Παραδόθηκε χθες στον Πρόεδρο της Βουλή Δημήτρη Συλλούρη η γνωμάτευση των τριών νομικών συμβούλων που επιστράτευσε το Κοινοβούλιο σε σχέση με την παράδοση εγγράφων  και στοιχείων στις διωκτικές αρχές για τις διαρροές εμπιστευτικών εγγράφων για τις πολιτογραφήσεις προς το δίκτυο Al Jazeera. Πρόκειται για κοινή γνωμάτευση των τριών νομικών συμβούλων Χρίστου Τριανταφυλλίδη, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και Ανδρέας Αγγελίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κοινή θέση των τριών νομικών είναι ότι η Βουλή δεν υποχρεούται να παραδώσει έγγραφα για τις 115 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, τα οποία ζήτησαν από το σώμα οι ανακριτές της Αστυνομίας. Συνεπώς, με την απάντηση των νομικών συμβούλων ενισχύεται στο Κοινοβούλιο η τάση να μην παραδοθούν τα εμπιστευτικά έγγραφα στην Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή μεταφέρονται οι πολιτογραφήσεις

Ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού μελετήσει σήμερα τη 15 σέλιδη γνωμάτευση αναμένεται να την κοινοποιήσει στους αρχηγούς των κομμάτων.

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να συνέλθει εκτάκτως και η σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής για να συζητηθεί η γνωμάτευση και να ληφθούν αποφάσεις μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αδύνατο να δουν όλες τις πολιτογραφήσεις εμπρόθεσμα

Απάντηση στην αστυνομική διαταγή

Η 15σέλιδη γνωμάτευση αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στη διαταγή παρουσίασης εγγράφου της Αστυνομίας που δόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου στον Γενικό Διευθυντή της Βουλής Σωκράτη Σωκράτους, καλώντας τον να παραδώσει όλους τους πρωτότυπους φακέλους των εγγράφων, που υποστηρίζεται ότι διέρρευσαν στο Al Jazeera. Μάλιστα, για το θέμα είναι ενημερωμένη και σύμφωνη και η Νομική Υπηρεσία, καθώς η αστυνομική διαταγή φέρει τη σφραγίδα της. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος, μέσω της διαταγής, καλούσε τη Βουλή να καταθέσει τα εξής στοιχεία για συγκεκριμένες 115 πολιτογραφήσεις:

– Τους πρωτότυπους φακέλους, έγγραφα, που τηρούνται και κατέχονται από τον Γενικό Διευθυντή της Βουλής, σε σχέση με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

– Τις πρωτότυπες επιστολές μαζί με τα παραρτήματα που το υπουργείο Εσωτερικών διαβίβασε προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με τις αιτήσεις για πολιτογράφηση με βάση το εδάφιο (2) του άρθρου 111Α του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμο.

– Την καθορισμένη διαδικασία που αφορά τον χειρισμό των πιο κάτω εγγράφων.

– Τις Πρωτότυπες Αποδείξεις παραλαβής /παράδοσης των εγγράφων που περιγράφονται πιο πάνω και οποιαδήποτε έγγραφα που αφορούν τον χειρισμό και διαδικασία κίνησης, διαβίβασης ή άλλης ενέργειας σε σχέση με τους φακέλους και επιστολές των προσώπων που αιτήθηκαν πολιτογράφησή τους με βάση το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Όπως σημείωνει η Αστυνομία, τα έγγραφα που κατέχει η Βουλή είναι αναγκαία για τη διερεύνηση των ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με κατάχρηση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και αποκάλυψη κρατικού απορρήτου, ενεργό δωροδοκία οικείων δημοσίων αξιωματούχων, καθώς και για τα αδικήματα τα οποία σχετίζονται με τις διαβαθμισμένες πληροφορίες και για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι των προσωπικών δεδομένων.

Μάλιστα, η Αστυνομία είχε προειδοποιήσει τον Γενικό Διευθυντή της Βουλής ότι η μη παράδοση των εγγράφων, χωρίς εύλογη αίτια, συνεπάγεται διάπραξη αδικήματος, που τιμωρείται με φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα 3 χρόνια ή πρόστιμο €2.562 ή και τις δύο ποινές.