Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα υπάρχουν εδώ και καιρό ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν. Είναι γεγονός ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού δέχθηκαν πίεση καθόλη τη διάρκεια του 2021 ως μια αρνητική επίδραση της πανδημίας COVID-19. Η καταναλωτική ζήτηση εκτοξεύτηκε, προκαλώντας μεταξύ άλλων «ασφυξία» και στα λιμάνια, ενώ σε όλα αυτά προστίθενται και τα προβλήματα που δημιουργούνται από το κλείσιμο μερικών εργοστασίων λόγω της ενεργειακής κρίσης, τα περιορισμένα εργατικά χέρια και τις ελλείψεις σε εξοπλισμό. Μέσα σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που το πλήγμα που επέφερε στην ήδη λαβωμένη εφοδιαστική αλυσίδα ανά το παγκόσμιο, είναι σοκαριστικό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι βλέπει ο ESM για ύφεση στην ευρωζώνη και διακοπή ρωσικού φ/α

Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, ειδικά τώρα που στο πάνελ έχει μπει ο πόλεμος στην Ουκρανία  και η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια.  Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν μπορούν οι κυπριακές επιχειρήσεις και οι εταιρείες του τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics να διατηρήσουν της αλυσίδα εφοδιασμού από και προς το νησί. Μέσα στο ζοφερό άμεσο μέλλον υπάρχει και ένα θετικό σημείο κατά τoν Μικέλλη Χρήστου Πρόεδρο του ECR (Efficent Consumer Response): Η νέα κρίση η οποία θα έρθει μέσα στον χειμώνα, δεν είναι μία κρίση-έκπληξη, είναι μία κρίση αναμενόμενη και για αυτό τον λόγο όλοι προετοιμάζονται. Τόνισε πως στην Κύπρο οι εταιρείες, επειδή βρισκόμαστε σε νησί, διατηρούν αποθέματα μέχρι και για τέσσερεις μήνες. Επίσης, λόγω της πανδημίας, οι εταιρείες έμαθαν να δουλεύουν πιο αποτελεσματικά  και να ελίσσονται. Ο κ. Μικέλλης επισήμανε πως από πλευράς κρατικού μηχανισμού θα μπορούσαν να γίνουν κάποια σημαντικά βήματα ώστε να υποβοηθήσουν τις εν λόγω επιχειρήσεις να διατηρήσουν την ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας και στις δύσκολές μέρες που έρχονται.

Από κρίση σε κρίση η οικονομία, που επηρεάζει άμεσα και πρώτιστα την εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και το κόστος αγαθών και πρώτων υλών. Υπάρχει ανάχωμα από τις κυπριακές εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics; Υπάρχουν μηχανισμοί αντίδρασης από τις επιχειρήσεις στην παρατεταμένη κρίση;

Η κάθε εταιρεία βεβαίως και έχει το δικό της στρατηγικό προγραμματισμό για να αντιδρά σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, Σε κάποιες εταιρίες υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός σε σχέση με άλλες εταιρείες. Λόγω το ότι βρισκόμαστε σε νησί, οι εταιρείες στην Κύπρο κρατούν από 3 -4 μήνες αποθέματα και αυτό βοήθησε στο να μην εμφανιστούν αρκετές ελλείψεις στα ράφια την περίοδο της πανδημίας. Τώρα αυτό που συμβαίνει είναι ακόμη πιο δύσκολο γιατί είναι σε μεγαλύτερο βαθμό σε ελλείψεις σε πρώτες ύλες. Το θετικό είναι πως η νέα κρίση η οποία θα έρθει μέσα στον χειμώνα, δεν είναι μία κρίση-έκπληξη, είναι μία κρίση αναμενόμενη και για αυτό τον λόγο όλοι προετοιμάζονται. Αλλά και κατά την περίοδο του Covid, οι εταιρείες έμαθαν να δουλεύουν πιο αποτελεσματικά  και να ελίσσονται.

