Αλλαγές σε 11 πεδία δράσης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης της Ελλάδας έχει φέρει η εφαρμογή του νόμου “Δουλειές Ξανά”.

Τα πεδία αυτά είναι:

– Προγράμματα απασχόλησης  

-Ψηφιακό μητρώο ανέργων

-Εισοδηματικά κριτήρια

-Ενίσχυση μακροχρονίως ανέργων

-Επίδομα εργασίας

-Κατάρτιση

-Ημέρες καριέρας

-Πρόγραμμα “σπίτι μου”

-Επαγγελματικές σχολές

-Συνεργασίες με φορείς

Πιο αναλυτικά:

1. Προγράμματα απασχόλησης

Μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης που κατάρτισε και υλοποίησε η ΔΥΠΑ, περισσότεροι από 25.000 άνεργοι μπόρεσαν να βρουν εργασία έως τον Μάιο του 2023.

Είναι υπό σχεδιασμό τα κάτωθι προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ):

-Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων/επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 ανέργους, ηλικίας 25-45 ετών

– Πιλοτικές δράσεις στο πλαίσιο κατάρτισης Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης ανοιχτού τύπου στην πόλη της Καστοριάς, για 15.850 ανέργους, με προοπτική διεύρυνσης του δικτύου υλοποίησης και σε άλλες τρεις πόλεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε θέσεις μάχης για την τηλεργασία 

2. Ψηφιακό Μητρώο

Κομβική παρέμβαση του νόμου “Δουλειές Ξανά” είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία Ψηφιακού Μητρώου αναζητούντων εργασία καθώς και παράλληλων μητρώων ειδικού σκοπού. Ειδικότερα, το Ψηφιακό Μητρώο αποτελεί ένα δυναμικό ψηφιακό αρχείο το οποίο συνίσταται σε ένα ατομικό ψηφιακό προφίλ που περιλαμβάνει στοιχεία ταυτοποίησης και στοιχεία βιογραφικού σημειώματος. Σε κάθε αναζητούντα παρέχεται Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ που διασυνδέεται και αντλεί πληροφορίες από το Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ και διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή, ιδίως μέσω της χρήσης του wallet.gov.gr. Περίπου 40.000 άνεργοι έχουν ήδη μεταφορτώσει το έγγραφο της ψηφιακής τους κάρτας ΔΥΠΑ στο προσωπικό τους ψηφιακό πορτοφόλι.

Το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης αποτελεί το βασικό εργαλείο της εξατομικευμένης προσέγγισης που περιλαμβάνει καταγραφή των προσωπικών χαρακτηριστικών, του επαγγελματικού προφίλ και στόχων, αλλά και των κατάλληλων ενεργειών και χρονοδιαγραμμάτων. Η κατάρτιση και επικαιροποίηση του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης είναι μια δυναμική διαδικασία που για πρώτη φορά συμφωνείται και συναποφασίζεται από τον αναζητούντα εργασία και τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ.

Περαιτέρω, ο νόμος εξειδίκευσε τις αμοιβαίες υποχρεώσεις ΔΥΠΑ και αναζητούντων εργασία, καθώς και τις συνέπειες που απορρέουν από αυτές. Κορυφαίο σημείο αυτής της νέας λογικής, συνιστά η πρόβλεψη για απένταξη από το Ψηφιακό Μητρώο των ανέργων που δεν αποδέχονται εργασία στην περίπτωση που τους έχουν γίνει τουλάχιστον τρεις υποδείξεις για εργασία η οποία θεωρείται για αυτούς κατάλληλη σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα στο Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης ή που δεν αποδέχονται να συμμετάσχουν σε επιδοτούμενο πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που τους υποδεικνύεται.

3. Εισοδηματικά κριτήρια

Παράλληλα, προβλέφθηκε η εισαγωγή προϋποθέσεων εισοδηματικών κριτηρίων για παροχές και διευκολύνσεις όπως η συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, κατασκηνωτικά προγράμματα, οι επιταγές βιβλίων και θεαμάτων, η μοριοδότηση σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, η δωρεάν πρόσβαση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και άλλες παροχές από ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς που αφορούν στους εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο μακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 μηνών). Ειδικότερα, σε σύνολο 474.000 μακροχρόνια ανέργων, περίπου οι 25.000 δεν πληρούν τα συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και επομένως δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι αυτών των παροχών και διευκολύνσεων.

4. Εφάπαξ παροχή 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους

Περαιτέρω, θεσπίστηκε η χορήγηση εφάπαξ χρηματικής παροχής ύψους 300€ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, συνεχόμενα εγγεγραμμένους στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ για πάνω από πέντε έτη, ως κίνητρο για να καταρτίσουν ή επικαιροποιήσουν το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (Ψηφιακό ΑΣΔ) εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Έως σήμερα έχουν επιδοτηθεί 71.173 δικαιούχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εντός Αυγούστου πάνε στο Υπουργικό Συμβούλιο οι ευέλικτες μορφές εργασίας

5. Επίδομα εργασίας

Μια από τις σημαντικότερες καινοτομίες του νόμου είναι η θέσπιση του επιδόματος εργασίας. Στο πλαίσιο αυτής της νέας παροχής, όσοι λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας ή το βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων και κατά τη διάρκεια της επιδότησής τους προσλαμβάνονται σε θέση μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης σε εργοδότη στον οποίο δεν είχαν απασχοληθεί τα προηγούμενα δύο έτη πριν από την έναρξη της επιδότησής τους, από την πρόσληψή τους εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομά τους μειωμένο κατά το ήμισυ, έως την λήξη της επιδότησής τους επιπλέον του μισθού τους. Το επίδομα χορηγείται για προσλήψεις από 29.12.2022 και εξής. Έως σήμερα έχουν υποβληθεί στη ΔΥΠΑ περισσότερες από 10.000 αιτήσεις.

6. Κατάρτιση

Μέχρι στιγμής πάνω από 200.000 άνεργοι και εργαζόμενοι έχουν ολοκληρώσει την κατάρτισή τους σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, ενώ περισσότεροι από 180.000έχουν επίσης ολοκληρώσει με επιτυχία εξετάσεις πιστοποίησης.

Με σκοπό την αξιολόγηση των προγραμμάτων δόθηκε η δυνατότητα στους ίδιους τους καταρτιζόμενους να απαντήσουν σε ειδικά ερωτηματολόγια. Περισσότεροι από 96.000 άνεργοι έχουν ήδη συμμετάσχει σε αυτή την αξιολόγηση και οι απαντήσεις τους είναι εξαιρετικά θετικές, καθώς σε ποσοστό 93% δήλωσαν ότι το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους πολύ ή αρκετά και 92% δήλωσαν ότι το πρόγραμμα τους βοήθησε πολύ ή αρκετά στην απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων.

7. Ημέρες καριέρας

Με αιχμή τη Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ), διευρύνεται σταθερά ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανταποκρίνονται στις εκδηλώσεις “Ημέρα Καριέρας” της ΔΥΠΑ και αντίστοιχα διευρύνεται ο αριθμός των προσλήψεων που καταγράφονται από τα στελέχη της Μονάδας. Μέσα στο 2023, με τη διοργάνωση 7 εκδηλώσεων σε 6 πόλεις (Σέρρες, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία, Αλεξανδρούπολη, Λουτράκι), δόθηκε η δυνατότητα σε ανέργους και εργαζομένους να συναντήσουν στελέχη 420 επιχειρήσεων και να αναζητήσουν ανάμεσα σε 10.000 διαθέσιμες θέσεις εργασίας εκείνη που ταιριάζει στις επαγγελματικές επιδιώξεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξαναφουντώνει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

9. Πρόγραμμα “Σπίτι μου”

Τον Απρίλιο ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το “Σπίτι μου”, το πρώτο από τα προγράμματα της νέας στεγαστικής πολιτικής, με τη μεγάλη ανταπόκριση να αναδεικνύει τη σημασία του για τους νέους και τα νέα ζευγάρια, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση σπιτιού. Οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 36.000 εκ των οποίων έχουν αξιολογηθεί οι 26.000.

Προεγκρίσεις έχουν λάβει περίπου 18.000, με τις απορρίψεις να ανέρχονται σε 8.000 καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, ενώ ξεπέρασαν τις 4.700 οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν, με το ακίνητο πλέον να περνάει νομικό και τεχνικό έλεγχο. Επίσης, διπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός από 375εκ. σε 750εκ. ώστε να δοθούν δάνεια σε ακόμα περισσότερους δικαιούχους.

