Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λόγω της ενέργειας του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε αναπομπές νόμων με κοινωνική διάσταση, χθες η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε τις έξι αναπομπές.

Τέσσερις αναπομπές αφορούσαν τροποποίηση του νόμου περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τις οποίες απέρριψαν 31 βουλευτές, ενώ 17(ΔΗΣΥ) τις αποδέχτηκαν. Πρόκειται για τον νόμο με τον οποίο οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις για σκοπούς σύνταξης ανικανότητας διαφοροποιούνται προς όφελος δικαιούχων αιτητών, των οποίων η αίτηση απορρίπτεται, καθώς οι αιτητές δεν εργάζονταν κατά τα τελευταία δύο έτη. Η δεύτερη νομοθεσία προβλέπει όπως τα άτομα τα οποία συμπληρώνουν το 63ο έτος της ηλικίας τους και είναι προσωρινά ανίκανα για εργασία, λόγω ασθενείας, να έχουν δικαίωμα σε επίδομα ασθενείας. Ο τρίτος νόμος προβλέπει πως πρόσωπα τα οποία έχουν συμπληρώσει το 63ο έτος της ηλικίας τους, είναι προσωρινά άνεργα και δεν έχουν υποβάλει αίτηση για λήψη της θεσμοθετημένης σύνταξης, να έχουν δικαίωμα σε ανεργιακό επίδομα. Ο τέταρτος νόμος προβλέπει όπως για σκοπούς κοινωνικής ασφάλισης εντάσσονται στους μισθωτούς και αυτοί που εργάζονται με αγορά υπηρεσιών.

Μεγάλη συζήτηση έγινε για την 5η νομοθεσία, που προβλέπει ότι εάν άτομο με αναπηρία το οποίο έχει πιστοποιηθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης της Αναπηρίας με μόνιμη ή μη αναστρέψιμη αναπηρία, χωρίς τη δυνατότητα αποκατάστασης ή βελτίωσης ή άτομο με εκ γενετής αναπηρία, να μην καλείται εκ νέου από την επιτροπή για την επαναξιολόγηση της αναπηρίας του. Ενώπιον της Ολομέλειας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατέθεσε προφορικές τροπολογίες, με τις οποίες  σε περίπτωση που επιδεινωθεί η αναπηρία κάποιων δικαιούχων να υποβάλλουν αίτηση για επανεξέταση της αναπηρίας. Επίσης, οι τροπολογίες προέβλεπαν όπως στην περίπτωση που το Υπουργείο Εργασίας έχει καταγγελία ή πληροφορία για συγκεκριμένο δικαιούχο, να μπορεί να προχωρεί σε επαναξιολόγηση.

Οι τροπολογίες απορρίφθηκαν, ενώ ομόφωνα απορρίφθηκε και η αναπομπή, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να σημειώνει πως με την απόρριψη των τροπολογιών θα χάσουν τα σχετικά δικαιώματα οι ανάπηροι, λόγω της μη εφαρμογής του νόμου και της αναμενόμενης αναφοράς του στο δικαστήριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θέση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κάλεσε τον Πρόεδρο να μην προχωρήσει σε αναφορά.

Τέλος, η έκτη αναπομπή που απορρίφθηκε αφορούσε τροποποίηση του νόμου περί Δημόσιας Υπηρεσίας, με την οποία εισάγεται στα σχέδια υπηρεσίας, στις κλίμακες Α8 και άνω, η υποχρέωση για πάρα πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας.