Πραγματοποιείται την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023 στον Δήμο Στροβόλου το πρώτο εργαστήριo για ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), με θέμα «Πώς μπορώ να στήσω την επιχείρησή μου με αρχές κυκλικής οικονομίας: σχεδιασμός και υλοποίηση».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το εν λόγω εργαστήριο είναι το πρώτο από μία σειρά πέντε εκπαιδευτικών εργαστηρίων που διοργανώνουν το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το CSR Cyprus (Κυπριακό Δίκτυο για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα).

Σημειώνεται πως το επόμενο εργαστήριο θα διεξαχθεί ένα μήνα αργότερα, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, στο Κέντρο Γαλάζιας Οικονομίας του Δήμου Λεμεσού και θα έχει ως θέμα «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Πώς να αποφύγω το «Greenwashing».

Το πρώτο εργαστήριο της ερχόμενης Τρίτης πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Στροβόλου μεταξύ 9:45 – 13:00 και, όπως αναφέρεται, αποσκοπεί στο να δώσει στους συμμετέχοντες όλη την απαραίτητη πληροφόρηση από εμπειρογνώμονες του χώρου.

Συγκεκριμένα, δύο ακαδημαϊκοί με εξειδίκευση σε θέματα κυκλικής οικονομίας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου, Αντώνης Ζορπάς και ο Καθηγητής στο Circular Economy Research Center, στο École des Ponts Business School, Γιώργος Δημητρίου, θα αναπτύξουν τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για επιτυχή εφαρμογή των αρχών κυκλικής οικονομίας στις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, θα εξηγήσουν ποια είναι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη των επιχειρήσεων από την υιοθέτηση αυτών των αρχών, καθώς και ευκαιρίες ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Ακολούθως, οι διευθυντές δύο κυπριακών ΜμΕ που εφαρμόζουν στην πράξη αρχές κυκλικής οικονομίας θα εξηγήσουν μέσα από τη βιωματική τους εμπειρία τη διαδικασία υιοθέτησης αρχών κυκλικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Λοΐζος Τόφας, Διευθυντής της «Planty, The Hydroponic Way» και ο Ευτύχιος Βασιλειάδης, Διευθυντή της «Ντίνος Πούπας Plastics», θα επεξηγήσουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και τον τρόπο με τον οποίο τα ξεπέρασαν, καθώς και ποια πλεονεκτήματα εντοπίζουν μέσα από την εφαρμογή των αρχών κυκλικής οικονομίας στις επιχειρήσεις τους.

Τέλος, ο Χρίστος Φωτιάδης, Διευθυντής Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, θα παρουσιάσει τα εν ισχύ Σχέδια χρηματοδότησης για εφαρμογή αρχών κυκλικής οικονομίας από το ομώνυμο Υπουργείο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποταθούν στο [email protected] ή στο [email protected] ή στο 22400190.