Υπόχρεες είναι οι τράπεζες να ανοίξουν ή να μετατρέψουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε Λογαριασμό Πληρωμών με Βασικά Χαρακτηριστικά (ΛΠΒΧ) όταν το ζητήσουν οι καταναλωτές, νοούμενου ότι αυτοί δεν διατηρούν άλλο παρόμοιο λογαριασμό αλλού.

Κατά τη χθεσινή συνέχιση της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, για τις αυξήσεις τις χρεώσεις των τραπεζών, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου ήταν ξεκάθαρος, αναφέροντας πως η τράπεζα υποχρεούται να ανοίξει ΛΠΒΧ σε όποιον τον ζητήσει ή να μετατρέψει έναν λογαριασμό σε βασικό, αρκεί να μην διατηρεί άλλον τέτοιο λογαριασμό σε άλλη τράπεζα. Μάλιστα, σημείωσε πως σε περίπτωση που οι καταναλωτές διατηρούν άλλον ένα ΛΠΒΧ, η τράπεζα μπορεί να μην συναινέσει να του ανοίξει ένα δεύτερο τέτοιο λογαριασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με τον Διοικητή, η Κεντρική επιβλέπει τις χρεώσεις για τους συγκεκριμένους λογαριασμούς, επισημαίνοντας πως για το 2021 δεν υπήρξε καμία παραβίαση. Ο κ. Ηροδότου, σημείωσε πως η ΚΤ δεν δέχθηκε κανένα παράπονο από καταναλωτές που εισέπραξαν αρνητική απάντηση από τις τράπεζες για σύνδεση του ΛΠΒΧ με χρεωστική κάρτα. Μάλιστα, παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, τέλος του 2020 υπήρχαν 412.431 ΛΠΒΧ, τους οποίους διατηρούσαν 420,345 χιλιάδες καταναλωτές, ενώ για το 2021 πιθανό να υπήρξε αύξηση. 

Αντέδρασε ο Ηροδότου 

Ο Διοικητής της ΚΤ αντέδρασε έντονα στις τοποθετήσεις του προέδρου του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριου Δρουσιώτη, ο οποίος αναφέρθηκε σε ανάγκη μεγαλύτερης παρέμβασης από την ΚΤ. Όπως είπε, το πλαφόν για χρεώσεις στον λογαριασμό πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε να είναι στα €24. Επ’ αυτού, είπε ο Διοικητής, η ΚΤ ενεργεί βάσει των νόμων και όχι με θεωρίες. Υπέδειξε πως η μελέτη που ετοίμασε η ΚΤ το 2019 σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και τις κεντρικές τράπεζες των άλλων χωρών, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στα €36 οι ανώτατες χρεώσεις που επιβλήθηκαν με διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών. Τέλος, ο Διοικητής διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής πως είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον νομικό σύμβουλο της ΚΤ, για να παραδώσει στη Βουλή τη σχετική μελέτη, η οποία περιλαμβάνει κάποια απόρρητα στοιχεία.

Απάντηση τραπεζών 

Στο μεταξύ, χθες, τα μέλη της Επιτροπής απηύθυναν νέα έκκληση για πάγωμα των αυξήσεων που επέβαλαν οι τράπεζες. Ως γνωστό, από τις 3 του μήνα η Ελληνική Τράπεζα έχει επιβάλει τις αυξήσεις στις τραπεζικές χρεώσεις, ενώ στις 15 του επόμενου μήνα θα τις εφαρμόσει και η Τράπεζα Κύπρου.

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Τράπεζας, Γιώργος Σκλάβος, δήλωσε ότι έχει μεταφερθεί το αίτημα για αναστολή των νέων χρεώσεων στην τράπεζα, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα οποιαδήποτε απόφαση από το δ.σ. και παρέπεμψε στις τοποθετήσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα.

Ο διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας Κύπρου Θεοδόσης Θεοδοσίου, σημείωσε πως ακόμη το συμβούλιο της τράπεζας δεν τοποθετήθηκε επί του αιτήματος της Βουλής. Παράλληλα, ο κ. Θεοδόσιου υπέδειξε πως οι αυξήσεις είναι εντός του διατάγματος του Υπουργείου Οικονομικών και εντός του νόμου. Υπέδειξε ότι οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν από την τράπεζα εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες χρεώσεων. Η πρώτη κατηγορία αφορά τα έξοδα διαχείρισης λογαριασμών και η δεύτερη τα έξοδα διαχείρισης των βιβλιαρίων επιταγών. Υποστήριξε ότι οι σχετικές αυξήσεις επιβλήθηκαν λόγω των υψηλού κόστους διατήρησης των λογαριασμών, αναφέροντας συγκεκριμένα πως τα λειτουργικά έξοδα και τα έξοδα για προσωπικό ανέρχονται σε €42 εκατ., ενώ τα έξοδα για τη μηχανογραφική αναβάθμιση ανήλθαν σε €10 εκατ. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδόσιου, στην τράπεζα διατηρούνται περίπου ενάμιση εκατομμύριο λογαριασμοί, σημειώνοντας πως τα έξοδα ανά λογαριασμό ανέρχονται σε €34.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι για φοιτητές, συνταξιούχους και λήπτες ΕΕΕ δεν επιβάλλονται χρεώσεις στον λογαριασμό, με εξαίρεση τα έξοδα διαχείρισης. Στο μεταξύ, εκπρόσωποι της RCB Bank, της Astrobank και της Eurobank Cyprus ανέφεραν πως δεν έχουν προχωρήσει στην αύξηση των σχετικών χρεώσεων και ούτε προγραμματίζουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις. 

Τη δυσαρέσκεια τους για τις αυξήσεις των τραπεζικών χρεώσεων εξέφρασαν οι σύνδεσμοι καταναλωτών αλλά και κοινωνικοί εταίροι.

Aναζητούν νομική φόρμουλα τα κόμματα
Τη νομική φόρμουλα με την οποία θα επεκταθούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του ΛΠΒΧ αλλά και για να τον επωφελούνται και οι μικρές επιχειρήσεις αναζητούν τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου. Τα κόμματα θα καταθέσουν σχετικές προτάσεις νόμου, τις οποίες ήδη επεξεργάζονται. Για το θέμα, ο Διοικητής ανέφερε πως η ΚΤ  είναι έτοιμη να συνεργαστεί, νοουμένου ότι οι οποιεσδήποτε τροποποιήσεις συνάδουν με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε πως η Βουλή θα βάλει τέλος στην αδιαφανή πρακτική των τραπεζών, προβαίνοντας σε διαφοροποίηση νομοθεσιών, όχι μόνο για τους λογαριασμούς με βασικά χαρακτηριστικά, αλλά και για την προστασία του καταναλωτή.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, εξέφρασε την ετοιμότητά του για κατάθεση πρότασης νόμου και κατήγγειλε ότι οι τράπεζες αγοράζουν τα βιβλιάρια επιταγών προς €2,5 ευρώ μόνο και τα πωλούν προς €20 και €30. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, σημείωσε πως οι τράπεζες είναι ο μόνος χώρος που ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκαιο. Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης κατήγγειλε ότι, εκτός από τις υφιστάμενες χρεώσεις, οι τράπεζες επιβάλλουν και άλλες χρεώσεις, που δεν περιγράφονται εκ των προτέρων στον πελάτη.