Το Κέντρο Αριστείας CYENS ιδρύθηκε το 2018, στο κέντρο της εντός των τειχών Λευκωσίας, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, μέσα από εξασφάλιση ανταγωνιστικής πρότασης του χρηματοδοτικού προγράμματος Horizon 2020, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για ένα Κέντρο που αποτελεί σύμπραξη των τριών δημόσιων πανεπιστημίων της Κύπρου: του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου, ενώ υπάρχει συνεργασία με τα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά επιστημονικά ιδρύματα, University Cοllege London (UCL) και Max Planck Institute (MPG). Συντονιστής του έργου είναι ο Δήμος Λευκωσίας, ενώ στηρίζεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το CYENS αποτελεί τον κορυφαίο ερευνητικό οργανισμό στην Κύπρο, που ασχολείται με έρευνα σε ανθρωποκεντρικές εφαρμογές πληροφορικής. Συγκεκριμένα, δραστηριοποιείται στην Έρευνα και Καινοτομία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, με εξειδίκευση στους τομείς των Διαδραστικών Μέσων, Έξυπνων Συστημάτων και Αναδυόμενων Τεχνολογιών.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

Στο κέντρο της εντός των τειχών Λευκωσίας, το Κέντρο Αριστείας CYENS έχει σκοπό να αναζωογονήσει την παλιά Λευκωσία και να δώσει νέα πνοή στο ιστορικό κέντρο, εμπλουτίζοντάς το. Στο CYENS εργοδοτούνται πέραν των 140 ατόμων. Επαγγελματίες από όλο τον κόσμο ζουν στην πόλη, κοινωνικοποιούνται σε τοπικές επιχειρήσεις και ανακαλύπτουν τις γειτονιές της πόλης.

ΤΟ CYENS ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Στο τμήμα Έρευνας του CYENS, υπάγονται 18 ερευνητικές ομάδες, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του Κέντρου και προφανώς την πηγή της ερευνητικής του δραστηριότητας.

Οι ερευνητικές ομάδες, αναλόγως ενδιαφέροντος, εντάσσονται στους πυλώνες των 1. Οπτικών Επιστημών, 2. Ανθρώπινου Παράγοντα & Σχεδιασμού ή 3. Επικοινωνίας & Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το Κέντρο έχει μέχρι σήμερα εξασφαλίσει περισσότερα από 50 ερευνητικά έργα και βιομηχανικές συνεργασίες σε εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς προσκλήσεις. Έχει αναπτύξει σχέσεις και συνεργασίες με ερευνητικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ΜΜΕ, ΜΚΟ και κυβερνητικούς φορείς.

ΤΟ CYENS ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

Το CYENS διοργανώνει το πολυήμερο WIP FESTIVAL, με κεντρική θεματική τη σύμπραξη τέχνης και τεχνολογίας, δίνει την ευκαιρία σε διακεκριμένους και νέους καλλιτέχνες, σχεδιαστές, δημιουργούς, ακαδημαϊκούς, μηχανικούς και ερευνητές, από την Κύπρο και όλον τον κόσμο να παρουσιάσουν έργα στους τομείς της εκτεταμένης, επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (ER, AR, VR), εγκαταστάσεις, παραστάσεις, διαδραστικά παιχνίδια και ομιλίες, και να πραγματοποιήσουν εργαστήρια – όλα με ελεύθερη εισοδο.

ΤΟ CYENS ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΓΝΩΣΗΣ

Η ερευνητική δραστηριότητα του Κέντρου είναι γνωστή μέσα από επιτυχημένες ανταγωνιστικές προτάσεις χρηματοδότησης, και καταγράφεται σε επιστημονικές δημοσιεύσεις. Ακολουθώντας πολιτική ανοικτής επιστήμης, το CYENS δίνει πρόσβαση σε πέρα από 150 επιστημονικά δημοσιεύματα, αποτελέσματα της έρευνας που γίνεται στο Κέντρο μέσω λογαριασμού στη γνωστή σελίδα Zenodo.

Από το 2021, το CYENS δημιούργησε το συνέδριο IMET. To IMET είναι το Διεθνές Συνέδριο για Διαδραστικά Μέσα, Έξυπνα Συστήματα και Αναδυόμενες Τεχνολογίες στην Κύπρο. Το IMET είναι αφιερωμένο στη διερεύνηση των σύγχρονων πρακτικών στη χρήση των αναδυόμενων και διαδραστικών τεχνολογιών.

