Μέσα σε 52 ημέρες μόλις το 10% φορολογούμενων έχουν υποβάλει τις δηλώσεις εισοδήματος μισθωτού και αυτοεργοδοτούμενου, για το φορολογικό έτος 2021.

Συγκεκριμένα από τις αρχές Απριλίου μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις 28 χιλιάδες φορολογούμενοι από τους 280 χιλ. που έχουν υποχρέωση να το πράξουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας έχουν επεξεργαστεί τις δηλώσεις εισοδήματος 35 χιλ. φορολογούμενοι (31.500 μισθωτοί και 3.500 αυτοεργοδοτούμενοι. Από το σύνολο των φορολογούμενων 28 χιλ. έχουν προχωρήσει σε οριστική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και 7 χιλ. πρόσωπα έχουν επεξεργαστεί τη δήλωση τους και την έχουν τοποθετήσει σε προσωρινή παραλαβή. Η τελευταία ημερομηνία για υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αλλά και της καταβολής του οφειλόμενου φόρου και επιβαρύνσεων είναι η 31η Ιουλίου του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρχισε η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Μάλιστα, όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις από την 1η Αυγούστου και μετά θα υπόκεινται σε διοικητικό πρόστιμο €100. Μιλώντας στον «Φ» εκ μέρους του Τμήματος Φορολογίας ο Σωτήρης Μαρκίδης, κάλεσε το κοινό να προχωρήσει στην έγκαιρη υποβολή των φορολογικών του δηλώσεων και στην πληρωμή των φόρων (φόρο εισοδήματος, ΓεΣΥ, έκτακτη αμυντική εισφορά) που πιθανώς να προκύψουν. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, υποχρέωση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι πέρσι είχαν μεικτά εισοδήματα πέραν των €19.500. 

Πολύ γρήγορα οι δηλώσεις εταιρειών

Εξάλλου, δέκα μήνες θα έχουν στη διάθεση τους οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν τις δηλώσεις εισοδήματος εταιρείας και αυτοεργοδοτουμένου με λογαριασμούς για το φορολογικό έτος 2021. Την περασμένη Πέμπτη άρχισε η υποβολή των συγκεκριμένων φορολογικών δηλώσεων η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την 31η Μαρτίου του 2023. Ο κ. Μαρκίδης, δήλωσε πως  μέσα στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του Τμήματος και της προσπάθειας που καταβάλλεται για να παραχωρούνται όλα τα απαραίτητα εργαλεία στους φορολογούμενους για να συμμορφώνονται έγκαιρα με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, το Τμήμα κατάφερε να αναρτήσει τόσο σύντομα στο σύστημα TAXISnet, τις δηλώσεις εισοδήματος εταιρείας (ΤΦ4) και αυτοεργοδοτούμενου με λογαριασμούς (ΤΦ1 Λογ.) Είπε επίσης πως η έγκαιρη ανάρτηση των συγκεκριμένων φορολογικών δηλώσεων είναι  αποτέλεσμα των εντατικών προσπαθειών που καταβάλλει το Τμήμα. Τόνισε πως οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεση τους αρκετό χρόνο για να συμμορφωθούν με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Παράλληλα, ο κ. Μαρκίδης, κάλεσε τους φορολογούμενους και τους εκπροσώπους τους να αξιοποιήσουν το 10μηνο χρονικό διάστημα που τους παρέχεται για την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων.

Οι αλλαγές για τα νομικά πρόσωπα

Στο μεταξύ, μετά από πρόσφατη τροποποίηση του νόμου, βρίσκεται σε εξέλιξη και η υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος εταιρείας και αυτοεργοδοτούμενου με λογαριασμούς για το φορολογικό έτος 2020, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιουλίου 2022. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί οριστικά περίπου 50 χιλ. δηλώσεις εταιρειών ενώ περίπου 600 βρίσκονται σε προσωρινή παραλαβή. Όπως σημείωσε ο κ. Μαρκίδης, επιδίωξη του Τμήματος Φορολογίας είναι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των καταληκτικών ημερομηνιών, όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία καθώς και η αποφυγή παρατάσεων, για την επίτευξη υψηλών επιπέδων φορολογικής συμμόρφωσης. «Προτρέπουμε για άλλη μια φορά τους φορολογουμένους να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και οριστική υποβολή της δήλωσης τους το συντομότερο δυνατόν» κατέληξε.