016 αποφασίστηκε η έγκριση της παράτασης λειτουργίας του ΣΕΚΠ μέχρι τις 31/12/2017. 

Στις 21/11/2017 αποφασίστηκε η έγκριση της παράτασης λειτουργίας του ΣΕΚΠ μέχρι τις 31/12/2018.

Στις 2/1/2019 αποφασίστηκε η έγκριση της παράτασης λειτουργίας του ΣΕΚΠ μέχρι τις 31/12/2021. 

Στις 21/12/2021 αποφασίστηκε η έγκριση της παράτασης λειτουργίας του ΣΕΚΠ μέχρι τις 30/9/2022.

Στις 21/6/2022 αποφασίστηκε η έγκριση της παράτασης λειτουργίας του ΣΕΚΠ μέχρι τις 30/9/2023.

Σύντομα αναμένεται νέα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση της παράτασης λειτουργίας του ΣΕΚΠ μέχρι τις 30/9/2024.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Τέρμα η εκμετάλλευση

Την καλή και προς όφελος των Κυπρίων πατατοπαραγωγών πρόθεση του υπουργείου Γεωργίας να κρατήσει ζωντανό, για λίγο ακόμα χρονικό διάστημα, το Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών (ΣΕΚΠ), φαίνεται να εκμεταλλεύονται κάποιοι. Στόχος τους η μονιμοποίηση συγκεκριμένου προσώπου, που φαίνεται να ανήκει και σε συγκεκριμένο κομματικό χώρο, στη δημόσια υπηρεσία, χωρίς η υπηρεσία να το έχει ανάγκη, χωρίς νομότυπες διαδικασίες και χωρίς κριτήρια. Είναι με τέτοιου είδους πρακτικές που η δημόσια υπηρεσία έγινε σταδιακά «υδροκέφαλη», με το κόστος λειτουργίας της να εκτοξεύεται και να καταλαμβάνει ένα τεράστιο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού. Επί του συγκεκριμένου, ελπίζουμε να επικρατήσουν δεύτερες, σοφότερες σκέψεις στο ΣΕΚΠ, ώστε να μην επαληθευτούν οι φόβοι για τους οποίους το υπουργείου Οικονομικών ήθελε να τερματίσει τη λειτουργία του. Το ΣΕΚΠ οφείλει να λειτουργεί με διαφάνεια, χωρίς την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, προς όφελος όλων των πατατοπαραγωγών της Κύπρου. Τέρμα η εκμετάλλευση!