ΤO CYENS THINKER MAKER SPACE

Το Thinker Maker Space (TMS) είναι ένας πολυλειτουργικός δημιουργικός χώρος, που στηρίζει ντόπιους επιχειρηματίες, σχεδιαστές, καλλιτέχνες και ερευνητές.

Προωθεί καινοτόμα έργα με γνώμονα την τεχνολογία, ενθαρρύνοντας την τοπική δημιουργική κοινότητα να αναπτύξει έργα που χρησιμοποιούν τεχνικές ψηφιακής κατασκευής και ταχείας πρωτοτυποποίησης. Ο χώρος είναι ανοιχτός στο κοινό, στο πλαίσιο προγράμματος μελών, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε εξοπλισμό αιχμής και επαγγελματική τεχνική υποστήριξη.

iNICOSIA DIGITAL TWIN, Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΟΥ CYENS

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Κέντρου αποτελεί το εμβληματικό έργο iNicosia Digital Twin. Πρόκειται για τη δημιουργία ψηφιακού δίδυμου της Λευκωσίας – μια τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση της πόλης – η οποία συνδέεται με τεράστιες ποσότητες δεδομένων και ενημερώνεται σταδιακά σε πραγματικό χρόνο μέσω πλατφόρμας. Αποτελεί πολυδιάστατη ψηφιακή τράπεζα δεδομένων και πηγών στην ερευνητική κοινότητα, αλλά και το κοινό.

ΤΟ CYENS ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ DIGGIN

Το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚ) μαζί με το Κέντρο Αριστείας CYENS είναι συντονιστές του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας της Κύπρου, DiGiNN. Το DiGiNN υποστηρίζει την υιοθέτηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών – ιδιαίτερα τεχνητής νοημοσύνης, υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων και κυβερνοασφάλειας. To DiGiNN συμβάλλει στην αναβάθμιση της ψηφιακής ωριμότητας του κυπριακού επιχειρηματικού οικοσυστήματος και δημοσίου τομέα μεσω διαφόρων υπηρεσιών όπως δοκιμές τεχνολογιών πριν από επένδυση, εκπαιδεύσεις και υποστήριξη για εξεύρεση χρηματοδότησης.

ΤΟ CYENS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Κέντρο Αριστείας CYENS έχει αναπτύξει Πρόγραμμα Διδακτορικής Κατάρτισης Doctoral Training Program – DTP. Με αφετηρία το 2019, το DTP είναι ένα εσωτερικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται για την υποστήριξη και καθοδήγηση διδακτορικών φοιτητών που εγγράφονται σε πανεπιστήμιο της κοινοπραξίας του CYENS, δηλαδή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ή το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το CYENS προσφέρει ποικίλα προγράμματα πρακτικής άσκησης Internships. Τα internships είναι σχεδιασμένα για να ενισχύσουν τις δεξιότητες των ενδιαφερόμενων ατόμων σε διάφορους τομείς και στάδια της ακαδημαϊκής έρευνας και εργαστηριακής πρακτικής, όπως επίσης και σε συντονιστικό ή υποστηρικτικό ρόλο σε τρέχοντα έργα.

ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ CYENS

Εντός του HQ του Κέντρου αλλά και εντός αυτού, λειτουργούν εργαστήρια (labs), εξοπλισμένα με τεχνολογίες αιχμής και χώροι για επαγγελματική χρήση. Το Τechhub Co-working Space είναι ειδικά διαμορφωμένος χώρος για φιλοξενία νεοσύ-

στατων οργανισμών και startup επιχειρήσεων. Εργαστήρια εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, ρομποτικής, internet of things, virtual production, motion capture, psychophysics εξυπηρετούν τις ερευνητικές ομάδες στην εκτέλεση πειραμάτων και δοκιμαστική φάση πρωτοτύπων.

ΤΟ CYENS ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Το CYENS εργάζεται για την ενδυνάμωση της γνώσης και την μεταφορά της τεχνολογίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Με αυτό τον τρόπο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην βελτίωση των επιδόσεων της Κύπρου προωθώντας την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Πλατεία Δημαρχίας
1016 Λευκωσία
+357 22 747575
www.cyens.org.cy
[email protected]