9. Επαγγελματικές σχολές

Η ΔΥΠΑ συνεχίζει τις δράσεις συνεργασίας και εξωστρέφειας με σημαντικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια.

Μερικές από τις σημαντικότερες συνεργασίες είναι οι παρακάτω:

-ΑΠΘ: Η ΔΥΠΑ συνεργάζεται με το ΑΠΘ για την επικαιροποίηση ή/και τη σύνταξη νέων Οδηγών Κατάρτισης (συνολικά 39 Οδηγών), για τις αντίστοιχες ειδικότητες που θα λειτουργήσουν από το σχολικό έτος 2023-24 στις ΕΠΑΣ Μαθητείας.

-Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και ΙΝΣΕΤΕ: Η ΔΥΠΑ συνεργάζεται με τους φορείς αυτούς, που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, για την ίδρυση και λειτουργία 7 πειραματικών σχολών, στις ειδικότητες του “Μάγειρα”, του “Τεχνίτη επισιτισμού” και του “Receptionist”.

-ΝΙΚ. Ι. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε.: Η ΔΥΠΑ συνεργάζεται με την εταιρεία Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., που δραστηριοποιείται στον τομέα Υπηρεσιών Συντήρησης και Επισκευής Μηχανοκίνητων Οχημάτων, για την υποστήριξη της ειδικότητας “Τεχνίτης μηχανών και συστημάτων συμβατικού και ηλεκτρικού αυτοκινήτου”, καθώς και συναφών ειδικοτήτων στον τομέα της συντήρησης και επισκευής οχημάτων. Η εταιρεία θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των αντίστοιχων Οδηγών Κατάρτισης, στην εξεύρεση ποιοτικών θέσεων μαθητείας στις επιχειρήσεις του κλάδου και στην προβολή και δημοσιότητα των ειδικοτήτων αυτών.

ΟΝΕΧ Α.Ε.: Η ΔΥΠΑ συνεργάζεται με την ΟΝΕΧ Α.Ε. που δραστηριοποιείται δυναμικά και κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο της Ναυπηγικής Βιομηχανίας. Η ΟΝΕΧ θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των ειδικοτήτων “Τεχνίτης Ναυπηγικής Βιομηχανίας”, “Τεχνίτης Υποστήριξης Ηλεκτρολογικών Συστημάτων” και σε συναφείς ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στην ΕΠΑΣ Ελευσίνας, στην εξασφάλιση θέσεων μαθητείας στα Ναυπηγεία και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς και στις δράσεις δημοσιότητας που θα υλοποιήσει η ΔΥΠΑ.

Εκτός από τις παραπάνω συνεργασίες, η ΔΥΠΑ συνεχίζει τη συνεργασία της με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) για την ειδικότητα “Τεχνίτης μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών”, με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για τη διερεύνηση των δεξιοτήτων που ζητούν οι επιχειρήσεις, με τις εταιρείες με διεθνή παρουσία στον τομέα της Πληροφορικής, όπως Google, CISCO, Amazon, Microsoft, Coursera κ.ά. που προσφέρουν δωρεάν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε ανέργους, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους, καθώς και με ΚΕΔΙΒΙΜ δημοσίων ΑΕΙ στην υλοποίηση του έργου της Επαγγελματικής Κατάρτισης για ανέργους και εργαζομένους, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

10. Συνεργασίες για την αναβάθμιση

-Σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε η τεχνική βοήθεια ανακαίνισης

και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας, αλλά και για την αποτελεσματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΑ.

-Εγκαινιάστηκε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) για την επαγγελματική κατάρτιση ατόμων με αναπηρία,

όπως επίσης με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) για ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας.

-Με την Εσθονική δημόσια υπηρεσία απασχόλησης (Eesti Töötukassa) η ΔΥΠΑ διοργάνωσε εργαστήριο με θέμα “Συστήματα πρόβλεψης των τάσεων της αγοράς εργασίας και παροχή μέτρων ενεργητικών πολιτικών σε συνθήκες αλλαγής”.

Capital.gr