Επί ποδός βρίσκονται οι επιχειρήσεις για την εφαρμογή από αύριο Παρασκευή του μηδενικού ΦΠΑ σε επτά κατηγορίες προϊόντων. Από χθες, οι υπεραγορές, τα καταστήματα λιανικής πώλησης καθώς και τα φαρμακεία άρχισαν την καταμέτρηση των αποθεμάτων των συγκεκριμένων προϊόντων, κάτι το οποίο προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία ΦΠΑ και άλλες προετοιμασίες για την εφαρμογή του διατάγματος.

Το Τμήμα Φορολογίας εξέδωσε χθες εγκύκλιο με τα προϊόντα τα οποία θα υπόκεινται σε μηδενικό ΦΠΑ, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μειώσουν έγκαιρα τις τελικές τιμές. Επίσης, πρέπει να γίνει και αναπροσαρμογή των τιμών στις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων.Όπως μας λέχθηκε, γίνονται σκέψεις από επιχειρήσεις ώστε τα προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ να έχουν ειδική σήμανση, έτσι ώστε να εντοπίζονται πιο εύκολα από τους καταναλωτές.

«Αλωνίζουν» την αγορά

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες λειτουργοί της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, του υπουργείου Ενέργειας, «αλωνίζουν» την αγορά. Συγκεκριμένα, διενεργούν ελέγχους στις επιχειρήσεις οι οποίες πωλούν τις επτά κατηγορίες προϊόντων, για να διαπιστώσουν τις τιμές πώλησής τους πριν από την εφαρμογή και -ακολούθως- μετά την εφαρμογή του μέτρου. Στόχος της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή είναι να αποτρέψει ή να καταγγείλει φαινόμενα αισχροκέρδειας, ώστε από τον μηδενισμό του ΦΠΑ και την απώλεια κρατικών εσόδων να επωφεληθεί ανάλογα ο καταναλωτής. Αρμόδια πηγή σημείωσε πως οι έλεγχοι των λειτουργών της Υπηρεσίας αναμένεται να ενισχυθούν αμέσως μετά την εφαρμογή του μηδενικού ΦΠΑ.

Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες καλούν τους καταναλωτές να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα και μόλις διαπιστώσουν περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες δεν έχουν συμμορφωθεί με την κυβερνητική απόφαση ή αύξησαν τις τιμές τους να ενημερώνουν τις αρχές. Το μέτρο θα είναι σε ισχύ για έξι μήνες και συγκεκριμένα μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο ύψους €11 εκατ.

Ικανοποίηση από καταναλωτές

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως θα πρέπει οι αρμόδιοι να παρακολουθούν και να κατανομάζουν τα σημεία πώλησης στα οποία δεν εφαρμόζεται το μέτρο μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ. Όπως είπε, η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι υποχρεωτική ως προς τη μείωση και της λιανικής τιμής πώλησης (σ.σ. με την έννοια ότι οι επιχειρήσεις μπορούν αν το θελήσουν να καρπωθούν το όφελος από τη μείωση του φόρου, αυξάνοντας ανάλογα τις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων), προσθέτοντας πως η μείωση του ΦΠΑ θα φανεί στις αποδείξεις που λαμβάνουν οι καταναλωτές, αφού δεν θα καταγράφεται στο κάτω μέρος η χρέωση ΦΠΑ για τα προϊόντα για τα οποία έχει αποφασιστεί η ελάφρυνση.

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, πιθανόν να υπάρξουν παράπονα καταναλωτών στις περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις έχουν ήδη ανακοινώσει προσφορές σε κάποια από τα προϊόντα, τα οποία από την Παρασκευή θα είναι με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, και τις οποίες ίσως καταργήσουν, διότι «δεν έχουν επιλογή» και να ανακοινώσουν τις κανονικές τιμές πώλησης.

Την κυβερνητική απόφαση χαιρέτισε και η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως η απόφαση για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων και η αναμενόμενη υιοθέτηση της πλατφόρμας e-kalathi δείχνουν τις καλές προθέσεις της Κυβέρνησης.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΕΒΕ, με την οποία χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργικού να επιβάλλεται μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα ευρείας χρήσης. Κατά το ΚΕΒΕ, η απόφαση αποτελεί άμεσο μέτρο συγκράτησης των τιμών, που θα βοηθήσει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα των ευάλωτων νοικοκυριών.

Το ΚΕΒΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε από τον Μάϊο του 2022 την εφαρμογή του μέτρου αυτού για ανακούφιση των νοικοκυριών».

Έρχονται και νέα ανακουφιστικά μέτρα

Ο μηδενισμός του ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας χρήσης εντάσσεται στο πακέτο μέτρων που λαμβάνει και προωθεί η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας και ανακούφιση των κυπριακών νοικοκυριών, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Όπως σημειώνει, το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα και περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

«Σε συνάρτηση με το τελευταίο αυτό μέτρο, έχει ανακοινωθεί πρόσφατα και η πρόταση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία της πλατφόρμας “e-kalathi”, ένα ψηφιακό εργαλείο άμεσης ενημέρωσης για τις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων αλλά και η απόφαση για παράταση των μέτρων για επιδότηση κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε την Τρίτη, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ότι θα μελετηθεί τις επόμενες μέρες η μείωση του ΦΠΑ και σε μια σειρά άλλων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, ενδεχομένως να δημιουργηθούν και νέες κατηγορίες ΦΠΑ, πέραν των υφιστάμενων βασικών κατηγοριών για 5% και 19%. Στη νέα κατηγορία προϊόντων με χαμηλότερο ΦΠΑ ενδεχομένως να περιληφθούν και προϊόντα οικιακού καθαρισμού ή πλυσίματος, τα οποία συνεπάγονται σημαντικό -και αναπόφευκτο- κόστος για τα νοικοκυριά.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στα μέτρα για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της Κύπρου, τα οποία ενισχύθηκαν με την πρόσφατη έγκριση του σχεδίου για “Εικονικό Συμψηφισμό Λογαριασμών” (Virtual Net Billing), το οποίο επιτρέπει σε επιχειρήσεις και οργανισμούς να παράγουν για τις ανάγκες τους φθηνότερο ηλεκτρισμό από φωτοβολταϊκά, αλλά και τη συμπερίληψη των εκτοπισθέντων που διαμένουν μόνιμα σε κατοικίες που βρίσκονται σε προσφυγικούς συνοικισμούς στους δικαιούχους αυξημένης χορηγίας μέσω του Σχεδίου Χορηγιών «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες». Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, στα μέτρα ανακούφισης πολιτών εντάσσεται και η πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών προς τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για μείωση των δανειστικών επιτοκίων και των τραπεζικών χρεώσεων, κάτι, όπως σημειώνει, που προσεγγίζεται θετικά από τις τράπεζες. Καταλήγοντας, τόνισε πως τα κυβερνητικά μέτρα θα εμπλουτίζονται και θα αξιολογούνται ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες της οικονομίας και του πληθωρισμού.