• Τα παιδιά του ίντερνετ, της ελλειμματικής προσοχής και του multitasking
  • «iGEN» («Γενιά Ζ» στα ελληνικά) είναι η επόμενη γενιά που μπαίνει στην αγορά εργασίας. Μια γενιά  που κατά κοινή ομολογία των ειδικών έρχεται με τα δικά της «θέλω» για να ταράξει τα νερά στις επιχειρήσεις.

Ως εν ενεργεία υποψήφια άτομα για ανθρώπινο δυναμικό για πρώτη φορά ιστορικά υπάρχουν τέσσερις γενιές κατά τον γνωστό Κύπριο καθηγητή Στρατηγικής & Επιχειρηματικότητας του London Business School, Κώστα Μαρκίδη, οι baby boomers,  οι Generation X, οι Millenials και οι iGen ή γενιά Ζ.

Όσον αφορά τους τελευταίους που απασχόλησαν τον καθηγητή στην διάλεξη που παρουσίασε στο ξενοδοχείο Almyra και διοργάνωσε το Round Table 7 της Πάφου, σημείωσε εμφαντικά πως ήρθαν για αλλάξουν τα επιχειρηματικά και εργασιακά ήθη.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ iGENs

Oι περισσότεροι  έχουμε ακούσει ή γνωρίζουμε τον όρο «millennials» και ανήκουμε σε αυτή την γενιά.  Τα παιδιά της χιλιετίας, όπως λέγονται στα ελληνικά, είναι αυτοί  που γεννήθηκαν κυρίως τη δεκαετία του ’80 και ενηλικιώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, βίωσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία ξέσπασε το 2008, και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα  που «γέννησε» η παγκοσµιοποίηση. Είναι η γενιά που ενώνει της γενιές που μεγάλωσαν με χωρίς διαδίκτυο και αυτές που έπονται που γνώρισαν μόνο το διαδίκτυο. Ωστόσο, αυτό που έρχεται μετά τους millennials είναι µια γενιά εξίσου δημοφιλής, την οποία οι ειδικοί στον χώρο της εργασίας έχουν «βαφτίσει» Generation Z  ή iGen. Μια γενιά ελπιδοφόρα µεν κατά κάποιους , αλλά µε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δεν θεωρείται απλώς εξοικειωμένη µε το διαδίκτυο, αλλά ταυτίζεται µε αυτό. Πρόκειται για την πρώτη γενιά χωρίς προϊντερνετική ζωή, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε µε τα «έξυπνα» τηλέφωνα και συσκευές, μια γενιά που δεν γνωρίζει πώς είναι να ζεις χωρίς social media. Για όλα τα παραπάνω απέκτησε και την επωνυμία iGen.

Ηλικιακά, ο καθηγητής Μαρκίδης την τοποθετεί στα άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ1996 και 2015. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτήν γενιά είναι πιο πρακτικά, πιο ρεαλιστικά και πιο σοβαρά από τους millennials, κατά κάποιους ειδικούς. Σύμφωνα  µε πρόσφατη μελέτη του ερευνητικού κέντρου στις ΗΠΑ, η σχέση τους µε το χρήμα είναι πολύ πιο «έξυπνη» σε σχέση µε τους προκατόχους τους. Το 77% της γενιάς Ζ κερδίζει τα δικά του χρήματα µέσω εργασίας μερικής απασχόλησης ή ως free-lancer, ενώ μέχρι την ηλικία των 14, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, έχει ήδη βγάλει κάποια χρήματα από πώληση µέσω διαδικτυακών εργαλείων, όπως είναι το e-Bay. Το 12%  αναφέρει η έρευνα πως εξοικονομεί ήδη χρήματα για τη συνταξιοδότηση.

Κατά την Goldman Sachs η παραπάνω συμπεριφορά  εξηγείται σε έναν βαθμό από το γεγονός ότι  είναι η γενιά που μεγάλωσε μέσα σε κοινωνικοπολιτική και οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα, βίωσαν την αλματώδη αύξηση των χρεών των γονιών τους, το «κραχ» του 2008, είναι παιδιά της ύφεσης. Χαρακτηρίζονται όμως ως περισσότερο πραγματιστές.

