Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) πραγματοποίησε την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, φόρουμ για την υπεράκτια ασφάλεια της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με τίτλο «Mediterranean Offshore Authorities Forum».

Στο  φόρουμ συμμετείχαν εκπρόσωποι αρμόδιων αρχών για την υπεράκτια ασφάλεια ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, του Υπουργείου Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου και της Κροατικής Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Αριστοφάνης Στεφάτος, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, εκφράζοντας την ελπίδα το συγκεκριμένο φόρουμ να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για τη διευκόλυνση του διαλόγου, τη συζήτηση για τις εξελίξεις σε τεχνικό επίπεδο στα κράτη μέλη και την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση να καταστήσει το φόρουμ επίσημη οντότητα στο μέλλον.

«Καθώς η Ευρώπη χαράσσει την πορεία της στο μέλλον, η προσβασιμότητα σε ενεργειακούς πόρους όπως το φυσικό αέριο, το οποίο αναγνωρίζεται ως μεταβατικό καύσιμο, αποκτά κρίσιμη σημασία. Η ασφάλεια και η διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών εξυπηρετεί το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων. Σήμερα, σε περιόδους που η βιομηχανία αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, είναι η ευκαιρία μας – αν όχι υποχρέωση – να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε ακόμη πιο δυναμικά για τον κοινό στόχο της ανάπτυξης του τομέα ακολουθώντας τα υψηλότερα πρότυπα», σημείωσε ο κ. Στεφάτος.

O Joerg Koehli, επικεφαλής της ομάδας Έρευνας και Εκμετάλλευσης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέδειξε στον χαιρετισμό του τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να συνεχιστούν στο εγγύς μέλλον και οι συναντήσεις της ομάδας υπεράκτιων αρχών της ΕΕ.

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Αλεξάνδρα Σδούκου, χαιρέτισε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του φόρουμ για την Υπεράκτια Ασφάλεια των μεσογειακών κρατών της ΕΕ, τονίζοντας ότι «ο διάλογος και η ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης ήταν και είναι η κινητήριος δύναμη για την πρόοδο και την εξέλιξη». «Η ανεύρεση ενός κοινού τόπου επικοινωνίας μεταξύ κρατών για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την επίτευξη κοινών στόχων αποτελεί το εχέγγυο της επιτυχίας», πρόσθεσε η κ. Σδούκου.

Στο φόρουμ μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι: Κατερίνα Πλατή (Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας), Vlatka Vanicek (Κροατική Υπηρεσία Υδρογονανθράκων), Κατερίνα Κωστάκη (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), Roberto Cianella (Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης Ιταλίας ), Στέλιος Ζέρβος (Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Κύπρου). Ακόμη, στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Μαρία Ματζάκου (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), Νίκος Μπάρκας (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), Ειρήνη Ελευθερίου και Νικόλαος Δρουσιώτης από την Εταιρία Υδρογονανθράκων της Κύπρου, Jose Miguel Martins (Διεύθυνση Διαχείρισης Ορυχείων, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Γεωλογίας), María Henche (Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης της Ισπανίας), David Dobrinic από την Κροατική Υπηρεσία Υδρογονανθράκων, Albert Caruana, Charles Galea και Yanika Farrugia από το γραφείο του Πρωθυπουργού της Μάλτας.