Άλλαξε τον τρόπο σκέψης των επιχειρήσεων όσο αφορά την δομή τους και τον τρόπο λειτουργίας τους η κρίση;

Σίγουρα έχει αλλάξει τον τρόπο εργασίας τους προσπαθώντας να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα αποθέματα τους αλλά και να κάνουν αναλύσεις σε μεγαλύτερο βαθμό αναλύσεις για την αγορά για να μην ξεμένουν. Επίσης έχουν δημιουργήσει πλάνα αντίδρασής για επερχόμενες κρίσεις. Η περίοδος Covid ήταν μία καλή άσκηση.

Μπορούν οι επιχειρήσεις του χώρου να απορροφήσουν ένα κομμάτι των ανατιμήσεων και συγκράτηση σε κάποιο βαθμό την αύξηση των τιμών;

Αυτήν την στιγμή οι ανατιμήσεις γίνονται σε όλα τα επίπεδα. Δηλαδή υπάρχουν ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες σε αρκετά μεγάλο βαθμό πέραν του 30%. Επίσης υπάρχουν ανατιμήσεις στα πετρελαιοειδή και στον ηλεκτρισμό. Οι εταιρείες εν καιρώ πανδημίας κατάφεραν να συγκρατήσουν τις τιμές τους σε μεγάλο βαθμό παρά τις αυξημένες ανάγκες και έξοδα. Δυστυχώς τώρα είναι αναγκασμένες να ακολουθήσουν την ξέφρενη αύξηση των τιμών.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΜΠΟΡΕΙ

Μπορεί το κράτος να κάνει πραγματικές και ουσιαστικές επεμβάσεις για να υποβοηθήσει επιχειρήσεις και καταναλωτές;

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις όπως:

•             Να δώσει επιχορηγήσεις στις εταιρείες για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και φορτηγών. Που αυτό θα βοηθήσει και στους ρίπους έναντι του περιβάλλοντος. Επίσης θα μειωθούν τα κόστη

•             Χορηγία για φωτοβολταικά συστήματα

•             Να βελτιωθούν οι διαδικασίες στα λιμάνια για ταχύτερη εξυπηρέτηση. Όπως επίσης να βελτιωθούν τα λιμάνια μας για να μπορούν να παραλαμβάνουν μεγαλύτερα πλοία γιατί είναι και αυτός ένας λόγος σήμερα που τα προϊόντα που παραλαμβάνουμε είναι πιο ακριβά.

•             Να δώσει κίνητρα στις εταιρείες για εκσυγχρονισμό στον ψηφιακό μετασχηματισμό με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει και αύξηση της παραγωγικότητας.

ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Υπάρχουν σημαντικά απευθείας προβλήματα στον κλάδου που είναι συνέπεια των κυρώσεων της ΕΕ στην Ρωσία;

Υπάρχουν απευθείας προβλήματα γιατί η Κύπρος εισάγει αρκετά προϊόντα από την Ευρώπη. Σήμερα η  βιομηχανία της Ευρώπης εξαρτάται από την Ρωσία πέρα του 40% λόγω γκαζιού. Το σιτάρι, το καλαμπόκι και τα σπορέλαια προέρχονταν από Ρωσία και Ουκρανία κάτι που και σε αυτά οι τιμές πήγαν πάνω με επακόλουθο να αυξάνονται και στην Κύπρο. Και το τελευταίο είναι ο τουρισμός, που στην Κύπρο οι αφίξεις από τη Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος αιμοδότης.

Βλέπετε φως την άκρη του τούνελ, υπάρχουν ενδείξεις πότε και πως μπορεί να επέλθει μια κάποια μορφή κανονικότητας υπερκεράζοντας τα προβλήματα που προκαλούν πανδημία και ο πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας;

Σίγουρα και να τελειώσει αύριο ο πόλεμος θα συνεχίσουμε  να έχουμε τα οικονομικά θέματα.  Μέτα το τέλος του Πολέμου στην Ουκρανία θα μας πάρει ένα χρόνο για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς. Θεωρώ όμως πως και η Ευρώπη αλλά και η Ρωσία θα βρούν λύσεις γιατί επηρεάζει και τους δύο.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΑΡΡΟΣ Η ΑΛΛΑΓΗ

Ο παγκόσμιος κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics, έχει εισέλθει σε ρυθμούς ψηφιακού μετασχηματισμού. Στην Κύπρο ποια βήματα έχουν γίνει; Έχει υπάρξει «πραγματική» στροφή προς αυτή την κατεύθυνση από τις κυπριακές εταιρείες του χώρου;

Σήμερα όλες οι εταιρείες βρίσκονται σε πολύ καλό βαθμό αυτό που χρειάζεται είναι η υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών σε μεγαλύτερο βαθμό. Οι εταιρείες πρέπει να γίνουν πιο θαρραλέες. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να πάρουν οι εταιρείες από τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά θα πρέπει να βοηθήσει και η κυβέρνηση.

ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ 3PL ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ

Τι είναι 3PL και πως μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις του χώρου;

Με τον όρο Third Party Logistics εννοούμε το Outsourcing του συνόλου ή μέρους των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αφορούν τα logistics. Δηλαδή, τη συνεργασία ενός φορέα παροχής υπηρεσιών Logistics (Third Party Logistics Provider) και μιας εμπορικής ή βιομηχανικής επιχείρησης (Third Party Logistics User), με βασικό σκοπό τα προϊόντα να φθάνουν στον τελικό χρήστη στο μικρότερο δυνατό χρόνο και κόστος. O κλάδος των Third Party Logistics, σε αντίθεση με τις «παραδοσιακές» υπηρεσίες μεταφοράς προϊόντων (μεταφορείς – δια μεταφορείς), συνδυάζει υπηρεσίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των διαφόρων σταδίων και διαδικασιών, που μεσολαβούν μετά την παραγωγή των προϊόντων μέχρι την παράδοση στον καταναλωτή (καταστήματα λιανεμπορίου κλπ.).

Σήμερα, το outsourcing αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες τάσεις σε σχέση με το χώρο των Logistics. Αυτό συμβαίνει διότι, λόγω του μεγάλου κόστους, ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων και οργανισμών σήμερα, συνάπτουν συμβάσεις με άλλες εταιρείες για την παροχή των υπηρεσιών logistics. Οι λόγοι που οδηγούν τις επιχειρήσεις σε ανάθεση των διαδικασιών – που περιλαμβάνονται σε ένα σύστημα logistics – σε τρίτους είναι οι εξής:

             Μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης.

             Μείωση δεσμευμένων κεφαλαίων της επιχείρησης σε πάγια στοιχεία.

             Βελτίωση ποιότητας και ταχύτητας υπηρεσιών logistics.

             Μεγαλύτερη ευελιξία τρίτου φορέα συγκριτικά με την ίδια την επιχείρηση.

EFFICIENT CONSUMER RESPONSE CYPRUS

Το ECR (Efficient Consumer Response) CYPRUS, αποτελεί για όλη την κυπριακή αγορά το Σύνδεσμο-σταθμό ο οποίος σκοπεύει στην εφαρμογή καλών πρακτικών σε ολόκληρη την αλυσίδα εξυπηρέτησης του λιανεμπορίου, με σκοπό την παροχή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών  στον Κύπριο καταναλωτή. Προωθεί και να προάγει τη συνεργασία μεταξύ της Βιομηχανίας και του Εμπορίου με στόχο την ταχύτερη, καλύτερη και με το ελάχιστο δυνατό κόστος εξυπηρέτηση των αναγκών του καταναλωτικού κοινού. Μέλη του είναι εταιρείες που βρίσκονται στην κορυφή της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics.

Tο ECR Efficient Consumer Response Cyprus είναι ένας εθελοντικός οργανισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε με στόχο την συνεργασία όλων των μερών που συμβάλλονται στο να εξυπηρετηθεί ο καταναλωτής της Κύπρου σε προϊόντα τροφίμων και συναφή, με το καλύτερο επίπεδο ποιότητας και σε ανταγωνιστικές τιμές. Για να επιτευχθεί αυτό, κατά τoν πρόεδρό του, Μικέλλη Χρίστου, χρειάζεται  να φέρουμε κοντά το λιανεμπόριο, τη βιομηχανία και τους προμηθευτές λιανεμπορίου και να συνεργασθούν στην υιοθέτηση καλών πρακτικών και συνεργιών που μειώνουν το κόστος ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζουν το επίπεδο εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

Από το περιοδικό Insider Αυγούστου