Κώστας Μαρκίδης, Καθηγητής Στρατηγικής & Επιχειρηματικότητας του London Business School

Υπάρχουν όμως και οι παθογένειες που τους καθορίζουν και για αυτό χρήζουν ειδικής μεταχείρισης ως ανθρώπινο δυναμικό. Είναι λιγότερο προσεκτικοί αλλά πιο ενημερωμένοι, είναι λιγότερο πιστοί σε μια επιχείρηση αλλά είναι ποιο «άνετοι» ψηφιακά και τεχνολογικά. Επίσης έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τους εργοδότες τους και διεκδικούν περισσότερα. Τα πιο κύρια χαρακτηριστικά τους όμως είναι η έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων σε βαθμό κοινωνιοπάθειας και είναι λιγότερο πρόθυμοι να υπακούσουν ή να σεβαστούν οποιαδήποτε μορφή εξουσίας, είτε είναι προϊστάμενος , πολιτικός, αστυνομικός κτλ. Στα μέλη της γενιάς iGen δεν αρέσει να προγραμματίζουν, χρησιμοποιούν τα smartphone τους για να τακτοποιήσουν τα πράγματα  της τελευταίας στιγμής. Παράλληλα χαρακτηρίζονται από υψηλή εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους χωρίς αυτό να είναι ρεαλιστικό τις περισσότερες φορές.

Από αυτή την οπτική γωνία η πρόκληση για την αγορά εργασίας είναι μεγάλη. Χρειάζεται τους iGens στους κόλπους της, καθώς βρίσκεται σε φάση ψηφιακού μετασχηματισμού, πρέπει να προσεγγίσει αυτούς τους νέους υποψήφιους εργαζόμενους, να διαχειριστεί το δημιουργικό τους ταλέντο, να τους εμπνεύσει ασφάλεια και να τους δώσει ευκαιρίες ανάπτυξης. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου του Πρίνστον, περισσότεροι από το 85% των νέων υποστηρίζουν ότι το Νο 1 πράγμα που αναζητούν σε μια δουλειά η  είναι αίσθηση του σκοπού. Όμως από την άλλη σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέοι απόφοιτοι σχολείων αναμένουν να έχουν αλλάξει από 12 έως 15 δουλειές μέχρι την ηλικία των 38 χρονών. Πράγμα αδιανόητο για τις προηγούμενες γενιές σημειώνει ο καθηγητής.

Έτσι, αν συνοψίσουμε, είναι µια γενιά µε πρακτικό προσανατολισμό, µε συντηρητική οικονομική συμπεριφορά, που θέλει να πετύχει και να θέσει σταθερές βάσεις, ώστε να µην πάθει αυτά που έπαθαν οι προηγούμενες γενιές. Η γενιά Ζ προτιμά την απόκτηση προϋπηρεσίας, παρά τη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ταυτόχρονα είναι μέσα στις τεχνολογικές εξελίξεις και την πληροφορική, εργάζεται από τα smartphones, συνομιλεί µε emoticons και δεν μπορεί να φανταστεί δουλειά σε ένα µη ψηφιακό περιβάλλον. Το 80% κάνει online αγορές. Το 67% χρησιμοποιεί το Facebook, τo 23% χρησιμοποιεί το Snapchat και τo 32% υποστηρίζει ότι η αγαπημένη του εφαρμογή είναι το Instagram. Το 79% της γενιάς Ζ θα έδινε προσοχή σε κάτι που χρησιμοποιεί την «εικονική πραγματικότητα» στα social media. «Είναι η γενιά που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα (multitasking), σημείωσε ο καθηγητής, και τόνισε πως επεξεργάζονται πολλές πληροφορίες µε τεράστια ταχύτητα. Πιστεύει στις ικανότητές της και μαθαίνει γρήγορα και γι’ αυτό πολλοί νέοι της γενιάς αυτής γίνονται εξαιρετικοί επιχειρηματίες.

Θέλουν να μαθαίνουν διαρκώς για να εξελίσσονται, που σημαίνει ότι θέλουν να ανέβουν γρήγορα στην ιεραρχία. Αυτή, όμως, η υπερβολική σιγουριά που τρέφουν για τις δεξιότητές τους και η έλλειψη πείρας μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αποτελέσουν πρόβλημα για μια εταιρεία.

Επίσης δεν ταιριάζουν απόλυτα µε παραδοσιακά εταιρικά εργασιακά περιβάλλοντα,  άρα χρειάζονται νέοι τρόποι προσέγγισης. Εδώ ο  καθηγητής εφιστά την προσοχή στους εργοδότες και σημειώνει ότι για αυτούς δεν εργάζονται μόνο οι iGen αλλά, άλλες τρεις γενιές και θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή.

Τέλος παραθέτω τα ενδεικτικά λόγια μια εικοσάχρονης προς τον Jim Collins, συγγραφέα του «Good to Great»: «Η γενιά μου απαιτεί έναν εντελώς νέο τρόπο να μας εμπνέουν και να μας παρακινούν… απαιτούμε από τους ηγέτες μας όχι μόνο να παρέχουν κατευθύνσεις αλλά μας λένε επίσης «ΓΙΑΤΙ». Η απάντηση πρέπει να είναι κάτι διαφορετικό  από την μεγιστοποίηση των κερδών για τους μετόχους…».

Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΝEΩΝ

  • Boomers: 1946–1964
  • Gen X: 1965–1976
  • Millennials: 1977–1995
  • iGen (Generation Z): 1996–2015