Kινδύνους για νέα αύξηση του πληθωρισμού προκαλεί η νέα σοβαρή κρίση στη Μέση Ανατολή, περιπλέκοντας τις επικείμενες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για μειώσεις ή όχι των επιτοκίων δανεισμού, με αποτέλεσμα οι προσδοκίες για μικρή ελάφρυνση των δόσεων για εξόφληση δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων να κλονίζονται.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποσχέθηκε στις 11 Απριλίου, πριν τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Ιράν και Ισραήλ, ότι θα μειώσει τον Ιούνιο τα επιτόκια, σημειώνοντας όμως ότι αυτό θα γίνει αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο.

Εκ των πραγμάτων, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο, καθώς ο σκληρός πυρήνας των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης, που είναι και η πλειονότητα, δεν θα εγκαταλείψει εύκολα την πολιτική της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, αν δεν σιγουρευτεί ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται προς τα κάτω και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν υπέρμετρα οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αναβάλει προς το παρόν την πρώτη της μείωση στα επιτόκια, η οποία στις αρχές του έτους αναμενόταν για τον Μάρτιο. Η FED περιμένει, όπως αναφέρθηκε, περισσότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, μια πιο ακραία κλιμάκωση της κατάστασης, με την έννοια του αποκλεισμού από το Ιράν (με τη συνέργεια των Χούθι της Υεμένης) των στενών του Ορμούζ, θα οδηγήσει σε πιο γενικευμένη ενεργειακή κρίση, αφού πλέον θα τεθεί σε κίνδυνο το 20% του παγκόσμιου εμπορίου.

 Σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε μια κλιμάκωση των τιμών, όχι μόνο του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου, που θα φέρει σε ανοδική τροχιά τον πληθωρισμό της Ευρώπης.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σοβαρές συνέπειες και για την Ευρωζώνη αλλά και για την Κύπρο. Η ΕΚΤ θα αναστείλει κάθε συζήτηση για αποκλιμάκωση των επιτοκίων, κάτι που η αγορά αναμένει για τον Ιούνιο, πριν μεσολαβήσει η απειλή πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στις 11 Απριλίου, αναφερόμενη στους γεωπολιτικούς κινδύνους με αφορμή την απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, είχε αναφέρει ότι «μια υποτονική παγκόσμια οικονομία ή μια περαιτέρω επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου θα επηρέαζαν ανασταλτικά την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ.

 Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελούν σημαντικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η εμπιστοσύνη των προϊόντων και των νοικοκυριών για το μέλλον και να διαταραχθεί το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό περιλαμβάνουν τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, ιδίως στη Μέση Ανατολή, που θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας και το κόστος των εμπορευματικών μεταφορών προς τα πάνω σε βραχυπρόθεσμα ορίζοντα και να διατηρηθούν το παγκόσμιο εμπόριο.

Ο πληθωρισμός θα μπορούσε επίσης να διαμορφωθεί σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι προβλέπεται εάν οι μισθοί αυξηθούν περισσότερο από ό, τι περισσότερο ή εάν τα περιθώρια κέρδους αποδεικνύονται πιο ανθεκτικά.

 Αντιθέτως, ο πληθωρισμός μπορεί να είναι απροσδόκητος χαμηλός εάν η νομισματική πολιτική περιορίσει τη ζήτηση περισσότερο από ό,τι ισχύει ή εάν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απρόσμενα».