Στα σημαντικά επιτεύγματα που πέτυχε μαζί με τους συνεργάτες του εστιάστηκε ο απερχόμενος CEO της Τράπεζας Κύπρου, John Hourican στην ομιλία του κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας. Μεταξύ άλλων ο κ. Hourican ανάφερε πως σήμερα η τράπεζα έχει σημαντική βελτιωμένη ποιότητα ισολογισμού, ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση, μικρότερο δίκτυο καταστημάτων, καλύτερη τεχνολογία και με σαφές πλάνο επίτευξης των στόχων της.
«Έχουμε μειώσει τους κινδύνους που συνδέονταν με την ιδιοκτησία τραπεζών στο εξωτερικό, επικεντρώνοντας το επιχειρηματικό μας μοντέλο και την κεφαλαιακή μας βάση στην εγχώρια αγορά. Είμαστε η μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο», ανάφερε χαρακτηριστικά.
 
Αναλυτικότερα ο κ. Hourican εστιάσθηκε στην βελτίωση σημαντικών τραπεζικών δεικτών για το 2018 όπως είναι η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας η οποία ενισχύθηκε σημαντικά.  «Η κεφαλαιακή μας θέση ενισχύθηκε σημαντικά. Στις 31 Δεκεμβρίου 2018, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθαν σε 15.4% και 18.3% αντίστοιχα, αναπροσαρμοσμένοι για το Helix και συγκεκριμένες  φορολογικές νομοθετικές μεταβολές. Αυτοί οι κεφαλαιακοί δείκτες είναι πολύ πιο πάνω από τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις», σημείωσε.
Όσο αφορά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια ο κ. Hourican υπέδειξε τα ακόλουθα:
«Τα ΜΕΔ μειώθηκαν οργανικά κατά €1.4 δις. ή 16% σε €7.5 δις. Το Project Helix, επιτάχυνε περισσότερο αυτή τη μείωση σε €4.8 δις. Το ποσοστό ΜΕΔ  προς δάνεια μειώθηκε στο 36% και η κάλυψη με προβλέψεις ανήλθε σε 47% στο τέλος του 2018, αναπροσαρμοσμένα για το Helix».
Παράλληλα, πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια ήταν σημαντικά για το ταξίδι προς την ανάκτηση και πάλι της ηγετικής θέσης της τράπεζας. «Έχουμε μειώσει σημαντικά το επίπεδο των ΜΕΔ. Έχουμε πλεονάζουσα ρευστότητα.  Έχουμε ικανοποιητικά κεφάλαια.  Έχουμε διατηρήσει το μερίδιο αγοράς μας και έχουμε ικανοποιητικά επίπεδα κερδοφορίας για τις κύριες εργασίες μας. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην ολοκλήρωση της μείωσης κινδύνου στον ισολογισμό και επικεντρωνόμαστε και πάλι στη στήριξη της ανάκαμψης της Κυπριακής οικονομίας. Παρόλο που μένουν αρκετά που πρέπει να γίνουν για την ανάκτηση της ανάκτηση της ισχυρής της θέσης αυτού του οργανισμού, είμαι βέβαιος ότι έχουμε τα κατάλληλα δομικά στοιχεία για να επιτύχουμε τελικά τους στόχους μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Hourican.
 
Πηγή: Philenews/Insider